Aan de Nacht van het VMBO beleven de leerlingen duidelijk plezier. Foto: Henri Weikamp
Aan de Nacht van het VMBO beleven de leerlingen duidelijk plezier. Foto: Henri Weikamp Foto: Henri Weikamp

Nacht van het VMBO

Opbrengst voor Little Star Academy en Serious Request

Door Karin Stronks

AALTEN - Dit jaar werd al weer de vierde editie van de Nacht van het VMBO bij Schaersvoorde, locatie Stationsplein, gehouden. Vierdejaars leerlingen van het VMBO hebben een hele nacht doorgehaald voor twee goede doelen. Zij volgden workshops, deden mee aan sport en spel activiteiten en bezochten de disco die speciaal voor deze gelegenheid was ingericht. Voor het zover was hebben de jongeren sponsoren gezocht voor twee goede doelen, de opbrengst bedroeg € 4010,04 euro. Een mooi bedrag wat verdeeld wordt tussen Serious Request 'Keep them going' en Little Star Academy, een project van Joanne Foundation.

Trots
Met een zeer tevreden gevoel kijkt Dick Hobé, coördinator van de Nacht van het VMBO, terug op de fantastische actie van zijn leerlingen. Hij zegt niet zonder trots: "Het project lééft onder de VMBO'ers. Van de 209 vierdejaars hebben zich 203 leerlingen opgegeven voor deze nacht voor de goede doelen. Joanne Foundation en Serious Request spreekt de jongeren hier natuurlijk erg aan. We zijn supertrots op hun inzet en natuurlijk op het mooie eindbedrag!"

Leuke activiteiten
Op donderdagavond 18 december om 23.00 uur begon de Nacht van het VMBO, vrijdagmorgen om 7.00 uur mochten de leerlingen naar huis. Twaalf docenten waren op vrijwillige basis aanwezig om de scholieren te begeleiden. Er waren tal van leuke activiteiten geregeld waar de jongeren zich voor konden inschrijven. Voor elke activiteit of workshop gold een tijdsduur van drie kwartier.

Heel Schaersvoorde bakt was een erg populaire activiteit, maar liefst 160 leerlingen schreven zich hiervoor in en bakten heerlijke appelflappen die ze zelf mochten verorberen. Archery Attack, een soort lasergame maar dan met pijl en boog, en Bubbelball werd fanatiek beoefend. Een kerstfilm met een boodschap, gemaakt door docenten van het VMBO, werd vertoond. Creatieve leerlingen kozen massaal om de workshops fotografie 'schrijven met licht', mandala tekenen, hand-lettering, of kerstverlichting opleuken te volgen. De kantine was geheel in kerstsfeer opgepimpt.

Nacht van het VMBO
De Nacht van het VMBO is bedacht door Evert Jan Westerveld. Dick Hobé legt uit: "Evert Jan constateerde dat leerlingen vaak met verveelde lange gezichten de verplichte kerstviering bijwoonden. Hij wilde dat anders doen, hij wilde dat scholieren iets leuks konden beleven maar wel met diepgang. Zo kwam hij op het idee voor de Nacht van het VMBO. Het eerste jaar was wat rommelig en we constateerden dat er te weinig vertier was voor de jongeren, nu hebben we een mooi compleet programma en het loopt als een trein! Scholieren vermaken zich en ze doen iets voor de samenleving."

Goede doelen
Serious Request heeft dit jaar als thema 'Keep them going'. 3FM en het Rode Kruis vragen in de week voor kerst aandacht voor de generatie van de toekomst in oorlogs- en conflictgebieden waar de jongeren moeten overleven onder extreme omstandigheden. Zij verdienen een toekomstperspectief maar daarvoor is opleiding en persoonlijke ontwikkeling nodig. Het tweede goede doel waar de Nacht van het VMBO voor werd gehouden is Little Star Academy, een project van Joanne Foundation. Tendo, Agape en Miracle, drie van 'Joannes kinderen', gaan naar het schooltje met deze mooie naam. De faciliteiten zijn minimaal, de opbrengst van deze actie wordt gebruikt om sanitaire voorzieningen te realiseren voor de dorpsschool in Mateete in het Sembabule district.


Lekker even bijkomen. Foto Henri Weikamp
Chillen bij de vuurkorf mag ook tijdens de nacht van het VMBO. Foto: Henri Weikamp