Afbeelding
Foto:

Twee raadsvergaderingen nodig

Voor besluit over begroting

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Het lukte de gemeenteraad niet om in één vergadering over de begroting te besluiten. Bij het stemmen afgelopen dinsdag over een amendement over het terugdraaien van een bezuiniging van 10.000 euro op de sport staakten de stemmen. Dit betekende dat in een volgende vergadering opnieuw over het voorstel gestemd moest worden. Daarom werd op korte termijn een nieuwe raadsvergadering uitgeschreven, want de vastgestelde begroting moest op 15 november binnen zijn bij de Provincie. Zodoende begon op woensdagavond een tweede begrotingsvergadering. Meteen bleek dat tussen de twee bijeenkomsten druk overleg was gevoerd. Er lag een nieuw amendement van CDA, ChristenUnie (CU) en Gemeentebelangen (GB) op tafel, waarin allerlei amendementen van de vorige vergadering waren verwerkt, zodat nu in één keer een besluit genomen kon worden.

Stakende stemmen
Dat de stemmen staakten werd veroorzaakt door de afwezigheid van twee CDA-raadsleden. Ook Willy Oort (PvdA) deed niet mee aan de begrotingsvergadering. Daardoor haalde het voorstel over de sport geen meerderheid. Alleen de negen aanwezige CDA-ers en GB-ers stemden voor. De CU vond dat er wel bezuinigd kon worden op de sport en stemde net als de Progressieve Partij (PP), VVD en Henk Meerdinks Volksvertegenwoordiging (HMV) tegen. Met één extra CDA' er had het voorstel de volgende avond wel een meerderheid kunnen krijgen. Die ene extra CDA'er was wel aanwezig, maar dit keer ontbraken twee leden van Gemeentebelangen. Daardoor zou de bezuiniging op de sport toch door zijn gegaan, als er tenminste geen overleg had plaatsgevonden, waarbij het lukte om toch de steun van de CU te krijgen.

Vier amendementen samengevoegd
Omdat het in de politiek vaak geven en nemen is, moesten CDA en GB wel tegemoet komen aan enkele wensen van de CU. In de zes beslispunten die in het nieuwe amendement waren opgenomen, waren dan ook vier afzonderlijke amendementen van de vorige begrotingsvergadering verwerkt. Voorgesteld werd om niet alleen de bezuiniging op sport ongedaan te maken, maar ook de 10.000 euro die op het budget van welzijnsorganisatie Figulus gekort zou worden. Daarnaast was het voorstel van CDA, GB, CU en PP om niet te bezuinigen op het budget voor de begeleiding van statushouders (dat zijn asielzoekers die erkend zijn als vluchteling; BH) verwerkt. Het laatste onderdeel ging over de rioolheffing. Een deel van de raad, waaronder de CU, had aangegeven dat de rioolheffing weer kostendekkend zou moeten zijn, en dat een deel daarvan niet meer gedekt moest worden uit de stroppenpot.


Vervolg op pagina 5