Nog veel onduidelijk over Sociale dienst

'Ik houd er mee op, ik stel mijn vragen schriftelijk'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Het is al langere tijd bekend, dat de gezamenlijke Sociale Dienst van Aalten en de Oude IJsselstreek (ISWI) vanaf 1 januari ophoudt te bestaan. Aanvankelijk richtte de gemeente bij het zoeken naar een alternatief zijn blik op de Sociale Dienst Oost-Achterhoek (SDOA). Aansluiting zoeken bij deze gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Berkelland, Winterswijk en Oost Gelre leek niet onlogisch, omdat het de bedoeling is dat de SDOA een deel van de taken van de sociale werkvoorziening Hameland overneemt, waarvan Aalten ook onderdeel is.

Onlangs bleek er echter sprake van een koerswijziging. Aalten gaat nu in zee met de nieuwe fusieorganisatie van de gemeentes Doetinchem en Oude IJsselstreek en de sociale werkvoorziening WEDEO. Over hoe dat allemaal precies moet gaan is nog veel onduidelijk bleek uit de vragen in het Ronde Tafelgesprek Samenleving.

Nieuwe organisatie
Het voorstel van burgemeester en wethouders is om voorlopig voor één jaar gebruik te maken van de nieuwe organisatie in de West-Achterhoek. Aalten wordt geen onderdeel ervan, maar betaalt voor de diensten die het afneemt. Hiervoor wordt een dienstverleningsovereenkomst (DVO) afgesloten, maar de inhoud van deze DVO waarover de gemeenteraad op 15 december moet besluiten, was nog niet bekend bij de deelnemers aan het ronde tafelgesprek (RTG).

Wethouder Henk Wiltink beloofde dat het aan de stukken voor de raad zal worden toegevoegd. Op de vragen van de RTG-leden kon Wiltink niet altijd een helder antwoord geven. Veel was nog niet uitgewerkt.

Weinig chocola van te maken
Dit leidde tot een verzuchting van Joop Wikkerink van de Progressieve Partij. "Ik kan weinig chocola van het visiestuk van b en w. Wat zeggen wij nou tegen de cliënt? Het zou helpen als van de 200 mensen die nu in de bijstand zitten de helft weet dat ze via het loopbaanplein geholpen zullen worden en de andere helft via re-integratietrajecten, zoals u het noemt. Maar ik snap het niet voor de volle 100 procent. Laat het college dat duidelijk uitleggen."

RTG-voorzitter Alex Walter vond dat Wikkerink hiermee teveel een discussie wilde voeren, terwijl een RTG alleen bedoeld is voor het stellen van vragen. "Meneer Walter, ik houd er mee op, ik stel mijn vragen schriftelijk en dan zie ik het wel", antwoordde Wikkerink.

Klanten goed bedienen
Wikkerink liet nog wel weten het voorstel nog niet rijp voor behandeling in de gemeenteraad te vinden en dat het eerst terug naar b en w moet. Wethouder Wiltink vond dit niet verstandig.


Vervolg op pagina 3