Jan Jacob van Dijk en Ted Kok planten een fruitboom. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Jan Jacob van Dijk en Ted Kok planten een fruitboom. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gedeputeerde Van Dijk werkt in Bredevoort

Vervolg van de voorpagina

Per gebied werd 70.000 euro ter beschikking gesteld voor goede plannen. Daarvan werden er een aantal in Bredevoort uitgevoerd en bekeken. Over andere waren presentaties ingericht.

'Toekomst bepaalt u zelf'
Van Dijk is tevreden over het resultaat van de uitgevoerde activiteiten. Hij hield de aanwezigen voor, dat ze zelf de toekomst van het Nationale Landschap bepalen. "Als u door wil, dan hebt u een gouden toekomst. Als u het laat sloffen, dan is de toekomst minder rooskleurig." De gedeputeerde vindt dat dit niet moet gebeuren. "U mag trotst zijn op het bereikte. Maak de toekomst waar."

Namens de aanwezige gemeenten zei Gert-Jan te Gronde, wethouder in Winterswijk, dat de samenwerking geïntensiveerd zal worden. "We hebben met de gerealiseerde projecten onze kwaliteiten laten zien en die versterkt." In het kader van Europese subsidies wordt de samenwerking niet alleen maar beperkt tot het deel dat bij het Nationale Landschap hoort, maar tot het totale grondgebied van de gemeenten Winterswijk, Aalten en Oost Gelre. Naast de gemeenten zijn de provincie en het Waterschap Rijn en IJssel een belangrijke partner.
Boom planten
Daarna werd Van Dijk aan het werk gezet. Hij mocht de laatste schroeven van het ooievaarsnest in het zogenaamde schootsveld aandraaien. Het schootsveld verwijst naar de belegering van Bredevoort in de Tachtigjarige oorlog. Dat is nu weer goed zichtbaar, zoals vanuit de tuin van Sint Bernardus aan de rand van Bredevoort. In die tuin is een 'zwevend' vestingpad aangelegd. Het loopt van de ene plek, waar ooit het bolwerk Treurniet lag, naar het andere bolwerk Vreesniet. In de tuin mocht Van Dijk samen met wethouder Kok een fruitboom planten in de boomgaard met hoogstamfruitbomen.