Bij het ongeval op maandag 14 december raakte een fietser gewond aan de knie, en de fiets was beschadigd. Foto: Frank Vinkevleugel
Bij het ongeval op maandag 14 december raakte een fietser gewond aan de knie, en de fiets was beschadigd. Foto: Frank Vinkevleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Fietsstraat wordt verbeterd

DINXPERLO - Een aanrijding tussen een automobiliste en een fietser op de hoek Europastraat en Nassaustraat op maandag 14 december maakte dat in Dinxperlo de discussie omtrent de fietsstraat opnieuw oplaaide. Volgens de politie Aalten stond het ongeluk waar een automobiliste de macht over het stuur verloor en een fietser schepte, niet in verband met de inrichting van de weg als fietsstraat. Het toeval wil dat de dag daarop in de raadsvergadering het voorstel tot het treffen van maatregelen om de fietsstraat veiliger te maken op de agenda stond en met algemene stemmen werd aangenomen.

Door Iris Jansen

Alhoewel er sinds de aanleg van de fietsstraat nog geen sprake is geweest van ernstige ongelukken, vragen de bewoners van Dinxperlo zich af of deze voorziening wel zoveel veiligheid brengt als gedacht.

Een fietsstraat is een straat die ingericht is als fietsroute, maar waarop tevens auto's zijn toegestaan. Dit autogebruik wordt echter beperkt door het karakter en de inrichting van de fietsstraat. In Nederland hebben fietsstraten geen juridische status, het zijn feitelijk fietspaden waarop alle overige categorieën weggebruikers zijn toegestaan.
De fietsstraat die tussen 2010 en 2012 in Dinxperlo is aangelegd, zou een veilige route door Dinxperlo moeten opleveren. De Maurits Prinsstraat, het Kerkhofplein, Kerkhofpad, Prins Bernhardstraat en Nassaustraat worden als fietsstraat aangeduid door een roodgekleurde baan op de rijweg. Daardoor ontstaat de indruk dat fietsers er overal voorrang hebben en zich meer vrijheden kunnen veroorloven dan op een gewone weg. Dat is echter niet het geval. Het zorgt voor veel verwarring en onveilige situaties. Ook de rotonde aan het Willem van Oranjeplein levert veel gevaarlijke situaties op en heeft al tot meerdere aanrijdingen geleid.

Enquête
In opdracht van de gemeente Aalten heeft het bureau Keypoint in 2014 een enquête gehouden onder de gebruikers van de fietsstraat. Deze enquête heeft 138 ingevulde formulieren opgeleverd. Daaruit bleek dat de gebruikers van de fietsstraat deze als onveilig bestempelen.
Naar aanleiding van alle onduidelijkheden omtrent de fietsstraat, heeft de politie Aalten eind 2014 op haar Facebook pagina een korte uitleg geplaatst omtrent de juridische positie en gebruik van de fietsstraat. Daarin vermeldt de politie dat de fietsstraat juridisch gezien een gewone woonstraat is met dezelfde verkeersregels als andere straten in het dorp.

Dat wil dus zeggen dat wanneer bijvoorbeeld fietsers naast elkaar op de fietsstraat rijden, zij net zoals op een andere straat zich zo nodig achter elkaar moeten voegen om een auto te laten passeren. Van de automobilist wordt verwacht dat deze de fietsers met gepaste snelheid passeert.


Vervolg op pagina 5