Geen paasvuur meer in IJzerlo, dus ook niet meer het aansteken ervan door de koning van IJzerlo, zoals in 2014. Foto: Frank Vinkenvleugel
Geen paasvuur meer in IJzerlo, dus ook niet meer het aansteken ervan door de koning van IJzerlo, zoals in 2014. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Geen dertigste paasvuur in IJzerlo

Aan mooie traditie komt een eind

Door Karin Stronks

IJZERLO - Aan een lange mooie traditie komt een eind. Het paasvuur zal niet meer worden aangestoken in IJzerlo. Vanwege steeds strenger wordende regelgeving op allerlei gebied, wat vooral de gezelligheid rondom het paasvuur wegneemt, heeft de familie Ruesink besloten om met het paasvuur te stoppen. "We hebben begrip voor een heleboel strengere regels, ook al hebben we over sommigen onze twijfels. De regel dat er een hekwerk om het paasvuur geplaatst moet worden was de druppel die wat ons betreft de emmer doet overlopen. Dan is de hele gezelligheid weg volgens ons. Daarom hebben we het besluit genomen om te stoppen", vertelt Joke Ruesink.

Regel 'hek om het vuur' was de druppel

Gezellig
De dertigste editie van een lange mooie traditie komt er dus niet. Negenentwintig keer ontvlamde het paasvuur in IJzerlo. Het was een groot gezellig feest met een kinderprogramma vanaf 18.00 uur, met muziek voor jong en oud. Drie tenten stonden op het terrein van het paasvuur, het was een hele organisatie voor een feest van slechts één avond. De kosten stegen vrijwel elk jaar, de regelgeving werd eveneens jaarlijks verscherpt. Joke legt uit: "Er kwamen steeds nieuwe regels bij. Niet alleen hier van de gemeente maar ook landelijk. Bijvoorbeeld door het alcoholverbod voor jongeren onder de achttien jaar is er voor ons veel veranderd. De jeugd blijft sindsdien langer thuis of in hun hokken om in te drinken. Ze komen pas laat op het paasvuur af en hebben hun portie drank al gehad. De kosten rondom de organisatie stegen en het risico werd daardoor voor ons groter. We moesten steeds meer regelen voor hetzelfde evenement."

Gesprek met gemeente
Tijdens het gesprek met de gemeente Aalten, dat jaarlijks voor het paasvuur wordt gevoerd, werd duidelijk dat er nog meer regels bij kwamen. "Na het gesprek van vorig jaar kwam voor ons al een kentering. Toen we dit keer hoorden dat er een hek om het paasvuur geplaatst moest worden, gaf dat voor ons de doorslag om echt te stoppen. Weet je, veiligheid voor alle bezoekers is altijd het belangrijkste geweest. Bij het aansteken van het paasvuur houden we mensen op afstand. Als het echt goed brandt komt er niemand in de buurt, dan is het veel te warm. Later op de avond als het vuur slinkt en smeult is het heerlijk om van de warmte te genieten, er lekker omheen staan en te kletsen bij het licht van de oranjerode vlammen. Echt gezellig is het dan. En juist dat wordt onmogelijk gemaakt."

Toeval
Het paasvuur is eigenlijk bij toeval ontstaan. De familie Ruesink stak snoeihout in brand en met een kratje bier erbij werd het een gezellige avond. "Er kwamen voorbijgangers bij staan en dat werden er steeds meer, op het laatst stonden we met een grote groep mensen om het vuur. Er werd geopperd 'waarom doen jullie dat niet elk jaar, is toch leuk zo'. Ja en zo is het gegroeid. Elk jaar werd het drukker en we hebben in de loop van de tijd een heel programma om het paasvuur heen gebouwd", vertelt Joke. Ze vervolgt: "We laten het nu eerst maar bezinken. Misschien bedenken we nog wel iets leuks als alternatief. Als er iets komt zal het wel kleinschaliger zijn dan het paasvuur."