Het ScanTrail Team69. Foto: Edgar Vieberink
Het ScanTrail Team69. Foto: Edgar Vieberink Foto: Edgar Vieberink

Presentatie van Team69 tijdens BTS-Kalkar

DINXPERLO - In het weekend van 19 en 20 september vindt op zondagmiddag de presentatie van ScanTrail Team69 plaats. Dit gebeurt tijdens het Boeren-Treck Spektakel Kalkar (www.bts-kalkar.de) op het terrein van Wunderland Kalkar Freizeitpark. Het team van Tractorpulling 'Dark side of the Moon' uit Aalten-Dinxperlo biedt die middag podium aan Henk-Willem Wink en Nico van Duivenboden om zich als Rallyteam op ludieke wijze te presenteren aan de pers. Wat de beide teams verbindt is 'Stichting Happy Smile' . Deze stichting stelt als doel om gezinnen met een ernstig ziek kind een onbezorgde dag te laten beleven al s VIP-gast op circuits in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en België.

Door Iris Jansen

Deze stichting behoort net als Simavi tot de twee goede doelen die Henk-Willem en Nico voor ogen hebben. Door hun deelname als Scantrail Team69 aan de bekende ScanCoveryTrail die kris kras door Scandinavië loopt, hopen ze zo een mooi bedrag op te halen.

Team69
De ScanCoveryTrail is een uitdagende long distance autotoertocht van zo'n 6500 kilometer. Van 2 tot en met 10 januari zullen 76 Nederlandse teams het avontuur aangaan vergezeld door sneeuw, ijs en barre temperaturen die kunnen dalen tot zeker minus 40 graden.

Team69 gaat ijskoud voor het goede doel

Dinxperloër Henk-Willem Wink, in het dagelijks leven vestigingsmanager bij Trade Med BV, en Nico van Duivenboden, eigenaar van autorijschool Nico in Dinxperlo, gaan samen dit spannende avontuur aan als Team69.

Hun paradepaard is een Volvo V70 Cross Country AWD 2.4T, een volledig voor dit avontuur uitgeruste auto die op deze tocht al enkele keren met een ander team onderweg is geweest. Zo zal er een verwarmingssysteem op 220V de auto permanent op temperatuur houden, een speciaal kriksysteem zorgen voor een snelle bandenwissel en zullen 13 schijnwerpers voor extra zicht zorgen op de veelal afgelegen routes.

Thuisblijvers kunnen teams volgen

Verder is de auto voorzien van diverse navigatiesystemen en een geotracksysteem.

Historie
De ScanCoveryTrail vindt zijn oorsprong in 2011 en de organisatie is gezeteld in het Gelderse Beek. Ieder jaar worden er goede doelen gekoppeld aan het gebeuren. Dit jaar is gekozen voor de Spibi Foundation en Fanconi Anemie. Begonnen als een kleinschalige toertocht naar het hoge Noorden stond het meteen al in de picture bij diverse autovakbladen en zelfs bij RTL. Daardoor manifesteert deze long distance rally zich vanaf het begin als een serieus evenement.

Bij deze meest noordelijke tocht door diverse landen staat het naleven van de verkeersregels voorop. Dat is een belangrijk item in het wedstrijdelement. Henk-Willem: "Er wordt wel op tijd gereden, maar dan op de tijd die door de organisatie wordt vastgesteld. Wanneer je te vroeg op een punt aankomt levert dat bijvoorbeeld meer strafpunten op dan wanneer je te laat komt."

Voorbereiding
Eind september worden door Team69 de puntje op de i gezet tijdens een vierdaagse rit door de Alpen. Henk-Willem: "Vooral het navigeren is een uiterst secure aangelegenheid. Het navigeren via het bolletje-pijltje systeem vergt de nodige vaardigheid net zoals het in kaart brengen van de coördinaten en het aflezen van de navigatiesystemen."

Voor het team is het dus hard werken onderweg. Navigeren en rijden wordt door de heren afgewisseld. Nico: "Het is uiterst belangrijk om goed uitgerust van start te gaan. Je moet lange en inspannende dagen maken zowel lichamelijk als geestelijk. Het meeste van de tijd rij je in de schemer of in het donker. Ook dat vergt de nodige inspanning."

Zo is goede voeding, vooral ook onderweg, een must. "Op een fles cola en wat koekjes ga je het niet redden. De komende weken zal dan ook een speciaal voedingsschema worden ontwikkeld", aldus Henk-Willem.

Route
Gereden wordt op coördinaten en een roadbook met wedstrijdelementen. De route met bestemming Lapland is tevoren niet bekend en je rijdt van navigatiepunt naar navigatiepunt. Gestart wordt er op 2 januari vanuit Enschede bij partner Apollo Vredestein. De auto's zijn uitgerust met een Geotrack volgsysteem waarmee niet alleen de organisatie maar ook de thuisblijvers de teams kunnen volgen.

Navigeren volgens bolletje-pijltje-systeem

Nico: "Daarmee is ook een stukje veiligheid ingebouwd. Onderweg mag je de auto niet uitzetten en elk oponthoud moet je melden." Henk-Willem: "Daarbij heb je de plicht elke achterblijver te helpen en weer op de wielen te krijgen. De verloren tijd wordt daarbij gecompenseerd. Spannend wat er allemaal op ons pad komt. We kunnen in ieder geval geen gebruik maken van een volg-of servicewagen en zijn op onszelf aangewezen. Kijken hoe vindingrijk we zijn. Misschien is het eens maar nooit meer of we gaan de volgende keer weer mee!"


www.scantrialteam69.nl en www.scanct.nl, op Facebook en Twitter. Sponsoren zijn nog van harte welkom.