Pand Kinderopvang aan Burgemeester van Kluyvestraat wordt gesloopt

Mogelijk speelvoorziening op die plek

Door Bernhard Harfsterkamp

DINXPERLO - Omdat Kinderopvang Humanitas de huur van het pand aan de Burgemeester van Kluyvestraat in Dinxperlo heeft opgezegd, hebben burgemeester en wethouders besloten dit pand in 2016 te slopen. Het pand was in slechte staat.

Het vrijkomende terrein wordt sober ingericht. De gemeente heeft in ieder geval geen woningbouwplannen voor deze locatie, hoewel er volgens wethouder Ted Kok vier woningen hadden gepast. De buurtbewoners hebben de wens om een als onveilig ervaren speelvoorziening elders in deze buurt naar deze plek te verplaatsen. Daarvoor dienden zij een burgerinitiatief in bij de gemeenteraad. "Daar wordt nog naar gekeken", zei wethouder Erik Luiten.
Voor het leegkomende pand was geen nieuwe huurder. "Het is een plek midden in een woonwijk", zei wethouder Kok. "Een nieuwe functie daar is lastig. Slopen van gebouwen past in onze lange termijnvisie." Met oog op de krimp zullen er niet alleen steeds minder nieuwe woningen gebouwd worden, maar zal er ook vaker voor gekozen worden om gebouwen te verwijderen. "Het pand is grotendeels afgeschreven. Boekhoudkundig kost het niets. We hebben wel even nagedacht over sociale woningbouw, maar wilden niet snel geld maken." Sloop en sobere inrichting kosten zo'n 15.000 euro.

Buurt zelf plan laten maken
Het burgerinitiatief over de speelvoorziening wordt apart beoordeeld. Er zal een overleg komen met de omwonenden om de haalbaarheid van het plan van de buurt te onderzoeken. Daarbij gaat het niet alleen om draagvlak voor het plan, maar ook om de financiƫle haalbaarheid en de functie van het eventueel vrijkomende andere speelterrein. De gemeente denkt aan een pilotproject, waarbij de buurt zelf een plan maakt "dat met zoveel mogelijk zelfredzaamheid en minimale kosten gerealiseerd wordt." Tot die tijd wordt het perceel sober ingericht. Het wordt geƫgaliseerd en ingezaaid, waarbij de bestaande bomen worden gehandhaafd.