Bennie Bruggink. Foto: Frank Vinkenvleugel
Bennie Bruggink. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Vrijwilliger van de week: Bennie Bruggink

'Leuk om dingen te organiseren, om bezig te zijn'

Door Karin Stronks

DE HEURNE - De vrijwilliger van deze week is Bennie Bruggink uit De Heurne. Een zeer actief man die altijd al vrijwilligerswerk heeft gedaan.

Hij zat in diverse besturen, in de OR en verrichtte veel werkzaamheden voor diverse verenigingen en voor de kerk. "Ik vind het gewoon leuk om dingen te organiseren en ben graag bezig. Dat heb ik altijd al gedaan. Ook vind ik dat vrijwilligers hard nodig zijn om met name in het verenigingsleven de boel draaiende te houden", aldus Bennie Bruggink.

Van AED tot kerkenwerk en routes

Zo zorgde hij er samen met Peter Klompenhouwer voor dat er AED's in De Heurne werden geplaatst, zet hij zich in om mobiele bereikbaarheid in zijn omgeving te verbeteren en helpt momenteel bij het verbouwen van het Kerkelijk Centrum in Dinxperlo. Daarnaast zet Bruggink voor VVV Dinxperlo mooie fiets-,smokkel- en wandelroutes uit.

De 66-jarige Bennie Bruggink vertelt over het plaatsen van de AED defibrillators in De Heurne: "Er zijn nu vier AED's geplaatst hier in De Heurne, bij Tönnismölle, zalencentrum Bruggink en De Höve. Bij metaalbedrijf Aalbers hangt ook een AED, deze is alleen overdag beschikbaar. Er zijn rond de 45 vrijwilligers die de cursus reanimeren en AED-gebruik hebben gedaan. Elk jaar moeten deze vrijwilligers een herhalingscursus volgen, ik zorg ervoor dat dat ook gebeurt. Daarnaast doe ik ook het beheer van de AED's." Het realiseren van de AED's had veel om het lijf, het lukte aanvankelijk niet om het met de gemeente rond te krijgen. Met hulp van twee sponsoren zijn er twee defibrillators aangeschaft. "De burgemeester heeft ons genoemd als voorbeeldfunctie van de hele gemeente om het Hartveilig Wonen van de grond te krijgen! We hebben zelfs een budget gekregen", zegt Bruggink enthousiast.

Mobiele bereikbaarheid
Omdat de AED-vrijwilligers worden getipt via sms is het noodzakelijk dat de mobiele bereikbaarheid goed is. Bennie verzucht: "Ja en die is hier in het grensgebied erg treurig. Willen we ons AED-beleid goed kunnen uitvoeren, dan is het mobiele bereik natuurlijk heel belangrijk." Via de contactpersoon van de gemeente Aalten hoorde Bruggink dat KPN Winterswijk nieuwe zendmasten wil plaatsen. Hij glimlacht: "Cor Groot heeft al aangeboden dat de zendmasten wel bij hem op een silo mogen worden gezet! Ik hoop echt van harte dat hier ook een extra antennemast komt."

Kerkenwerk en VVV
Bennie Bruggink is momenteel vaak te vinden bij de verbouwing van het Kerkelijk Centrum. Hij zegt: "We zijn begonnen met het slopen van de muren, het hele interieur wordt opgeknapt. Ook aan de Protestantse Kerk zelf zal nog het één en ander gebeuren. Ook ben ik nog wijkmedewerker en bezoek nu en dan zieken namens de kerk."

Voor VVV Dinxperlo zet Bruggink mooie routes uit, zowel voor fietsers als wandelaars.

"Leuk is ook de smokkeltocht, een dorpswandeling van ongeveer vier kilometer met verhalen over de geschiedenis van het smokkelen. Wat dat betreft is hier over het grensgebied van Dinxperlo en De Heurne van alles te vertellen", glimlacht de actieve vrijwilliger.