Ron Cornelder. Foto: Frank Vinkenvleugel
Ron Cornelder. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

In bedrijf bij: Cornelder Metaal BV

DINXPERLO - De bedrijventerreinen De Rietstap en 't Hietveld maken een belangrijk deel uit van Dinxperlo. Met deze maandelijkse rubriek wordt aan de hand van zes vaste vragen een bedrijf, gelegen op een van deze bedrijventerreinen, voorgesteld in Dinxpers Nieuws.

Door Iris Jansen

Deze maand zijn wij op bezoek bij Cornelder Metaa BV, gevestigd aan de Helmkamp 19.
Het bedrijf is gelegen op De Rietstap dichtbij het sportcomplex Het Blauwe Meer.

Gesprekspartner is directeur/eigenaar Ron Cornelder.

Wat zijn uw bedrijfsactiviteiten?

De werkzaamheden van Cornelder Metaal BV bestaan uit stanswerk en dieptrekken, zagen van aluminium en het maken van stempels en matrijzen. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van een vaste klanten.

Om een beter beeld van deze werkzaamheden te kunnen krijgen verklaart Ron Cornelder deze terminologie.

"Voor het begrip 'dieptrekken' moet je denken aan het maken van vormen zoals bijvoorbeeld van een keukenpan, terwijl het 'stansen' gebeurt op een vlakke plaat van metaal. Een medaille, een muntje voor een apparaat maar ook een plaatje op een wedstrijdbeker, dat zijn stansproducten.

We hebben zelfs een machine staan waarmee bij de Nederlandse Koninklijke Munt de euro wordt geslagen. Wij maken alle mallen en vormen zelf in een aparte afdeling van ons bedrijf.

Tegenwoordig zijn alle machines computergestuurd en is het meer van belang een uiterst precieze tekening van de opdrachtgever in te voeren. De computer voert dan het hele programma uitvoert. Niet meer dat we zelf technische handelingen moeten verrichten.

Het aluminium zagen gebeurt voornamelijk in opdracht van een firma die steigers, trappen en ladders maakt. Alle verbindingsstukken worden hier op maat gezaagd van aluminium profielen die wij zo aangeleverd krijgen. Sommige delen klinken wij ook al samen, zodat een scharnierend deel ontstaat."

Hoelang is het bedrijf al in Dinxperlo gevestigd en waarom?

Vanaf 1974 is het bedrijf, dat zijn oorsprong had in Den Haag, gevestigd in Dinxperlo.

"Door het groter worden van het bedrijf waren er in Den Haag op dat moment geen goede mogelijkheden om uit te breiden. Hoe groter het bedrijf werd, hoe meer aanvoer van grondstoffen er nodig was maar ook het produceren van meer en meer lawaai zorgden voor belemmeringen in de bedrijfsgroei. Door een familielid dat in de Achterhoek woonde, kwam mijn vader in de jaren '70 in Dinxperlo terecht.

De veel lagere m2 prijs voor industriegrond in Dinxperlo ten opzichte van Den Haag maakte de beslissing om het bedrijf te verhuizen al snel makkelijk. Natuurlijk was het een sprong in het diepe, maar het heeft goed uitgepakt. Al ligt het niet centraal in Nederland, Dinxperlo heeft een goede en snelle verbinding met het wegennet in Nederland."

Is uw bedrijf een familiebedrijf?

"Mijn vader is in 1943 in Den Haag begonnen met het maken van kacheltjes en andere kleine ijzeren voorwerpen. Dat maakte hij van het ijzer dat voorhanden was want het krijgen van grondstoffen was in de oorlogstijd natuurlijk ondenkbaar. Dat is de basis geweest voor het bedrijf dat het nu geworden is.

Natuurlijk moest ik als opvolger wel aan de studie om met de bedrijfsontwikkelingen mee te gaan. Na de studies instrumentenmaker, werktuigbouwkunde en bedrijfskunde had ik de juiste know-how het bedrijf voort te zetten.

Alhoewel veel computergestuurd gaat, is een groot technisch inzicht belangrijk om op de wensen van de klant in te kunnen gaan. Onze zoon Pim volgt op dit moment een ICT-opleiding waarbij hij ook nog voor een stage naar Amerika vertrekt. Hij heeft zeker interesse in het bedrijf, maar wanneer je 21 bent, ligt de wereld nog voor je open. Hij moet zijn eigen keus maken."

Hoeveel werknemers heeft Cornelder Metaal in dienst?

"Ons personeelbestand bestaat uit zes vaste werknemers en drie werknemers die op afroep aan de slag kunnen gaan. Door alle ontwikkelingen in de productiemachines zie je ook in onze branche dat het aantal arbeidsplaatsen afneemt. Dat is natuurlijk slecht voor de arbeidsmarkt maar vergroot wel de technische mogelijkheden.

Van ons team is het merendeel van de werknemers woonachtig in Dinxperlo en omgeving en al lang verbonden aan ons bedrijf. De kantoorwerkzaamheden verricht ik samen met mijn vrouw Rikie en ook werkt onze zoon mee in het bedrijf wanneer zijn studie dat toelaat. Tevens zijn wij een erkend stagebedrijf, alhoewel dat de laatste tijd wat op een lager pitje heeft gestaan. Je moet een stagiair wel alle aandacht kunnen bieden."

Waar ligt de afzetmarkt?

"Voornamelijk in Nederland. Onze veelal vaste opdrachtgevers zijn Nederlandse bedrijven die iets fabriceren. Natuurlijk worden hun eindproducten over de hele wereld verkocht. Wij zijn een onderdeel van deze schakel. Ondanks dat wij alleen voor de Nederlandse markt produceren, hebben we toch ook te maken met de wereldeconomie.

Denk maar aan de grondstofprijzen, en belangrijk de dollarkoers. Die heeft weer te maken met de handel in grondstoffen, die alleen over de wereld verhandeld worden in dollars. Ook de stijgende of dalende arbeidslonen in de 'lage lonen landen' zijn van invloed. Op dit moment maken wij producten waarmee China te duur is door de stijgende lonen."

Wat zijn de toekomstplannen?

"Die liggen op dit moment nog niet vast. We zijn eerst bezig met de herinrichting van onze productie- en opslagruimte. Vooral de opslagruimte is belangrijk omdat daar alle productiemallen van de klanten in opgeslagen liggen. In het verleden huurden we een stuk van het oude slachthuis, maar de gemeente Aalten wilde graag een andere toegangsroute naar de sporthal aanleggen en het oude slachthuis afbreken.

Ik kreeg zo de mogelijkheid om zo'n 1600 m2 terrein te kopen, waarmee ik aansluitend aan het bestaande pand een hal kon aanbouwen. In eerste instantie bouwen we 400 m2 opslagruimte, maar het is zo ontworpen dat we makkelijk nog kunnen uitbreiden.

Op dit moment loopt alles prima en zijn we dik tevreden. De aantrekkende economie zorgt weer voor nieuwe aanvragen van potentiƫle klanten en dat is een extra stimulans, niet alleen voor mij maar ook zeker voor mijn werknemers."

De achterkant van de nieuwbouw, waaraan nog volop wordt gewerkt. Foto: Frank Vinkenvleugel