De stichting Egyam steunt studenten in Ghana. Foto: PR
De stichting Egyam steunt studenten in Ghana. Foto: PR Foto: PR Stichting Egyam

Toekomst voor Ghanese studenten

Dankzij stichting Weeshuis Egyam Ghana

Door Iris Jansen

DINXPERLO - Net terug uit Ghana vertelt Henriette van Velden over het reilen en zeilen van het weeshuis in Egyam. Als secretaris van de Stichting Weeshuis Egyam Ghana, reist zij jaarlijks naar Ghana om zich over de laatste stand van zaken te informeren en contacten te onderhouden met de Ghanese overheid en kerkelijke instanties.

Egyam is geen onbekend begrip in Dinxperlo. In 2011 was er een benefietconcert voor het weeshuis door Psalm 150 en Podium Dinxperlo in Het Blauwe Meer, genaamd Starlight. Henriëtte: "Sinds die tijd heeft het weeshuis zich voortvarend ontwikkeld. De nadruk is vooral op zelfredzaamheid komen te liggen. De eigen moestuin levert eigen voedsel op en ook door materiële gaven vanuit Ghana komen we net uit met alle onkosten. Wat ons grotere zorgen baart is het toekomstperspectief van de weeskinderen die vanaf hun 16e levensjaar het weeshuis moeten verlaten."

Toekomst
"Voor ons is het moeilijk om de kinderen die zo behoedzaam zijn grootgebracht maar zo de straat op te laten gaan. Alhoewel de kinderen tot hun 16e onderwijs krijgen op de plaatselijke school en daar ook een examen afleggen, is dat te weinig voor een goede toekomst. Banen zijn moeilik te vinden en voor meisjes betekent dat vaak prostitutie en de jongens belanden meestal als venter langs de straat. In 2010 verlieten de eerste leerlingen het weeshuis en de school en gelukkig vonden we enkele sponsoren waardoor de kinderen elders in Ghana een vervolgopleiding konden doen of een beroep konden leren. Dat heeft goed uitgepakt."

De kinderen worden al die tijd door het weeshuis gevolgd en de studieresultaten gecontroleerd. Sponsoren krijgen via de stichting jaarlijks een brief van hun 'pupil' en worden zo op de hoogte gehouden. De kinderen kunnen vaak niet geloven dat onbekende mensen uit een ver land dit voor hen doen en dat motiveert hen enorm.

Zoektocht
"Zonder financiële hulp van buitenaf hebben deze kinderen geen kans, daarom zijn we elk jaar weer op zoek naar sponsoren. Ook in Dinxperlo hebben we sponsoren gevonden. Zo is er bijvoorbeeld Alex, die een toekomst als voetballer tegemoet kan zien en wordt getraind bij een vooraanstaande voetbalclub. Of Agnes, die nu bijna haar eigen kapsalon kan beginnen, of Isaac, die nu les geeft op een basisschool. Leuk is te vermelden dat Isaac is gesponsord door Vrouwenkoor Musica. Bij elke repetitie wordt door de leden het geldpotje gevuld en zie hier het resultaat", vertelt Henriëtte.

Mariëtte Custers, voorzitter van Musica vult aan: "Wij vinden het hier vanzelfsprekend dat onze kinderen en kleinkinderen kunnen leren en een toekomst kunnen opbouwen, maar dat ligt daar anders. Hoe mooi is het dat wij mogen meehelpen en dat daardoor zo'n kind later voor zijn of haar gezin kan zorgen of de gemeenschap kan dienen. Bij elke brief zijn we weer onder de indruk van zijn dankbaarheid. Dat een stel 'oude' vrouwen dat voor hem doen, dat kan hij bijna niet geloven."

ANBI
Henriette: "De kosten voor een student variëren tussen de 35 en 50 euro per maand maar we hebben ook sponsoren nodig die een klein 'startkapitaal voor een eigen bedrijfje' willen schenken. Het microkrediet waar koningin Maxima zich zo voor inzet in de ontwikkelingslanden is in Ghana helaas nog niet aan de orde. Onze stichting heeft de ANBI-status, waardoor schenkingen aan de stichting fiscaal aftrekbaar zijn. Het zou geweldig zijn wanneer er weer wat studenten structureel hun studietijd door kunnen worden geholpen, maar natuurlijk zijn wij ook heel blij met een eenmalige gift."
Henriëtte, die ook presentaties verzorgt, is te bereiken op tel. 06-14218630 en via velden433@kpnmail.nl.


www.weeshuisghana.nl