Wim van Heugten en Nico Wissing tijdens de overhandiging. Foto: Rob Vister
Wim van Heugten en Nico Wissing tijdens de overhandiging. Foto: Rob Vister Foto: Rob Vister

Blik op historische tuinen

Jaarboek 39 voor tuinontwerper Nico Wissing

REGIO - Met gepaste trots en een razend enthousiasme, werd op donderdag 12 november in de Heeren Dubbel, bij kasteel Huis Bergh, het jaarboek Achterhoek en Liemers, editie 39, aan de verwachtingsvolle aanwezigen, gepresenteerd. Een bijzonder woord van welkom was er van Wim van Heugten, hoofdredacteur en voorzitter van de redactiecommissie, voor de tuin- en landschapsontwerper Nico Wissing uit Megchelen, die uit zijn handen het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen.

"Het is niet voor niets dat wij het eerste exemplaar van ons jaarboek, dat uitsluitend is gewijd aan bijzondere en historische tuinen in de Achterhoek en Liemers, aan Nico wilden uitreiken. Behalve dat Nico zijn kwaliteiten al meer dan dertig jaar op herkenbare wijze etaleert, hetgeen hij in 2010 beloond zag worden met de wereldtitel tijdens de gardening worldcup in het Japanse Nagasaki, heeft hij ook zeer veel interesse in historische tuinen. Hij is wereldwijd een veel gevraagde ontwerper en tuinarchitect", vertelt van Heugten.

"In dank neem ik dit prachtige jaarboek in ontvangst en zal het met veel plezier gaan lezen.
Het klopt inderdaad dat met name historische tuinen mijn grote passie zijn. Gelukkig wordt de laatste tijd weer erg veel aandacht besteed aan tuinen in het algemeen en historische tuinen in het bijzonder. In het verleden was dat wel anders en werden tuinen alleen maar gezien als algemeen nut. Voor andere doeleinden was er nauwelijks plaats. Een uitzondering daarop vormden de stadstuinen die vooral in de 19e eeuw als groen erg werden gewaardeerd", aldus Wissing.

Deze door diverse auteurs geschreven speciale editie is volgens enkele aanwezigen, een parel voor liefhebbers van historische tuinen. De totstandkoming en specifieke kenmerken van de diverse tuinen in de Achterhoek en Liemers wordt in het boek uitvoerig beschreven. Een van de tuinen die bijzondere belangstelling geniet is de 'gaarde' van het kasteel Huis Bergh, die momenteel in de oude staat wordt teruggebracht. De oudste vermelding van de gaarde bij het kasteel dateert uit 1460, getuige een afschrift van een rekening die gevonden is in het unieke archief van het kasteel.

Enthousiast waren enkele toehoorders ook over de tuinen van Wierse, die beschreven werden als een levend schilderij. Zonder overigens afbreuk te doen aan de andere mooie tuinen die in dit jaarboek staan vermeld. En zonder tekort te willen doen aan de andere auteurs. Het is niet mogelijk om alle tuinen, die in het jaarboek vermeld staan, te noemen.

Het jaarboek is te koop via het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, de boekhandels in de regio en boekensite www.achterhoekseboeken.nl.


Dinxperlo speelt met 1-1 gelijk

DINXPERLO - In Mariënvelde stond zondag één van de toppers in de vierde klasse C op het programma. De gehele top zes moest zondag onder elkaar spelen. Dit was de ploeg met de meest scorende aanval tegen de ploeg met de beste verdediging. Kon Dinxperlo de doelpuntenmachine uit Mariënvelde stoppen.

Vanaf het begin, voor zo'n 150 meegereisde supporters, van de wedstrijd nam Dinxperlo het heft in handen op het door de regen moeilijk bespeelbare veld. Met combinatiespel probeerde het tot kansen te komen. De tegenstander speelde veel opportunistischer. Dat leidde al in de derde minuut tot de beste en enige uitgespeelde kans van de wedstrijd maar keeper Massop redde eenvoudig. Lichtenberg schoot kort daarna rakelings naast. Ofschoon Dinxperlo optisch beter was kreeg het amper kansen. Mede door de wind die voor de rust vol in de rug waaide waardoor steekpasses en diepe ballen te lang waren. In de tweede helft werd er druk verwacht van Mariënveld met de wind achter maar niets bleek minder waar. Af en toe liet Dinxperlo fraaie staaltjes combinatiespel zien.

Mariënveld counterde maar kwam niet echt tot doelkansen. Nadat Kevin Radstaak al op de keeper was gestuit, twee schoten van Bolwerk over gingen en een scrimmage voor het doel niet tot een doelpunt leidde kwam Dinxperlo in de 78ste minuut toch op 0-1. Maurick kwam door, bediende Spoor die vervolgens besloot de bal nog een keer af te leggen op Kevin Nieuwenhuis die via binnenkant paal binnen schoot.

Een paar minuten later leed Dinxperlo knullig balverlies op het middenveld. Mariënveld counterde over links waarbij de voorzet in het niemandsland leek te belandden. Een onnodige duw van Ben. Coenders betekende echter een strafschop. 1-1. Daarna kreeg Pascal Bolwerk een rode kaart na een harde tackle waarbij de meest ervaren spelers in de fout gingen. Er werd gezocht naar een voetballende oplossing daar waar de bal naar voren had moeten worden gespeeld. Nu leidde een verkeerde aanname onder druk tot de tackle en de rode kaart.

Een lastige uitwedstrijd waarbij Dinxperlo voor de 31ste keer ongeslagen bleef maar die enigszins in mineur eindigde door de tegengoal en rode kaart. De wedstrijd tussen de nrs. twee en drie werd afgelast, Doetinchem won van Ruurlo waardoor de gruunen 6 punten voorsprong hebben op de nummer twee Reünie. Wel met een wedstrijd meer.

Deze week wordt er gespeeld tegen Ruurlo voor de Achterhoek Cup. 29 november volgt de thuiswedstrijd tegen KSH.