De speeltuin, onveilig vanwege locatie en toestellen. Foto: Frank Vinkenvleugel
De speeltuin, onveilig vanwege locatie en toestellen. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Burgerinitiatief voor nieuwe speeltuin

Pas na advies B en W oordeel gemeenteraad

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - In de raadsvergadering werd een burgerinitiatief van bewoners van de Burgemeester van Kluijvestraat en omgeving besproken. Joyce Cornelissen vertelde dat de buurt de bestaande onveilige speeltuin wil vervangen door een nieuwe op de plek van het kinderdagverblijf Stipstap, dat binnenkort gaat verhuizen. De gemeenteraad gaf nog geen oordeel over het voorstel en wil dat Burgemeester en Wethouders er eerst over adviseren. Alleen Willem Bruil van HMV vond dat het voorstel wel direct gehonoreerd kon worden.

Huidige speeltuin onveilig en uit zicht

Geen veilige plek
Bewoners kunnen een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad laten zetten, als een voorstel met minstens 30 handtekeningen is ondersteund. In dit geval waren het er 50. Joyce Cornelissen zei dat de verhuizing van Stipstap reden was om met het voorstel te komen. Het gebouw is van zodanig slechte kwaliteit dat zij verwacht dat het afgebroken wordt. Op de lege plek zouden woningen gebouwd kunnen worden. Of er kan een nieuwe speeltuin komen.

De huidige in de hoek van de Burg. Van Kluijvestraat en Burg. Scheperstraat voldoet volgens de buurt niet. "Deze ligt namelijk voor iedereen uit zicht en is geen veilige plek voor jonge kinderen." Ook wordt die gebruikt als hangplek door jongeren.
"Een speeltuin in het centrum van onze buurt zou natuurlijk veel mooier zijn", zei Cornelissen. De oude speeltuin zou gebruikt kunnen worden als voetbalveld.

Goed voorstel
"Goed dat burgers zich laten horen", zei Johan Pennings van de ChristenUnie, maar een mening gaf hij net als bijna alle andere fracties nog niet. Joop Wikkerink van de Progressieve Partij noemde het een 'goed voorstel om verder uit te werken'. Hij erkende dat het huidige speelterrein een puinhoop is. "Dat er iets moet gebeuren is duidelijk, maar het moet wel getoetst worden aan de beleidsnota speelvoorzieningen." Willem Bruil (HMV) vond dat het initiatief wel meteen gehonoreerd kon worden. "Het voorstel is betrekkelijk vaag, maar het is duidelijk wat de buurt wil. Dus waarom zouden we het niet doen en waarom moet B en W er eerst nog een plasje over doen?"

Alle andere fracties vonden echter dat het voorstel de normale procedure moet doorlopen. Dat betekent dat de initiatiefnemers nog even geduld moeten hebben. Nadat de ambtenaren en B en W er naar gekeken hebben wordt het besproken in een ronde tafelgesprek en uiteindelijk opnieuw in een raadsvergadering.