De als biezer begonnen Henk Kluver (93) denkt er nog niet aan om zijn biezen te pakken. Foto: Walter Hobelman
De als biezer begonnen Henk Kluver (93) denkt er nog niet aan om zijn biezen te pakken. Foto: Walter Hobelman Foto: Walter Hobelman

Ook met gouden speld nog geen tijd voor pensioen

'Meneer Kluver' (93) werkt 70 jaar voor Van Raam

VARSSEVELD - Vrijdag 26 februari werd er feest gevierd bij Van Raam, fabrikant van unieke, aangepaste fietsen in Varsseveld. De 93 jaar oude Henk Kluver was die dag 70 jaar in dienst bij dit bedrijf en al bijna 80 jaar in het fietsenvak actief is. Zenuwachtig voor deze feestelijke dag was Kluver vooraf niet. "Ik ben veel zenuwachtiger voor de wedstrijd van Ajax tegen PSV van binnenkort", aldus de oud-Amsterdammer.

Door Walter Hobelman

Henk Kluver was veertien jaar, toen zijn vader bezoek kreeg van een kennis, die directeur was van de Locomotief fietsfabriek in Amsterdam. "Ik zat aan tafel een pentekening te maken en de vriend van mijn vader keek hoe ik bezig was en zei toen tegen mijn pa: "Die jongen moet biezer worden." Een biezer was verantwoordelijk voor de streepjes die bijvoorbeeld op spatborden en voorvorken werden getrokken.

"Met de hand natuurlijk, daar was geen machine voor", aldus Kluver. En zo begon Henk Kluver aan een loopbaan die tot op de dag van vandaag nog niet is gestopt. "Waarom zou ik ook stoppen? Ik geniet nog steeds van mijn werk, van de omgang met al die jonge gasten hier en ik leer nog elke dag. Wat wil een mens nou nog meer?" Op 't voorzichtige antwoord dat mevrouw Kluver misschien wel gerekend had op een mooie 'ouwe dag samen', reageert Kluver: "Die is er ook iets minder gecharmeerd van. Maar mijn kinderen moedigen mij aan om door te gaan zolang ik het leuk vind."

Dat Kluver een bijzonder gewaardeerde collega is blijkt uit alles. Collega's spreken hem aan met 'u' en 'meneer' en iedereen geniet van het feit dat hij een uniek jubileum viert "De omgang met dat jonge volk is geweldig. Ze zijn erg zorgzaam, ik mag niet meer te zwaar tillen van ze. Maar ik vind altijd dat alles wat je zelf nog kan doen, dat moet je blijven doen. Anders word je snel oud. Dus ik zal zelf geen misbruik van hun betrokkenheid maken", meldt Kluver.

'De omgang met dat jonge volk is geweldig'

Nadat Kluver veertien jaar bij Locomotief had gewerkt, ging hij naar Van Raam. Dat bedrijf was toen gevestigd in de binnenstad van Amsterdam. Na de oorlog werden veel bedrijfjes gedwongen om uit de binnenstad te verkassen naar een plaats buiten het centrum. "Men kwam bij Van Raam vertellen dat het pand gesloopt moest worden omdat het op instorten stond. Maar het pand staat er nu nog steeds", lacht Kluver. De directie van Van Raam koos er voor om het bedrijf te verplaatsen naar Aalten omdat er ook in Duitsland afnemers zaten van het bedrijf. Kluver verhuisde mee en woont sinds die tijd in Aalten. Zijn Amsterdamse accent heeft hij behouden.

Toeval
Eind jaren '80 begon Van Raam met het maken van aangepaste fietsen voor mensen met een beperking. "Dat gebeurde eigenlijk bij toeval, omdat een vriend van Piet Boezel, de toenmalige directeur van Van Raam, een hersenbloeding kreeg en revalideerde in revalidatiecentrum Roessingh in Enschede. Die man kon zijn benen nog wel goed gebruiken en meneer Boezel en ik hebben toen een aangepaste fiets voor die man gemaakt. En dat groeide al snel uit tot wat je hier nu ziet. Een bedrijf dat alles in eigen beheer produceert, assembleert en vervolgens over de hele wereld verkoopt", vertelt meneer Kluver trots.

Het jubileum wordt groots gevierd. Kluver is thuis opgehaald en komt aan bij het bedrijf waar alle collega's buiten een erehaag voor hem vormen. Ronald Ruesink, mede-eigenaar van Van Raam haalt in zijn felicitatiespeech diverse mooie momenten aan die de heer Kluver heeft meegemaakt en roemt zijn tomeloze inzet. Datzelfde doet ook voorzitter Fried Kaanen van de Koninklijke metaalunie. "Een voorbeeld voor elke werknemer in de metaal en in dit bedrijf", spreekt Kaanen.

Hij speldt meneer Kluver de gouden speld op die hoort bij 'het Vererend Getuigschrift' dat door de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel wordt overhandigd. De metaalunie maakt hier onderdeel van uit. Het getuigschrift is een bewijs van waardering van het hele Nederlandse bedrijfsleven voor hen, die in een langdurig dienstverband bijdrage hebben geleverd aan de welvaart van Nederland. Het moment ontroert Kluver zichtbaar, "mijn vader heeft ooit de zilveren speld gehad, dan is dit toch wel heel bijzonder", vindt Kluver.

Aan stoppen denkt Kluver nog niet. "Dat kan altijd nog wel een keertje", meent hij. Elke morgen is Kluver daarom nog in het bedrijf te vinden. De middag gebruikt hij voor zijn andere hobby's.

"Mijn werk is ook mijn hobby en daar geniet ik van. In mijn vrije tijd puzzel ik veel, dat houdt mijn geest scherp. En ik verzamel postzegels en heb bijvoorbeeld een heel album vol met speciale fietspostzegels. En ik denk na over dingen die ik in mijn werk tegenkom en waar we een oplossing voor moeten vinden", bekent Kluver. "Want Van Raam is dan nu wel de nummer één in zijn soort, maar om dat te blijven moet je voortdurende verder kijken en alert blijven. En dat blijf ik ze vertellen."