Een voorbeeld van een groenstrook. Deze is te vinden in de buurt van het station in Aalten. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Een voorbeeld van een groenstrook. Deze is te vinden in de buurt van het station in Aalten. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Vanaf nu: groenstroken adopteren

AALTEN – Het aankopen van groenstroken door bewoners was - als ze geen onderdeel zijn van de hoofdgroenstructuur - al mogelijk in de gemeente. Nu hebben burgemeester en wethouders besloten om het ook mogelijk te maken, dat groen geadopteerd kan worden.

Door Bernhard Harfsterkamp

Bewoners en bedrijven kunnen het groen dan inrichten en onderhouden, maar het blijft in bezit van de gemeente. De adoptie wordt vastgelegd in een huurovereenkomst, zodat er geen misverstand over is dat de groenstrook eigendom blijft van de gemeente. Voor de huur is een symbolisch bedrag van één euro vastgesteld. Niet al het groen kan geadopteerd worden. "Ook wordt de invulling getoetst", zegt wethouder Erik Luiten. "Het moet passen in de omgeving."

Rotondes
Bij de adoptie gaat het om drie categorieën. De eerste categorie betreft de gemeentelijke rotondes, die voor vijf jaar gehuurd kunnen worden. Een verlenging met dezelfde periode is daarna mogelijk. Bedrijven (hoveniers) investeren immers hierin en de gemeente heeft geen andere plannen met de rotondes.
De tweede en derde categorie betreft adoptie van groen door particulieren en bedrijven. De overeenkomsten hiervoor gelden voor een jaar, maar worden telkens stilzwijgend met een kalenderjaar verlengd, behalve als de gemeente andere plannen met de strook heeft. Bij bedrijven moet de groenstrook voor het bedrijf liggen en ingericht zijn met beplanting om ander gebruik zoals parkeren te voorkomen. B en W hebben er voorkeur voor dat meerdere bedrijven samen een strook adopteren.

Invulling eerst beoordelen
Bij adoptie door particulieren moet minstens 80% van de aanwonenden hiermee instemmen. De aanvraag kan alleen gedaan worden door een aanwonende of belanghebbende burger in de directe nabijheid van de groenstrook. De strook mag niet grenzen aan particulier bezit en het groen moet een openbaar karakter blijven houden. De kosten voor het verwijderen van eventuele oude beplanting en de nieuwe inrichting moeten betaald worden door de aanvrager(s).
Het karakter moet overwegend groen zijn. Iedere aanvrager moet een inrichtingsplan of -schets indienen. Als die positief beoordeeld wordt, zal er een huurovereenkomst worden afgesloten.

Of bewoners een groenstrook ook kunnen omvormen tot bijvoorbeeld een gezamenlijke kruidentuin in een buurt, is volgens wethouder Luiten nog niet te zeggen. "Dat moet eerst getoetst worden."