Rocco Osterman. Foto: Martie Seesing - Fotostudio Seesing
Rocco Osterman. Foto: Martie Seesing - Fotostudio Seesing Foto: Martie Seesing - Fotostudio Seesing

Wens gaat in vervulling

Rocco Ostermann speelt in Dinxperlo

DINXPERLO - Het was altijd al een wens van Rocco Ostermann, geboren in Dinxperlo en Achterhoeker in hart en nieren, om eens op te treden met een muziekvereniging uit zijn geboortedorp. Hij hoefde dan ook niet lang na te denken toen Gerard Boland hem namens Psalm 150 vroeg om met Starlight II mee te doen, een concert waar jong en oud van kan genieten.

Door Iris Jansen

De huiskamer van Rocco is een grote sfeervolle muziekkamer met een enorme hoeveelheid platen, cd's, dvd's, tapes en al het andere waar maar muziek mee te maken valt. Wat opvalt is de grote verscheidenheid aan muziek.

Rocco, die bekend is van onder andere de bands Donnerwetter en Shaking Godspeed en van De Bruurkes, wordt vaak in het muziekgenre rock geplaatst, maar geeft door zijn muziekverzameling blijk van een veel bredere interesse. In het gezellige gesprek komt een warm mens en bijzonder musicus naar voren.

Rocco Ostermann: meer dan alleen rockmuziek

De Graafschap
Rocco: "Ik ben als kind helemaal niet zo bezig geweest met muziek. Voetballen kwam eerst en na een korte en helaas niet zo geslaagde carrière als keeper bij De Graafschap én na een ernstige handblessure, ben ik als een soort therapie in de weer gegaan met de gitaar van mijn broer. Bij een gitaar horen ook liedjes en zo ben ik begonnen met schrijven. Echt muziekles heb ik niet gehad maar op een of andere manier werd het muziek maken mijn ding en uitlaadklep, ik was nogal rebels in die tijd. Je komt dan in verschillende bands terecht en met Magic Fish speelden we in 1993 in Paradiso en op Pinkpop. Op dat moment realiseer je eigenlijk niet wat je al bereikt hebt en laat je soms kansen schieten."

Voorbeeld
Op de vraag of hij ook van andere soorten muziekinstrumenten en -genres houdt, antwoordt Rocco: "Naarmate je ouder wordt en je je horizon gaat verbreden, ga je ook openstaan voor andere dingen. Zo weet ik nog precies dat ik eens Jacques Brel op de televisie hoorde. Ik was zo van hem onder de indruk geraakt dat ik al zijn liedjes en teksten geleerd, maar ook uitgeplozen heb. Teksten boeien mij enorm en ik schrijf ook heel veel, ook over wat mij boeit en bezighoudt."

"Maar ik verdiep mij er ook in hoe je als zanger het gevoel en de emotie naar buiten moet brengen. Bij gevoelige nummers moet de zang, dus de tekst, op de muziek liggen en er niet inzakken; de muziek mag de emotie en het verhaal dat wordt uitgedragen niet opslurpen. Als ik zelf teksten schrijf en muziek erbij componeer, probeer ik met mijn gitaar aan de woorden de klank en kleur van de tekst mee te geven."

Psalm 150
"Ik verheug mij enorm op het concert op 13 december samen met Psalm 150 en het koor Podium Dinxperlo. Met een koor heb ik al wel eens opgetreden, en ook met een symfonieorkest in Doetinchem, dat was in 2000."

"Met een fanfare optreden is nieuw voor mij, maar het lijkt me geweldig zo'n ruggesteun aan muziek te hebben en met een dirigent samen te werken. Een hele belevenis. Voor het eerst ga ik op een podium een nummer van Brel zingen: La chanson des vieux amants. En natuurlijk nummers van Johnny Cash en Elvis, ook behorend tot mijn favorieten."

"Samen met een van de beste fanfare-orkesten van Nederland en dan nog wel in het dorp waar ik geboren ben, waar mijn familie en mijn vrienden wonen, hoe geweldig is dat. Een klein droompje dat uitkomt."


Informatie over Starlight II op zondag 13 december: www.psalm150.nl