Doortje Boland bij het paaltje dat het spoortraject markeert. Foto: Frank Vinkenvleugel
Doortje Boland bij het paaltje dat het spoortraject markeert. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Twintig palen markeren spoortraject

DE HEURNE - Op initiatief van Sinderens Belang, helpt Stichting Bewaar 't Olde uit Dinxperlo mee het vroegere spoorbaantraject Dinxperlo- Varsseveld met mooie herdenkingspaaltjes te markeren. Beginnend vanuit Varsseveld wordt dit traject voorzien van twintig palen met een nummer en een treintje.

Door Iris Jansen

Aan de 83-jarige Doortje Boland-Westendorp, ook bekend als Doortje van de Dedert, de eer om paal nummer 13, het eerste paaltje op het traject De Heurne-Dinxperlo te plaatsen. Als kind wonende aan de Nijmansdijk, in het ouderlijk huis waar nu Timmerfabriek Westendorp gevestigd is, heeft zij als klein meisje kunnen beleven hoe de trein voorbij kwam.

Doortje Boland: "Als kleine kinderen kropen we vaak zomers als de beek droog stond in de duiker en voelden zo de trein over ons heen denderen. Mijn moeder was er niet blij mee en als ze het zag zwaaide er wat. Na de oorlog verkocht de Spoorwegen de grond, omdat de verwoeste spoorlijn niet meer werd hersteld. Ik heb nog de koopakte van mijn vader uit 1953. Voor 33 gulden kocht hij een stuk land met een deel van de wal waar de trein overheen ging."

"Kijk, daar, dat bosje op die verhoging, dat was van ons. De buurman die het andere stuk had gekocht, heeft de wal af laten graven. Dat stuk hoort nog steeds bij mijn 'oldershuus' De Dedert", wijst ze.

Monument
In 2004 is er op de kruising Lage Heurnseweg-Caspersstraat en Nijmansdijk, bij café Bruggink, een monument geplaatst ter herinnering aan het spoortraject.


Vervolg op pagina 3