Benny ter Horst, bij een kar die werd gebruikt bij Totem. Foto: Frank Vinkenvleugel
Benny ter Horst, bij een kar die werd gebruikt bij Totem. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Vrijwilliger van de week:
Benny ter Horst

'Als een project klaar is val je in een gat…'

Door Karin Stronks

IJZERLO - De vrijwilliger van deze week, Benny ter Horst, doet zowel structureel als projectmatig vrijwilligerswerk. Hij werkt het hele jaar door bij de familie Ruesink van de Farm & Countryfair en hij zat vijf jaar geleden en dit jaar in de bouwgroep van het openluchtspel van IJzerlo. Benny ter Horst: "Verder pak ik aan als er iets op mijn pad komt. In IJzerlo zijn we bezig om het dorpshuus op te knappen, fase 1 is afgerond maar er moet nog een heleboel meer gebeuren. Dan ben ik weer van de partij!"

Dit jaar is Benny ter Horst zeer intensief bezig geweest in de bouwploeg van openluchtspel Totem. Hij legt uit: "Bijna een jaar geleden zijn alle bouwers, toneelspelers, kledingadviseurs, schrijvers en wij als bouwploeg bij elkaar geweest om een film te bekijken. Die film ging over een groep mensen die dachten dat zij alleen op de wereld in een bos leefden. Vervolgens mochten we het script van Totem lezen en we kregen de opdracht: maak maar wat huisjes. We hebben allerlei materialen verzameld en op de eerste bouwavond hebben we een kachel gemaakt. Daarna zijn we maar gewoon begonnen met timmeren!"

Totem: 'Best iets om trots op te zijn'

Groeps-app
De materialen werden beschikbaar gesteld door IJzerlose bedrijven en particulieren. Aanvankelijk werkten de vrijwilligers elke maandagavond aan het decor, later werd dat uitgebreid naar twee keer per week. "Het is heel intensief, zo'n groot project. Met zes, zeven man zo'n prestatie leveren kost veel vrije uurtjes. Maar het is ook heel mooi om te doen. Er zaten ook wat jongere vrijwilligers bij de bouwgroep, leuk om te zien hoe zij werken, wat voor ideeën zij over het bouwen hadden. We hebben een groeps-app gemaakt en nog altijd regelmatig contact. Na zo'n groot spektakel waar heel veel tijd in gaat zitten, val je toch in een gat", aldus Ter Horst.
Follybos
Elke donderdagavond klust Benny met een groepje van vier vrijwilligers bij de familie Ruesink van de Farm & Country Fair. Er worden reparaties uitgevoerd en nieuwe dingen bedacht en gemaakt. Zo hebben de vier ook de vreemde bouwsels van het Follybos ontworpen en in elkaar gezet. Tijdens de Fair helpt Benny het hele weekend, hij zorgt ervoor dat het afval per vrachtwagen wordt afgevoerd. Benny vertelt: "Voor gymnastiekvereniging Aktief werk ik als tentenbouwer bij de Farm & Country Fair. Alle uren die ik maak worden uitbetaald aan Aktief!" Hij voegt toe: "Het mooiste van vrijwilligerswerk vind ik dat je veel mensen leert kennen. We hebben een hoop schik met elkaar! Dat kan ook omdat het werken op de tweede plaats staat. Je moet natuurlijk wel goed werk afleveren maar de sfeer is veel losser dan bij een baan voor geld. Bovendien geeft het heel veel voldoening als je als groep iets moois hebt gemaakt. Neem nou openluchtspel Totem. Dat is puur IJzerlo. Schrijvers, spelers, grime, kleding, bouwers, alles is gedaan door mensen uit IJzerlo. Best iets om trots op te zijn!"

Benny heeft de pen doorgegeven. Aan wie? Dat leest u op 13 november.