De 'rare kronkel' in de Maurits Prinsstraat zorgt soms onveilige in plaats veiliger situaties voor fietsers. Foto: Frank Vinkevleugel
De 'rare kronkel' in de Maurits Prinsstraat zorgt soms onveilige in plaats veiliger situaties voor fietsers. Foto: Frank Vinkevleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Fietsstraat wordt verbeterd

Vervolg van de voorpagina
Wanneer er een aanrijding zou ontstaan tussen een fietser en automobilist is de positie van de fietser civielrechtelijk beter beschermd dan die van de automobilist, maar dat is altijd het geval. Dat heeft niets te maken met de aanduiding fietsstraat, en geldt ook op 'gewone' straten. Het verkeersbord 'Fietsstraat, auto te gast', zoals in de gemeente Aalten in gebruik, heeft geen enkele juridische status.

Voorrang
De politie meldt desgevraagd: "Voor weggebruikers op de fietsstraat zijn de verkeersregels hetzelfde als voor weggebruikers op een reguliere weg. Wegverhogingen aan het einde van een straat die uitkomen op een kruising met hetzelfde niveau als het trottoir moeten worden gezien als een uitrit. Automobilisten moeten hier dus stoppen om voetgangers, fietsers en andere weggebruikers voorrang te verlenen. Op een verhoogde kruising heeft rechts altijd voorrang mits haaientanden iets anders aangeven."

Rapport
In het rapport uit 2014 en op basis van gemeentelijk onderzoek kwam naar voren dat de objectieve veiligheid van de fietsstraat voldoende is, gebaseerd op de geregistreerde ongevallen. Dat het aantal ongevallen in werkelijkheid hoger ligt, zeker wat betreft de rotonde aan het Willem van Oranjeplein, is in het onderzoek niet naar voren gekomen. Het rapport geeft verder aan dat de subjectieve veiligheid, dus het veiligheidsgevoel, matig tot slecht was. De kruising met de Allee wordt als meest onveilig ervaren volgens de enquête.

Werkzaamheden
Er is een pakket van maatregelen uitgewerkt, gebaseerd op de uitkomsten van het onderzoek. De maatregelen met de hoogste prioriteit worden midden volgende jaar uitgevoerd. Dan wordt de huidige indeling van de Maurits Prinsstraat veranderd. De indeling wekt onder alle weggebruikers verwarring door het verspringen van de rijstrook. Deze zal daarom worden rechtgetrokken. De huidige uitrit van het Kulturhus krijgt een uitritconstructie.

Uitritconstructies worden ook aangebracht op de kruising Kerkhofpad en Prins Bernhardstraat, op het plateau Margrietstraat-Ds. Van Dijkstraat-Nassaustraat en kruising Nassaustraat-Europastraat. De drempels in de Margrietstraat en Nassaustraat worden naar de trottoirzijden toe doorgetrokken.

Alhoewel aan de kruising Allee met de fietsstraat prioriteit 2 was toebedeeld, wordt de aanpak van deze kruising toch in de eerste serie werkzaamheden meegenomen, omdat deze kruising door velen als onveilig wordt ervaren. Het wegdek van de kruising wordt van rode ledverlichting voorzien. Die leds lichten op wanneer een fietser in aantocht is.

De rotonde Willem van Oranjeplein is in het pakket maatregelen niet meegenomen, omdat deze niet als onveilig werd bestempeld door geënquêteerden. Ook uit het aantal geregistreerde ongevallen bleek niet dat de rotonde een extra gevaar opleverde voor de veiligheid van de weggebruiker, aldus beleidsambtenaar Sikking van de gemeente Aalten. Wethouder Luiten acht het raadzaam om de veiligheid van de rotonde opnieuw te bekijken, zo stelde hij in de raadsvergadering. In het rapport kwam de rotonde namelijk nauwelijks aan bod.

De overige maatregelen worden meegenomen tijdens regulier onderhoud. De totale kosten zullen € 51.000,- bedragen. Een uitbreiding van de fietsenstalling bij de rotonde zal begin 2016 worden uitgevoerd voor een bedrag van € 14.500,- De capaciteit zal worden vergroot van 30 naar 100 fietsen.