Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde Foto: Collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje

BREDEVOORT - Op het zoekplaatje van dinsdag 22 maart zagen we een 'Groeten uit' kaart van Bredevoort met viooltjes. Het was in de jaren dertig van de vorige eeuw mode om met name in het voorjaar dergelijke schitterende kaarten te versturen.

Voor de kenner van Bredevoort niet moeilijk. Bredevoort werd toen nog met twee - of eigenlijk drie - keer e geschreven. We kregen leuke reacties onder andere van Ankie Grijsen, oud-inwoonster van Bredevoort. Ze vertelde: "Linksboven zien we de molen Prins van Oranje en de kerktoren van de RK-Kerk. Rechtsonder zien we een afbeelding van de Misterstraat. Helemaal achteraan in deze straat zien we Villa Vinkenburg. Deze woning is in 1915 gebouwd door Guus Sevink, textielfabrikant. Verder zien we de woning van schilder Prins, daarnaast woonde Te Rietstap, verder zien we de woning van Grijsen aan de Misterstraat 36. Hier ben ik geboren. Daarnaast zien we de woning van Hendrik Grijsen, mijn oom." Villa Vinkenburg heeft als woning van een Bredevoortse textielfabrikant een belangrijke cultuurhistorische waarde. Het is een nog zichtbaar onderdeel van de sociaal-economische textielgeschiedenis van Bredevoort. Piet en Fenny de Heus werden op 1 oktober 2004 eigenaar van Villa Vinkenburg. Daarvoor stond het pand bekend als de kwekerij Vinkenburg en verkocht men er boomkwekerijartikelen, zaden en bloemen. De villa werd door het echtpaar grotendeels zelf verbouwd en in oude stijl teruggebracht. Op 13 september 2008 won de familie De Heus de monumentenprijs van de gemeente Aalten.


Zoekplaatje

BREDEVOORT - Het zoekplaatje betreft dit keer een foto gemaakt in Bredevoort. Deze foto dateert uit circa 1930. De foto in sepia-kleur werd geplaatst in het blad: 'Gelderland in Woord en Beeld'.

Het blad verscheen elke week en besteedde, net als Aaltens Nieuws, veel aandacht aan het plaatselijk nieuws. Auto's zag je nauwelijks in het straatbeeld van het stadje. Alleen meester Moll was in het bezit van een auto. Het straatbeeld is duidelijk herkenbaar. Wie herkent de man op de fiets? Verder zijn we benieuwd naar allerlei wetenswaardigheden. Men kan contact opnemen met: redactie@aaltensnieuws.nl of reageren via: Leo van der Linde, Bilderdijkstraat 24, 7121 VL Aalten, tel. 0543 - 472571.


Foto: Collectie Leo van der Linde