Kobus met Wim Derksen in de sportschool. Foto: Frank Vinkenvleugel
Kobus met Wim Derksen in de sportschool. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Kobus socialiseert en leert

DINXPERLO - Wim en Annie Derksen, puppypleeggezin van Kobus, de blonde labrador retriever, hebben de dankbare taak op zich genomen om hem te socialiseren in zijn eerste levensjaar. Als Kobus eenmaal klaar is met de basisbeginselen, zal zijn opleiding tot geleidehond beginnen. Een puppypleeggezin is een onmisbare basis voor alle geleide- en assistentiehonden van het Koninklijk Nederlands geleidehonden Fonds (KNGF).Voor Annie en Wim is Kobus de vierde hond die ze trainen.

Door Waltraud Wensink

Annie: "Kobus is nu bijna 12 maanden en we kregen hem toen hij 7,5 week oud was. Je bent constant bezig met de pup. We leren hem zoveel mogelijk basiscommando's en wennen hem aan situaties die je in het dagelijkse leven tegenkomt." Wim vult aan: "Je kunt dan denken aan het openbaar vervoer, aan geluiden variƫrend van een kermis tot aan het geluid van de vuilniswagen die de containers leegt. Maar ook een bezoek aan de sportschool hoort daarbij. Op het moment dat wij met Kobus aan het werk zijn krijgt hij een dekje om. Dan is hij 'aan het werk'. Het is dan niet de bedoeling dat hij speelt, springt of rent, of dat hij door anderen wordt aangehaald." En dat 'niet aanhalen' is best lastig, want Kobus heeft een mooie enthousiaste kop en nodigt uit to contact maken. Maar hij lijkt het allemaal goed in de gaten te hebben en komt niet echt in de verleiding zolang hij zin dekje om heeft.

School
Het eerste half jaar komt er iedere zes weken een consulent van het KNGF langs om mee te kijken en om adviezen en tips te geven. In het tweede half jaar volgt er een uitnodiging om met de hond naar de grote stad te gaan en om daar ook aan allerlei nieuwe zaken te wennen. "Voordat je puppypleeggezin mag worden komt er wel een intake", geeft Wim aan. "Niet iedereen is geschikt voor deze taak. Het is prachtig om te doen maar je weet van te voren dat de dag komt dat we weer afstand van de hond moeten doen. Dan gaat hij namelijk naar het opleidingscentrum waar hij uiteindelijk zijn diploma moet halen voor het echte werk dat hij gaat doen. Dat is voor ons zeker niet gemakkelijk. We zeggen wel eens, we hebben er een jaar lang van mogen genieten en dan komt er een 'gezonde rotdag'. Dat is echt heel erg moeilijk, maar we weten waar we het voor doen", zegt Annie. "Het is zo geweldig om te zien dat een van de honden uiteindelijk aan het werk mag als geleidehond en dat er iemand enorm mee geholpen is. Daar doen we het namelijk voor. Na de opleiding wordt een er een geschikt persoon gezocht die bij de hond past. Als Kobus 2 jaar is en zijn opleiding heeft afgerond, mag hij beginnen met zijn taak als geleidehond. Hij mag er dan 7 jaar werken en dan gaat hij met pensioen."

Adopteer een pup
Omdat de opleiding erg veel geld kost bestaat de mogelijkheid om symbolisch een pup te adopteren. Op de site adopteereenpup.nl kan iedereen een pup kiezen, om die met 7,50 euro per maand financieel te steunen. Annie: "In ruil voor je bijdrage kan je foto's en belevenissen van de pup volgen in een puppydagboek. Dat kan je doen totdat de hond daadwerkelijk aan het werk gaat. Wij maken ook foto's van Kobus en ook hij stond op de site."
Het toeval wilde dat Jasmijn Ponsen en Michaƫl Ham dit ook hadden gedaan. "We wisten echter niet dat Kobus uit Dinxperlo kwam, want dat stond er niet bij", zegt Jasmijn ."We spraken er over en toen hoorden we dat Wim met Kobus wel eens kwam sporten bij ons fitnesscentrum. Hoe mooi is het dan, dat we hem ook in het echt kunnen zien. We vinden het echt super om op deze manier het fonds te kunnen ondersteunen", zegt Jasmijn Ponsen.

Wim en Annie zijn blij met alle mogelijkheden die ze krijgen om Kobus te trainen: "We vinden het geweldig dat we bij zoveel verschillende winkels, sportcentra en horecagelegenheden met de hond naar binnen mogen. Daar zijn de honden en hun toekomstige baasjes erg mee geholpen." Voor meer informatie verwijzen Annie en Wim naar de site van de KNGF. "Of kom gewoon eens bij ons langs voor meer informatie", zegt Wim gastvrij.

En Kobus? Die mag zijn dekje even af en rent vrolijk de kantine rond om iedereen te begroeten, en gaat vervolgens tevreden op een welverdiende kluif knabbelen. De toekomstige eigenaar van Kobus mag zich gelukkig prijzen met deze kanjer.