André Heuvelman te midden van het koor. Foto: Frank Vinkenvleugel
André Heuvelman te midden van het koor. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Concert met 'bezieling'

Van vrouwenkoor Musica in Sint Michaelkerk

Door Iris Jansen

DINXPERLO - In het kader van het 250-jarig bestaan van de Sint Michaelkerk in Suderwick vinden er diverse jubileumconcerten plaats. Op 8 november zal Vrouwenkoor Musica uit Dinxperlo een concert geven onder de naam 'In Paradisum', een requiem samengesteld en deels gecomponeerd door dirigent Elske te Lindert.

Improvisatie
Bijzonder aan dit concert is niet alleen de begeleiding van de bekende trompettist André Heuvelman uit Veenendaal, maar ook de improvisatie van het koor, trompet en orgel dat als een rode draad door het requiem loopt.

Elske: "Deze tijd van het jaar staat toch in het teken van Allerheiligen en Allerzielen en daarom heb ik speciaal voor dit concert een requiem geschreven. Een deel heb ik zelf gecomponeerd en aangevuld met muziek van Arvo Pärt, die dit jaar extra in de belangstelling staat. Het wordt verbonden door de improvisatie van het koor, samen met trompet en orgel. Op zich zijn beide instrumenten al een prachtige combinatie maar met de klankkleur van het koor wordt het één geheel."

Trompet, improvisatie en requiem: bijzondere combi

Stemmen vloeien hier samen met de klank van de instrumenten. Daardoor ontstaat er een bijzonder serene sfeer waar de luisteraar in op kan gaan, voor zijn gevoel deel van wil uitmaken. Het was wel even wennen voor de koorleden dat er naast bladmuziek ook een vrijheid tot het produceren van een eigen stemgeluid werd verlangd en dat ook naar eigen gevoel, maar het resultaat is zeer indrukwekkend en haast ontroerend te noemen."

Diepe wens
Andre Heuvelman is lid van het Nederlands Blazers Ensemble en verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Heuvelman heeft een motto: 'Ik speel, creëer en deel, dus ik ben'. Hij wil mensen met muziek, met elkaar en met zichzelf verbinden.

Heuvelman: "Een ontmoeting met Elske bij een uitvoering van een gezamenlijk concert, leidde tot een plan, eigenlijk een diepe wens van mij, om wat meer te gaan doen met improvisatie. Het liefst samen met een koor, maar dat bleek niet zo makkelijk te organiseren. Elske was meteen enthousiast en is aan het componeren geslagen. Improviseren kun je niet regisseren en niet dirigeren. Het is aan het koor hoe ze het oppakken, maar het gaat gewoon fantastisch. We zijn dan allemaal 'in het moment', in een 'flow', de klanken bewegen als golven, vloeien in elkaar over maar vormen samen toch een geheel. Elke keer is het ook weer anders, je bent echt met elkaar muziek aan het maken, er is verbinding zonder woorden en zonder noten. Het komt uit je ziel, zo gaaf!"

Requiem
Elske: "In het 'In Paradisum' zingen we in het Gregoriaans delen uit de requiemmis en wel het Requiem aeternam, Lux aeterna en het In paradisum. Het requiem staat in het teken van afscheid en hoop. Dat willen we met de gekozen delen uit het requiem benadrukken. De trompet staat hier voor de jubelende begeleiding naar de hemelpoort."

Theo Menting, tweede dirigent bij Musica, zal vier monologen voordragen die door jonge toneelschrijvers zijn geschreven. Ook hiermee wordt 'hoop' in plaats van 'afscheid' benadrukt.

Arvo Pärt
"De keuze van deze componist heb ik gemaakt omdat zijn muziek goed aansluit bij het thema van dit concert. Arvo Pärt, componist en geboren in Estland, is op dit moment één van de belangrijkste hedendaagse sacrale componisten. Zijn muziek is werkelijk heel spiritueel te noemen al hoewel hij een normale conservatorium opleiding heeft gehad. Hij legde zich meer en meer toe op Gregoriaanse en Middeleeuwse muziek, maar wel heel toegankelijk voor de luisteraar", aldus Elske.

Het concert van Vrouwenkoor Musica vindt plaats op 8 november in de Michael kerk te Suderwick.
Aanvang 15.00 uur. Entree: vrije gift.


www.vrouwenkoor-musica.nl