Geert Kobus (rechts) en Freek Gussinklo zijn klaar voor een sfeervolle kerstavond. Foto: Karin Stronks
Geert Kobus (rechts) en Freek Gussinklo zijn klaar voor een sfeervolle kerstavond. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Kerstavond met zang en
muziek op Wiechers

En met een kerstverhaal

Door Karin Stronks

DALE - Een donkere avond, kerstliederen, vuurkorven, een kerstverhaal, kaarslicht, glühwein, koffie, thee, warme chocolademelk en een fraaie entourage in het buitengebied van Aalten. Al deze ingrediënten moeten samenkomen tot een sfeervolle kerstavond bij boerderij Wiechers in Dale. Op donderdag 24 december vanaf 19.00 uur is iedereen van harte welkom op het erf van Freek Gussinklo aan 't Villeken 16 in Dale om in de sfeer van kerst te geraken.

Freek Gussinklo, sinds kort zingend lid van het Aaltens Christelijk Mannenkoor (ACM), kwam op het idee om bij zijn huis op kerstavond, 24 december, een sfeervolle avond met zang en muziek te organiseren.
Omdat de Christelijke Muziekvereniging Excelsior uit Barlo op deze avond traditiegetrouw serenades brengt op kruispunten en bij mensen die een hart onder de riem goed kunnen gebruiken, heeft Freek contact gezocht met de voorzitter van Excelsior, Geert Kobus.
"We hebben het voorstel van Freek besproken maar wij willen de traditie van de muzikale rondgang niet opgeven. Al vanaf de oprichting van Excelsior, ruim 90 jaar geleden, spelen we met een klein groepje muzikanten op kerstavond op verschillende locaties kerstliederen. Maar we willen Freek graag tegemoetkomen, daarom komen we rond 19.00 uur hier op 't Villeken 16 en spelen een paar muziekstukken. Daarna gaan we net als altijd op pad om in het Aaltense buitengebied enkele serenades in kerstsfeer te brengen. Rond de klok van 21.00 uur keren we terug bij boerderij Wieggers en spelen daar nog enkele overbekende kerstliederen", legt Geert Kobus uit.

Kerstverhaal
Een kleine twintig leden van ACM zingt kerstliedjes bij boerderij Wieggers terwijl Excelsior op pad gaat om de kerstserenades te spelen. Ook wordt in die tijd een kerstverhaal verteld door schrijfster Thea Onnink. Freek Gussinklo vertelt: "We willen geen strak geordende avond houden, ook kunnen belangstellenden vrij komen en gaan. De bedoeling is om een informeel en gemoedelijk samenzijn te organiseren. Een gezellige avond met kerstmuziek en -liederen. Als koor gaan we improviseren, we hebben niet wekenlang geoefend, de aloude kerstliederen kent iedereen, meezingen mag natuurlijk!"

Weersomstandigheden
Omdat Freek Gussinklo regelmatig voor De Hofnar werkt mag hij gebruik maken van onder andere de HotPot om de glühwein warm te houden. Gussinklo: "Handig natuurlijk dat we spullen van Frank Wensink van De Hofnar mogen gebruiken. De muziekinstallatie wordt beschikbaar gesteld door Dick Wikkerink. Ik besef heel goed dat alles valt en staat met de weersomstandigheden. We kunnen bij slecht weer wel uitwijken naar de deale maar een samenzijn buiten is natuurlijk veel mooier!"

Ongedwongen
Geert Kobus en Freek Gussinklo zijn erg enthousiast over de plannen. "We kijken er naar uit! Hopelijk komen er veel mensen hier om zich door kerstsfeer te laten omringen. Dat moet toch lukken met deze mooie entourage! Omdat het erf ingesloten is hebben we waarschijnlijk niet veel last van wind", aldus Geert Kobus. Freek Gussinklo voegt toe: "We willen de nadruk leggen op een ongedwongen sfeer met een niet al te strak programma. Ik hoop dat de mensen die hier komen op kerstavond met een fijn gevoel aan de kerstdagen gaan beginnen."


Oud en Nieuwfeest met Donnerwetter

AALTEN - Liefhebbers van rock, roots en alternatieve muziek halen in de eerste uren van 2016 hun hart op bij het Oud & Nieuw feest van Oerkroeg Schiller in Aalten. Vanaf 00:30u openen de deuren en kunnen muziekliefhebbers gedurende de hele nacht genieten van een Donnerwetter-concert van drie sets.

De band van Rocco Ostermann, Wout Kemkens, Matthijs Stronks en Mike Visser speelt met Oud & Nieuw muziek van eigen hand en enkele bekende nummers van hun helden waaronder Johnny Cash. "We vinden het tof om met Oud & Nieuw een alternatief te bieden voor mensen die hard willen feesten op andere muziek dan het gebruikelijke top 40 materiaal", aldus gitarist Wout Kemkens.

Enkele gastmuzikanten, waaronder gitarist Vedran Mircetic van De Staat, betreden gedurende de nacht het podium om het feest compleet te maken. Tussen de sets draait een dj.

Kaarten voor het Oud & Nieuwfeest zijn vanaf heden in de voorverkoop verkrijgbaar voor 8 euro aan de bar van Oerkroeg Schiller en online via http://www.donnerwetterband.com/store/. Alleen toegang voor 18 jaar en ouder.

In 2016 verschijnt het nieuwe album van de band, deze wordt gepresenteerd op zaterdag 14 mei in de grote zaal van LuxorLive in Arnhem.

Donnerwetter is de band waarin ook Rocco Ostermann, oud-Dinxperloër, speelt. Foto: Martie Seesing