Van links naar rechts de oud-assistentes Doodeheefver-de Boer, De Vos-Velthuis, Teunissen, Möller-Beernink, en de dames Papiermole-Kool (echtgenote van de dokter) en De Vries-Papiermole (zus).
Van links naar rechts de oud-assistentes Doodeheefver-de Boer, De Vos-Velthuis, Teunissen, Möller-Beernink, en de dames Papiermole-Kool (echtgenote van de dokter) en De Vries-Papiermole (zus). Foto: Bettina Vreeman

Apothekerskast dokter Papiermole

Geschonken aan Aaltense Musea

AALTEN - Het had veel weg van een reünie toen op vrijdagmorgen 23 oktober de marktkamer van de Aaltense Musea vol stroomde met genodigden voor de officiële overdracht van de apothekerskast van de Bredevoortse dokter Papiermole aan het museum.

Na ontvangst met koffie en gebak heette directeur Gerda Brethouwer alle aanwezigen hartelijk welkom, in het bijzonder Jeanet Papiermole-Kool, en een broer en zus van de dokter alsmede de meeste apothekersassistenten vanaf 1953, het jaar waarin dokter Papiermole de Bredevoortse praktijk overnam van dokter Bijlsma.

Anekdotes of recepten welkom bij museum

Zij sprak namens het museum haar bijzondere waardering uit naar mevrouw Papiermole voor de schenking waarmee de Aaltense Musea in het bezit zijn gekomen van een werkelijk schitterend stuk plaatselijk erfgoed.

Bredevoorts fabricaat
De eerste huisarts van Bredevoort, dokter Bijlsma (1947-1953), heeft deze kast laten vervaardigen door een Bredevoortse timmerman en meubelmaker. Toen dokter Papiermole in juli 1953 de praktijk overnam ging de kast mee naar de Ganzenpoelendijk waar de Bredevoortse huisartsenpraktijk al sinds jaren is gevestigd.

Ondergedoken op de Koekoek
De studie van dokter Wim Papiermole vond voor een groot deel plaats in de oorlogsjaren. Dat betekende onder andere dat de dokter in opleiding in 1943 zijn studie moest afbreken en onderduiken op boerderij de Koekoek in Dale, bij de familie ter Horst. Dat was omdat Papiermole een loyaliteitsverklaring aan het Duitse rijk weigerde te ondertekenen.

Anekdotes
Tijdens de geanimeerde bijeenkomst deden uiteraard verschillende anekdotes de ronde.

Daarin werd ook veelal het feit genoemd dat de dokter bij voorkeur zijn patiënten in het dialect toesprak, hetgeen veel vertrouwen wekte bij patiënten.

De kast staat derhalve symbool voor het leven en overleven van de inwoners van Bredevoort en Aalten.
Bij geboorte, ziekte en overlijden bood de kast hulp.

De Aaltense Musea roept iedereen op om verhalen en materialen passend bij de kast te delen: "Heeft u een verhaal over dokter Papiermole of een geneesmiddel afkomstig uit deze kast? Graag tekenen wij dat op en voegen dat toe aan de verhalenlade van de kast. U kunt zich daarvoor melden bij de Aaltense Musea."


www.aaltensemusea.nl of tel. 0543 471797