Edwin Vaags en Arjan Gussinklo (rechts) bij de innovatieve machine. Foto: Karin Stronks
Edwin Vaags en Arjan Gussinklo (rechts) bij de innovatieve machine. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Open dag voor Alpe d'HuZes

LINTELO – Op zaterdag 26 maart wordt bij pluimveehouder Arjan Gussinklo aan de Sondernweg 16B te Lintelo een open dag gehouden. De opbrengst van deze dag gaat helemaal naar Alpe d'HuZes KWF kankerbestrijding. Iedereen is van harte welkom van 10.30 tot 16.00 uur.

Door Karin Stronks

Bezoekers krijgen een mooie gelegenheid om het pluimveebedrijf te bezichtigen. En wat daarbij niet gemist mag worden, is de gloednieuwe innovatieve inpakmachine voor eieren, ontwikkeld en geleverd door de firma Prinzen, die pas deze maand in gebruik is genomen. De installatie pakt eieren in trays met de punt naar beneden, transporteert ze en zorgt ervoor dat de trays op de pallets worden geplaatst. Wethouder Ted Kok heeft toegezegd dat hij een kijkje komt nemen.

Aantrekkelijk programma
Het programma van de open dag is veelzijdig, voor iedereen is er wel iets leuk of interessant. Voor kinderen is er een springkussen, ze kunnen zich laten schminken en er is een minikraan aanwezig. Een aantal oldtimertrekkers staat klaar om bezichtigd te worden, Martin Hüning serveert pannenkoeken en belangstellenden mogen een kijkje nemen in de stal waar 60.000 kippen verblijven. Koffie en fris is volop te verkrijgen. "Tip voor de Paasdagen: er zijn op de open dag kakelverse eieren te koop! Diverse bedrijven zullen zich presenteren tijdens de open dag. Bouwbedrijf Heinen bemant een stand, ook zijn medewerkers van Vitelia Voeders hier om iets te vertellen over hun bedrijf. Zelf werk ik daar ook drie dagen per week. De afnemer van onze eieren, de firma Van Beek, is eveneens present", vertelt Arjan Gussinklo enthousiast.

Pannenkoeken, eieren en innovaties

Nieuwe inpakmachine in bedrijf
Edwin Vaags van Prinzen vervolgt: "Een paar weken geleden heeft de firma Prinzen hier een gloednieuwe machine geïnstalleerd. De inpakmachine plaatst de eieren met de punt naar beneden in trays, de eieren krijgen een stempel zodat ze traceerbaar zijn en de stapels trays met eieren worden op pallets geplaatst. De innovatieve machine is op de Open Dag in werking, medewerkers van Prinzen staan paraat en geven graag uitleg."

Prinzen, onderdeel van Vencomatic Group, is een mondiaal bedrijf en biedt alles op gebied van automatisering voor broedei verwerking, consumptie-ei verwerking en voor broederijen.

"Prinzen was al een tijdlang op zoek naar een geschikte test- en leerlocatie, die hebben we hier in Lintelo gevonden! We gaan hier bij Arjan onze nieuwste ontwikkelingen testen. Prinzen is voorstander van een nauwe samenwerking tussen fabrikant en gebruiker", geeft Edwin Vaags aan. Hij vervolgt: "De eigenaar van Vencomatic Group, Cor van de Ven, zal het openingswoord doen voor de open dag."

Alpe d'HuZes
Tijdens de open dag wordt een 'tombola' gehouden. Arjan legt uit:"Voor € 10,- euro krijgt je elf lootjes, daar zit gegarandeerd een winnend lot bij!" De opbrengst van de open dag gaat voor 100% naar Alpe d'HuZes. Arjan Gussinklo en zijn collega Dirk van Eerden gaan met hun BIG Challenge 6 Vitelia teamleden zes keer de beroemde 'Nederlandse Alp' beklimmen.

Dirk fietst voor het eerst mee, hij heeft een persoonlijke reden om dit te doen: "Mijn vrouw Anke heeft borstkanker gehad. Met haar gaat het nu gelukkig goed maar er zijn legio mensen die middenin een medisch traject zitten en die moeten vechten tegen kanker. Daar doe ik het voor!" Arjan heeft al vaker de alp beklommen. Hij zegt vol overtuiging: "Wij hebben een keuze, na vier keer berg op kunnen we afhaken. Kankerpatiënten niet, zij moeten blijven afzien en kunnen niet opgeven. Met die gedachte in je hoofd stap je dan toch maar weer op de fiets om de hele 'Challenge' te volbrengen…"

Het BIG Challenge 6 Vitelia team heeft tot nu toe ruim 30 000 euro bijeen gebracht, het doel is om € 50 000,- euro op te halen voor KWF kankerbestrijding.


Boek- en DVD-release in de Koppelkerk

Filmmaker terug in 'Tatort Bredevoort'

BREDEVOORT - Precies een jaar na de première van de korte griezelfilm 'Achterhoek - ein Schauergeschichte in Bild und Ton' is filmmaker Mark Lorei terug in Tatort Bredevoort. Zaterdagavond 19 maart wordt in het Literair Café van de Koppelkerk het draaidagboek officieel gepresenteerd, dat onlangs onder de titel 'Ansonsten ein Wahnwitz' in boekvorm is verschenen. Mark Lorei zal tevens de onlangs verschenen DVD presenteren. Natuurlijk zal ook de film opnieuw worden getoond.

'Achterhoek - ein Schauergeschichte in Bild und Ton' is een onafhankelijke korte film die zich in Bredevoort Boekenstad afspeelt.
De film kwam in maart 2014 tot stand door studenten van de Kunstacademie en het Theaterlaboratorium in Münster en bewoners uit Bredevoort en Bocholt. Na een tour langs Bocholt, Münster, Bremen, Leipzig en Hamburg is de film nu terug op de plaats van het misdrijf: Bredevoort.

Het Literair Café is in de Koppelkerk aan de Koppelstraat in Bredevoort en het begint om 20.00 uur; de zaal is open vanaf 19.30 uur.

De entree kost vijf euro en reserveren kan via www.koppelkerk.nl.