Richard Snoek licht de aanwezigen voor over energie. Foto± Joost van de Nadort
Richard Snoek licht de aanwezigen voor over energie. Foto± Joost van de Nadort Foto: Joost van de Nadort

Thema-avond comfortabel wonen matig bezocht

AALTEN - Op woensdag 28 oktober hield het Energieplein Aalten met de Stichting Senioren en Gehandicaptenraad Aalten, het VerduurSaam energieloket en een aantal Aaltense bedrijven de thema-avond 'comfortabel wonen'. Het doel van deze avond was de aanwezigen vrijblijvend te informeren over onder andere het toekomstbestendig maken van hun woning.

Door Joost van de Nadort

De thema-avond werd via social media en de gemeentepagina aangekondigd. Verder kregen 50 inwoners van Aalten een brief met een persoonlijke uitnodiging van de verantwoordelijk wethouder. Vervolgens hebben twee vrijwilligers van de Stichting Senioren- en Gehandicaptenraad Aalten op dinsdag 20 oktober de uitgenodigde inwoners bezocht en hen een flyer aangeboden.

Vrijblijvend informatie en tips vergaren

Er is de gemeente Aalten duidelijk veel aan gelegen om de inwoners bewust te maken van het feit dat men tegenwoordig oud wordt in de eigen woning. Dat het daarom noodzakelijk is daar in een vroeg stadium op te anticiperen en te investeren in het toekomstbestendig maken van de woning. Alle inspanningen ten spijt is de opkomst laag.
Energie
Richard Snoek, één van de initiatiefnemers van het Energieplein Aalten, heet de aanwezigen welkom en houdt een korte presentatie over de wijze waarop energie in huis verloren gaat, hoe men dat kan voorkomen en dus kan besparen op de energierekening. Ook de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen kan de energierekening drukken.

Snoek: "Ik durf de stelling aan dat het plaatsen van zonnepanelen op het zuiden een rendement oplevert van zo'n 15 procent. Veel meer dan de spaarrekening oplevert. Zelfs als ze op oosten of westen liggen zou een rendement van 12 tot 13 procent haalbaar moeten zijn. Voorwaarde is wel dat er geen schaduwgevende obstakels in de weg staan. Voordat je het besluit neemt om op zonnepanelen aan te schaffen, loont het de moeite om na te gaan of niet eerst geïnvesteerd zou moeten worden in betere isolatie, zoals bijvoorbeeld dubbel glas."

Tips
Na de presentatie van Richard Snoek neemt Georg Klaassen, bestuurslid van de Stichting Senioren- en Gehandicaptenraad, het stokje over. Hij neemt de aanwezigen mee in een presentatie over het toekomstbestendig maken van woningen. Voor een groot deel van de woningen in Aalten is dat mogelijk. Het betreft soms kleine aanpassingen, zoals het verwijderen van drempels, het aanbrengen van handgrepen of een douchezitje. Vrij eenvoudig en goedkoop te realiseren.
Soms zullen ingrijpende aanpassingen nodig zijn zoals een slaap- en badkamer op de begane grond. Ook het onderwerp veiligheid komt aan de orde. Klaassen wijst er op dat met het stijgen van de leeftijd de kans op vallen en een blessure oplopen groter wordt. Uit onderzoek blijkt dat 25 procent van de mensen die een heupfractuur oploopt daaraan overlijdt. Nog eens 25 procent houdt er blijvende invaliditeit aan over. Hij wijst de aanwezigen op het Project Woongemak van de gemeente Aalten. De mogelijkheid bestaat om een woningcheck aan te vragen bij de gemeente. Vrijwilligers controleren dan kosteloos de woning op 101 punten en geven vrijblijvend advies over aanpassingen en veiligheid.

Napraten
Na de presentatie was er nog gelegenheid om vragen te stellen aan vertegenwoordigers van de aanwezige bedrijven. Er was veel belangstelling voor het opwekken van zonne-energie en isolatie. Een aanwezige: "Ik heb zeker wat gehad aan deze informatieve bijeenkomst. Ik was op zoek naar een mogelijkheid om vloerverwarming te realiseren in de badkamer en ik heb hier ideeën opgedaan. Ik overweeg serieus de aanschaf van een dergelijk systeem."