Op diverse plekken komen verzamelcontainers. Op de foto een ondergrondse container zoals in Winterswijk wordt gebruikt.
Op diverse plekken komen verzamelcontainers. Op de foto een ondergrondse container zoals in Winterswijk wordt gebruikt. Foto: Lydia ter Welle

Aalten gaat omgekeerd inzamelen

Wethouder optimistisch over scheidingsgedrag bewoners

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Ook de gemeente Aalten gaat in 2016 het afval 'omgekeerd inzamelen'. Dat betekent dat het restafval niet meer huis aan huis opgehaald wordt, maar dat de bewoner de afvalzak naar een van de centrale ondergrondse verzamelcontainers in de eigen buurt moet brengen. Per zakje afval wordt anderhalve euro in rekening gebracht.

"De doelstelling is om een nog betere afvalscheiding te stimuleren", zegt wethouder Erik Luiten. Aalten was jarenlang een van de gemeenten, waar het afval het beste werd gescheiden, maar dat is inmiddels minder geworden. Momenteel is het scheidingspercentage ongeveer 60%. "Dat moet 80 tot 85% worden, maar misschien wel iets meer", zegt Luiten. "Ik schat in dat we dat gaan halen." Over de plek van de centrale containers zal met de bewoners overlegd worden.

Groenafval gratis opgehaald
Het streven is om ooit al het afval te hergebruiken, maar voorlopig zal er een restant overblijven dat nog verbrand moet worden. Dat wordt al steeds minder, want sinds dit jaar kunnen drankverpakkingen en blik al bij het plastic gedaan worden. Om het apart houden van het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) aantrekkelijker te maken zal het ophalen van GFT voortaan gratis zijn. Nu moet daar nog per lediging van de container voor betaald worden. De bewoners van het buitengebied die geen GFT-container hadden krijgen er nu een, want er was toch nog wel veel aanbod van groenafval daar. Overigens zit in het vastrecht van de afvalstoffenheffing, het vast bedrag dat de huishoudens sowieso moeten betalen, wel een bedrag voor de GFT-containers.

Overleg over plek centrale containers
In het buitengebied wordt de grijze container voor het restafval wel gehandhaafd. De centrale containers komen alleen in de kernen Aalten, Dinxperlo, Bredevoort en De Heurne. "Daarvoor wordt in overleg met de bewoners een logische plek gezocht", zegt wethouder Luiten. "Ons voorstel voor de plekken is niet in beton gegoten." De voorlichting en inspraak over de nieuwe manier van afval inzamelen wordt op buurtniveau gedaan. De verwachting is dat het bedrag dat de bewoner jaarlijks voor de afvalverwerking moet betalen gemiddeld genomen gelijk zal blijven. Dat is nu 145 euro per huishouden. Wie echter goed het afval scheidt en weinig zakjes restafval weg brengt zal goedkoper uit kunnen zijn.

Kringloop neemt niet alles mee
De afvalstoffenheffing is tot en met 2016 nog iets lager. De reden hiervoor is dat de afvalverwijdering goedkoper is geweest, waardoor reserves opgebouwd konden worden. Die zijn in een periode van vier jaar teruggevloeid naar de huishoudens.
Onderdeel van het nieuwe afvalstoffenbeleid is ook dat het contract met Kringloopbedrijf Aktief wordt aangepast. Nam tot nu toe Aktief alles mee wat werd aangeboden in 2016 zullen dat alleen de spullen zijn die nog hergebruikt kunnen worden. De rest zal de bewoner zelf naar een afvalstraat in de gemeente moeten brengen. Daarvoor zal dan betaald moeten worden.


Survival bij Ropes & Running

DINXPERLO - Afgelopen weekend was het een en al survival in Dinxperlo. Dat leverde mooie plaatjes op. Helaas mocht de redactie geen informatie over de run en de uitslag ontvangen van de organisatoren. Met enige moeite hebben we wel een prachtige foto ontvangen, die een indruk geeft van de inspanningen die vereist zijn voor deelname. Foto is gemaakt door M.R. Franken

Foto: M. Franken