Twee raadsvergaderingen nodig voor besluit over begroting gemeente Aalten

Vervolg van de voorpagina

Gat in de begroting
Op dinsdagavond was ook nog een probleem ontstaan. Burgemeesters en wethouders hadden voorgesteld om 55.000 euro uit het van het rijk gekregen budget voor chronisch zieken en gehandicapten (in totaal 343.684 euro) naar de algemene middelen over te hevelen. Joop Wikkerink (PP) vond dit onjuist. Dit geld moest bestemd blijven voor de doelgroep en daarom stelde hij voor het budget toe te voegen aan dat voor bijzondere bijstand en aanvullend beleid te formuleren voor de chronisch zieken en gehandicapten. Het voorstel werd gesteund door PP, CU, GB en HMV. Hierdoor ontstond wel een gat in de begroting en omdat die sluitend moet zijn moest dit ook via het nieuwe amendement gerepareerd worden. Daarin werd voorgesteld het budget voor het armoedebeleid met 55.000 te verlagen.

Monsteramendement
Met het grote amendement, zoals Burgemeester Berghoef het noemde, maar dat door Willem Bruil (HMV) als monsteramendement werd aangeduid, hoopte de coalitie de steun te krijgen van de oppositie. Jos Wessels (CDA) vond dat er immers ook enkele wensen van VVD, HMV en PP waren verwerkt. Martin Veldhuizen vond echter dat nu allerlei op één hoop werd gegooid. Hij stelde voor het amendement in tweeën te hakken. "Dan krijgt u deels onze steun." Willem Bruil waardeerde het dat de coalitie 'vanuit de achterkamertjes' geprobeerd had de steun van de HMV te verwerven. "Er wordt toch nog nagedacht om iedereen te betrekken." Maar dat alles bij elkaar werd geveegd vond hij niet ideaal. "Ik waardeer dat er twee plusjes voor ons zijn, maar er zijn ook drie minnetjes."

Niet goed opgelet
Joop Wikkerink kon zijn woede maar moeilijk onderdrukken. Hij vond het schandalig dat het al aangenomen amendement over de chronisch zieken alsnog ongedaan werd gemaakt. "Daardoor komt er geen nieuw beleid voor deze doelgroep. Dat valt mij zwaar tegen." Teleurgesteld was hij over CU en GB die op dinsdag het voorstel steunden en het op woensdag weer ongedaan maakten. "Dit maakt het moeilijk om nog samen ergens voor te zijn."
Rudi Wossink reageerde dat GB niet goed opgelet had en zich pas later had gerealiseerd dat er geen dekking voor het voorstel was. Bovendien had wethouder Wiltink gezegd dat het budget voor armoedebeleid ruim voldoende was om alles uit te kunnen voeren. Daarom kon er best 55.000 euro af. Het 'monsteramendement' kreeg alleen de steun van de coalitiepartijen.

Voor de geamendeerde begroting stemden alle partijen, behalve PP.
"Er mankeert van alles aan", zei Bruil van HMV, "maar bij ons overheerst het positieve gevoel."