De heren Te Kulve (links) en Koskamp.
De heren Te Kulve (links) en Koskamp. Foto: Iris Jansen

Vrouwen Dinxperlo winnen in Gendringen

DINXPERLO - Dinxperlo begon de wedstrijd erg rommelig. Te zien was dat er al vier weken niet gespeeld was, het wedstrijdritme ontbrak.

In de 17e minuut maakte Gendringen de 1-0 waar een buitenspelluchtje aan zat. Daarna werd er eindelijk gevoetbald wat leidde tot een doelpunt voor Dinxperlo, in de 31ste minuut door Manon Görz. Dat was ook de ruststand.

Na rust kwam Gendringen nauwelijks op de Dinxperlose helft en hadden de groenwitten duidelijk het betere van het spel. Dinxperlo creëerde mooie kansen maar stuitte telkens weer op de goalie van de thuisploeg die een goeie pot keepte en Gendringen lang in de wedstrijd hield. Na een prachtige pass van Noémi op de doorgeschoven laatste vrouw Renske maakte die de 1-2 in de 73ste minuut. In de 83ste minuut scoorde wederom Manon Görz na een prachtige assist van Klaske, 1-3. Dinxperlo bleef voetballen en ging op zoek naar meer treffers. In de 87ste min werd het doorzetten en inzet van Lisa beloont met een mooi doelpunt onderin de verre hoek. 1-4.

Na een aanval via Romy Thesing komt de bal tussen een speelster van Gendringen en Noémi, die de bal met een correcte en bewuste sliding de bal bij Manon Görz neerlegt, die vervolgens verwoestend uithaalt. Met dit doelpunt werd de eindstand bepaald op 1-5.

Weer gingen de 3 punten mee naar Dinxperlo en daardoor blijven de vrouwen nog steeds ongeslagen in de eerste competitie bij de senioren.

Volgende week spelen de vrouwen thuis om 12.00 uur tegen Longa'30 en is Linn Beeks de pupil van de week.


Expositie 250 jaar grens in Aalten

AALTEN - In het 'Noabershuus' aan de Prinsenstraat 27 in Aalten werd zaterdag de rondreizende tentoonstelling 250 jaar grens geopend. Deze expositie is te bezoeken van 21 tot en met 29 november. Daarna zal de expositie pas in februari de reis voortzetten.

Door Iris Jansen

De expositie werd op initiatief door de werkgroep Familie-en Boerderijgeschiedenis in Oost-Gelderland, naar Aalten gehaald. Voorzitter Henk Koskamp uit Sinderen kon Wethouder Wim Rijks van de gemeente Aalten begroeten die op een feestelijke wijze en met ludieke anekdotes de opening verrichtte. Rijks benadrukte nog dat 'noabers' zich door geen enkele grens lieten scheiden.

Convent
Koskamp: "In 2014 merkte iemand op dat het op 19 oktober 2015 precies 250 jaar geleden was dat de grens tussen het Hertogdom Gelre en het Bisdom Münster was vastgelegd in het 'Convent van Burlo'. Tussen Oldenkotte en Dinxperlo werd de grens zichtbaar gemaakt door 186 grensstenen. Op enkelen zijn nog het Wapen van Gelre en van Münster zichtbaar. Er is ontzettend veel werk verricht aan weerszijde van de grens en alle informatie is vastgelegd en samengesteld door Wim Schreurs uit Kotten."

Lezing
Henk te Kulve uit Winterswijk, een echte' grensganger', hield aansluitend aan de opening een lezing over 'Grensbeleving in heden en verleden'. Te Kulve is voorzitter van de Stuurgroep ' 250 jaar grens' die de evenementen organiseert. De stuurgroep heeft ook een uitgebreid tentoonstellingsboek gemaakt van 64 pagina's dat te koop is voor € 7,50 of te bestellen via j.demkes.osgb@gmail.com.

Samenwerking
Te Kulve: "Er was enorm veel werk te verrichten en veel te onderzoeken. Zo moesten we de hele grensgeschiedenis en het grensverloop letterlijk en figuurlijk in kaart brengen. Een hele zoektocht dus in de archieven aan beide zijden. Dit konden we vooral doen aan de hand van de landkaarten van Van Geelkercken. Hij was een Gelderse cartograaf en landmeter in de 17e eeuw. Zo hebben we uren doorgebracht in het Gelders Archief in Arnhem. Indrukwekkend was de geweldige samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse Gemeenten en de Duitse en Nederlandse Oudheidkundige verenigingen. Hier gold echt het motto van 'grenzen verbinden is mensen verbinden'." Openingstijden van het Noabershuus zijn maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De expositie loopt tot en met 29 november.