De leerlingen bij de Welkomwinkel in Doetinchem. Foto: PR
De leerlingen bij de Welkomwinkel in Doetinchem. Foto: PR Foto: PR Borckeshof

De Borckeshof brengt warmte

BREEDENBROEK - Een volle aanhangwagen met warme truien, broeken, deodorant, ondergoed, koffers en nog veel meer ingezamelde spullen werd woensdag 16 december door een aantal ouders en leerlingen van De Borckeshof naar de opvanglocatie voor vluchtelingen in Doetinchem gebracht.

De leerlingen die de inzamelingsactie hadden georganiseerd werden ontvangen door Marga Rutjes, coördinator van de Welkomwinkel. Marga Rutjes vertelde de kinderen over de locatie waar momenteel 575 mensen worden opgevangen, meerendeels vluchtelingen uit Syrië. De kinderen waren verrast over de grote hoeveelheid mensen en over het feit dat zij nu ondergebracht zijn in een voormalige gevangenis (De Kruisberg).

De aanhanger werd naar de loods gereden en de kinderen hebben zelf alle spullen uitgeladen. De vrijwilligers waren blij verrast dat de kinderen alles zelf al zo netjes hadden gesorteerd. Een tweetal kledingrekken en alle ingezamelde koffers mochten direct naar de Welkomwinkel gebracht worden.

Marga Rutjes legde uit dat vluchtelingen in de tijd dat ze in Doetinchem verblijven één maal een set kleding mogen uitzoeken in de Welkomwinkel. Dit betekent per persoon: 1 broek, 1 t-shirt, 1 trui, 1 paar sokken, 1 paar schoenen en ook 1 onderbroek. Vooral dat laatste maakte erg veel indruk op de kinderen; wat zijn de ingezamelde spullen welkom!

Ook mochten de kinderen een kijkje nemen in KIDO (Kinderen In De Opvang), een ruimte waar de kinderen van de opvanglocatie naar toe mogen om samen te spelen, zingen en knutselen. Samen met de kinderen die daar op dat moment aanwezig waren hebben zij wat gedronken, gesnoept en geknutseld. Voor de kinderen weer naar Breedenbroek gingen, hebben ze de op school gemaakte harten met 'Welkom' erop aan de gevluchte kinderen uitgedeeld. Eén van de kinderen van De Borckeshof had opgezocht wat het woord 'welkom' in het Arabisch was en dit uitgeprint. Hij gaf dit aan een jongen en er kwam een grote glimlach op beide gezichten.

De kinderen die deze actie hadden georganiseerd gaven aan het eerst heel erg spannend te hebben gevonden om naar de opvanglocatie te gaan maar dat dat gevoel snel weg was. "Ze zijn echt heel blij met de spullen, juf. En die mensen daar, zijn gewoon net als wij!"

Iedereen die spullen heeft gebracht naar De Borckeshof of op wat voor wijze dan ook heeft meegewerkt aan deze actie: hartelijk bedankt voor de warme inzet!


iPad-cursussen bij Careaz

DINXPERLO - Mobieltjes en tablets zijn niet meer weg te denken. Bijna iedereen communiceert ermee. Speciaal voor senioren biedt zorgorganisatie Careaz een iPad-cursus om mee te gaan met de moderne tijd en de aansluiting met kinderen en kleinkinderen te houden. In vier middagen wordt in kleine groepjes alles rustig uitgelegd en geoefend.

Sinds 2014 biedt Careaz maandelijks de iPad-cursus voor senioren aan. Een succes, want al meer dan 130 senioren maakten er gebruik van. In kleine groepjes wordt spelenderwijs de basisbediening van de iPad uitgelegd. Zo leren cursisten internet te gebruiken, bijvoorbeeld om dingen op te zoeken met Google, foto's te maken en te verwijderen, boeken te lezen en te e-mailen. Deelnemers nemen zelf hun iPad mee of krijgen er tijdens de lessen één in bruikleen (het apparaat kan niet mee naar huis worden genomen).

In 2016 gaan de cursussen na voldoende aanmeldingen weer van start in:
• Dinxperlo bij Careaz Dr. Jenny aan de Veensgracht 1, groep van vijf tot maximaal acht personen,
• Borculo bij Careaz J.W. Andriessen aan de Koppeldijk 40, groep van vijf tot maximaal acht personen,
• Lichtenvoorde bij Careaz Antoniushove aan de Rapenburgsestraat, groep van twee tot maximaal vier personen.
Senioren die vragen of interesse hebben, kunnen bellen met de receptiemedewerkers van Careaz Dr. Jenny via 0315 – 65 75 00, Careaz J.W. Andriessen via 0545-251100 en Careaz Antoniushove via 0544-372064.

Al meer dan 130 ouderen namen deel aan de iPadcursus. Foto: PR