Foto: PR
Foto: PR Foto: PR

Opening expositie 250 jaar grens Gelderland-Münsterland

AALTEN - Op zaterdag 21 november om 14.00 uur wordt de expositie 250 jaar grens Gelderland - Münsterland geopend. De locatie is Prinsenstraat 27, de toegang is vrij.

Van 21 november tot 29 november is in Aalten op Prinsenstraat 27 de rondreizende expositie over 250 jaar grens te zien. In 1765, dus 250 jaar geleden, werd de grens tussen het Hertogdom Gelre en het Bisdom Münster - die ook nu nog de grens tussen Nederland en Duitsland is - definitief vastgelegd. De overeenkomst werd gesloten in het Klooster Burlo en staat bekend als het Convent van Burlo. Tussen Oldenkotte en Dinxperlo werd de grens zichtbaar gemaakt door het plaatsen van 186 grenspalen van Bentheimer zandsteen die op dit moment nog voor een groot deel terug zijn te vinden. Op een aantal grensstenen staat op de ene zijde het wapen van het Hertogdom Gelre, en aan de andere kant dat van Munster.

Lezing Henk te Kulve over Grensbeleving toen en nu

Ter viering van dit 250-jarig jubileum heeft een werkgroep met vertegenwoordigers van erfgoedinstellingen aan weerszijden van de grens een jubileumprogramma opgesteld dat duurt van oktober 2015 tot oktober 2016. De openingsmanifestatie vond plaats op 25 oktober in Burlo, de afsluiting zal op 22 of 23 oktober 2016 in Dinxperlo/Suderwick zijn.
Eén onderdeel van het programma is een rondreizende expositie. Deze expositie zal te zien zijn in Burlo, Oeding, Kotten, Aalten, Meddo, Woold, Bocholt, Eibergen, Ammeloe en Winterswijk
In Aalten is de expositie te zien aan de Prinsenstraat 27. Op 21 november om 14.00 uur is de officiële opening van de expositie. Henk te Kulve uit Winterswijk zal dan een lezing houden over Grensbeleving in heden en verleden. Henk te Kulve is opgegroeid aan de grens in Kotten en is voorzitter van de stuurgroep die de evenementen rond 250 jaar grens organiseert. Hij kan uit eigen lange ervaring vertellen welke belangrijke rol de grens in het leven van alledag speelt.

De expositie is te bezoeken van 21 tot en met 29 november, zaterdags en zondags van 10:00 tot 17:00, maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:00 uur.
Een tentoonstellingsboekje van 64 pagina's is te bestellen via e-mail (j.demkes.osgb@gmail.com) of bij de tentoonstelling te koop voor € 7,50.

Wandelingen langs de grens
Een ander onderdeel van het programma van 250 jaar grens is een grenswandeling in drie etappes van de Bruggenhutte (Dinxperlo) naar Oeding (grensovergang). Bij deze grenswandeling zullen een groot aantal grensstenen te zien zijn. De data zijn: 17 januari van de Bruggenhutte naar de Kreuzkapelle (Barlo), op 31 januari van de Kreuzkapelle naar Roerdinkhof (Woold) en op 14 februari van Oeding naar Roerdinkhof. Meer informatie is te vinden op www.facebook.com/250JaarGrens.

Prinsenstraat 27
Prinsenstraat 27 is het voormalige kerkje van de Protestantenbond, door Tonco en Jessica Demkes uit Bredevoort in de afgelopen drie jaar verbouwd tot een nieuw ontmoetingscentrum. Op de bovenverdieping van Prinsenstraat 27 is het Euregionaal Historisch Documentatiecentrum van de Oostgelderse Stichting voor Genealogie en Boerderijonderzoek (OSGB) gevestigd. Inmiddels heeft het documentatiecentrum een uitgebreide historische en genealogische verzameling met als kern een collectie van circa 2500 boeken over de Tweede Wereldoorlog (collectie Teulings).

Boeken, beeld en geluid
Het documentatiecentrum bevat vooral boeken, maar ook beeld- en geluidsdragers, tijdschriften en ook transcripties van doop- trouw en begraafboeken van zeer veel plaatsen in de Achterhoek en Liemers. Verder boeken over streekgeschiedenis en familieboeken.

Er is overleg gaande om te zien of samenvoeging met het documentatiemateriaal van de Aaltense Musea mogelijk is. Al met al een prachtige informatiebron voor familieonderzoekers en onderzoekers van de streekgeschiedenis.
Er blijkt al veel belangstelling te zijn om de aanwezige documentatie in te zien.

Te bekijken op afspraak
Voorlopig is nog sprake van beperkte openstelling. Belangstellenden kunnen na afspraak terecht, bij voorkeur op maandagavond, maar in overleg kan daarvan worden afgeweken.

Een afspraak kan worden gemaakt met Jessica Demkes (0543-452037) of Gerrit Doornink (0315-653294). Op 21 november kan ook het documentatiecentrum bezocht worden.