Freek Diersen:
Freek Diersen: "Als de temperaturen dalen, krijg ik het altijd warm!" Foto: Frank Vingenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Als temperatuur daalt, krijgt Freek het warm

Afscheid na 35 jaar voorzitterschap IJsclub 't Boesveld

Door Waltraud Wensink

DINXPERLO - Na 35 jaar voorzitter te zijn geweest bij IJsclub 't Boesveld geeft Freek Diersen het stokje over aan Henk Westendorp. Freek heeft vanaf de oprichting in oktober 1980 deel uitgemaakt van het bestuur. In het begin als penningmeester en vanaf 1984 als voorzitter. Op 24 november tijden de jaarvergadering zal hij officieel aftreden en niet herkiesbaar zijn.

Freek: "Ik was een van de medeoprichters van de ijsclub en was nauw betrokken bij alle plannen rondom de aanleg van de ijsbaan. Vroeger werd er ook wel geschaatst op het Blauwe Meer, maar dat was niet altijd veilig genoeg en kon gewoon niet altijd. Ook ging ik regelmatig naar buurtverenigingen om te schaatsen. Ik heb het schaatsen geleerd op de ijsbaan in Varsseveld. Het 'snorren' achter de jongens aan."

"Het begon ooit op houtjes, toen op de noren en later de klapschaats. Ik heb het altijd gehad, een soort van koorts als de temperaturen daalden. Ik kreeg het dan warm en zou en moest het ijs op. In periodes van vorst sliep ik ook altijd hazenslaapjes en was altijd bezig met het ijs op de ijsbaan. Is het ijs dik genoeg, gaat het vriezen, gaat het dooien, wel of geen sneeuw?, altijd weer spannend. Geen 'rust in het gat'! Zo zit ik nu eenmaal in elkaar."

IJsclub 't Boesveld
"En hoe mooi was het dat we toen een geweldige professionele natuur ijsbaan kregen op 't Boesveld", glundert Freek.

"Een baan met mooie bochten voor de bochtentechniek, en met goeie afstanden en waterdrainage. Toen die baan er kwam moest er gewoon ook een ijsclub komen. Met 13 personen hebben we dat toen opgestart. De namen weet ik allemaal nog, dat waren naast mijzelf Tjerk Dolfing, Henk van Koot, Henk Lammers, Jan Roelofs, Johan Walter, Johan Halma, Wim Derksen, Albert Plucker, Gerard Lubbers, Herman Klomp, Hennie Wapsenkamp en Alwies Derksen. Allemaal mensen van het eerste uur. Daarnaast hebben we ontzettend veel hulp gehad van allemaal mensen uit Dinxperlo bij het reilen en zeilen rondom onze ijsbaan."

Veel hulp gehad bij realisatie professionele ijsbaan

De foto's komen op tafel en de verhalen van toen blijven maar komen. Spannende en vooral enthousiaste verhalen over die periode. Freek is eigenlijk de laatste der 'ijs-mohikanen' van het bestuur van toen. En de ijsbaan is uiteindelijk een goed uitgeruste ijsbaan geworden mede dankzij deze oprichters en een enthousiast netwerk er om heen dat de club een warm hart toedraagt. Nu moet alleen het weer nog meespelen!

Nauw betrokken
Freek: "Dat ik nu ga stoppen als voorzitter wil niet zeggen dat ik helemaal buiten beeld ben. Ik heb nu 35 jaar deel uitgemaakt van het bestuur en stel me niet herkiesbaar, maar ik blijf zeker nog lid van de club en nauw betrokken. Ik kan dat gewoon niet loslaten. Dat zit me in het bloed. Ik was 34 jaar toen ik begon. De liefhebberij zal niet verdwijnen, maar het is mooi geweest, en ik heb nog heel veel andere activiteiten waar ik me mee bezig houd. Ik moet gewoon keuzes maken."

Freek pakt er nog maar eens een ander fotoboek bij en 'tig' krantenknipsels die ondanks het feit dat het allemaal met ijs te maken heeft, hem een enorm warm gevoel geven. Hij raakt er niet over uitgepraat.
Hij heeft zelfs een klein schaatsmuseum ingericht achter in zijn tuin. Tot slot meldt Freek nog: "Ik heb het echt geweldig gehad, en ondanks het feit dat ik ijsmeester was, kijk ik er met een enorm warm gevoel op terug. Het was een mooie tijd!"

De jaarvergadering van IJsclub 't Boesveld is op dinsdag 24 november, aanvang 20:00 uur. De kandidaat voor de functie van voorzitter is Henk Westendorp en Joop te Beest is kandidaat voor de functie van secretaris

Alle leden en belangstellenden zijn welkom op de vergadering.