De plataan is hier links op de foto te zien. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De plataan is hier links op de foto te zien. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Vragen over kap plataan bij Sint Jozefschool

Progressieve Partij: "Voorlopig niet kappen"

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - In de raadsvergadering stelde Gerrit Migchelbrink van de Progressie Partij (PP) vragen over de kap van een plataan bij de Sint Jozefschool. De school vroeg de boom, die op de lijst met waardevolle bomen van de gemeente staat, te kappen, omdat tien kinderen allergisch reageren op het stof van de bolletjes en de viltige beharing van de bladeren. De school vindt het belangrijk dat alle kinderen 'zonder gezondheidsklachten op de speelplaats kunnen spelen'. Burgemeester en wethouders besloten de kap goed te keuren, ondanks dat ambtelijk was geadviseerd dit niet te doen. Migchelbrink vindt dat er daarom niet gekapt moet worden, ook omdat er sprake is van een afwijking van het beleid van de gemeenteraad. Daar had eerst over gesproken moeten worden met de raad, zo vindt hij.

Geen ernstige overlast
In het groenbeleidplan van de gemeente staat dat gezondheidsklachten wel een reden kunnen zijn voor de kap van een boom, maar dan moet er een 'ernstige mate van overlast' zijn. De mate van hinder bij de Sint Jozefschool werd in het ambtelijk advies echter als niet al te groot ingeschat. "De klachten zijn niet gebonden aan één boom, maar de lucht is in die periode vol van deeltjes. De kap van één boom doet daar niets aan af." Daarom werd geadviseerd de boom niet te kappen. Wethouder Erik Luiten legde uit dat voor B en W de afweging over de klachten van de kinderen versus de waarde van de boom positief uitviel voor de kinderen. De kinderen kunnen er namelijk niet voor kiezen om op een plek te gaan spelen waar ze minder last van de boom hebben.

Geen uitstel kap
Migchelbrink was ontevreden over het antwoord van de wethouder. Hij vroeg daarom het onderwerp te agenderen voor een Ronde tafelgesprek. Hij vroeg de wethouder om zolang het onderwerp nog in behandeling is de plataan niet te kappen. Ook vroeg hij zich af of er misschien al meer waardevolle bomen zijn gekapt in afwijking van het groenbeleidplan. Luiten gaf aan dat hij liever niet wilde wachten op de afloop van de discussie over het groenbeleid. De verwachting is dan ook dat de boom weldra zal worden gekapt en dat er een nieuwe boom op het schoolplein zal worden aangeplant.


Wedstrijd Gelders Nieuwsfoto

BREDEVOORT - Ook dit jaar organiseert Foto21 in Bredevoort de wedstrijd Gelders Nieuwsfoto 2015.


Elke fotojournalist die meedoet aan Gelderse Nieuws Foto 2015 maakt kans op de vakjuryprijs of de Gelderlander Publieksprijs. De dertig door een vakjury genomineerde foto's worden op 3 plekken in de provincie tentoongesteld. Bij Foto21 in Bredevoort, in cultuurcentrum Rozet in Arnhem en bij Coda museum in Apeldoorn in de maanden februari en maart 2016

De Gelders Nieuws Foto heeft twee wedstrijd elementen. De Gelders Nieuwsfoto 2015 en de Reportage-prijs. Alle inzenders voor de Gelders Nieuws Foto 2015 kunnen ook een journalistiek fotoreportage insturen die eveneens door het publiek en de vakjury wordt beoordeeld.

De winnaar van de GNF 2015 ontvangt een geldbedrag van duizend euro. De winnaar van de journalistieke reportage ontvangt een reportage-opdracht van de provincie Gelderland ter waarde van tweeduizend euro.
Fotografen die geïnteresseerd zijn kunnen informatie inwinnen over spelregels en inzendtermijn bij Foto21 in Bredevoort.


info@foto21bredevoort of www.foto21bredevoort.nl