Ben Maandag. Foto: Karin Stronks
Ben Maandag. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Ben Maandag presenteert zijn tweede boek

440 pagina's over Dinxperlo en De Heurne

Door Karin Stronks

DINXPERLO - Vorig jaar verscheen het levenswerk van Ben Maandag, een prachtig gebonden full color boek over Dinxperlo en De Heurne met uitstapjes naar Breedenbroek en Suderwick. Omdat er nog heel veel materiaal was zag Ben de bui al hangen.Hij werkte gestaag door en presenteert op zaterdag 21 november om 14.00 uur in Kulturhus Dinxperlo zijn tweede boek.

Vierhonderdveertig pagina's, gebonden met een harde kaft. Ben Maandag zegt niet zonder trots: "Ik heb er wel duizend uren in gestopt maar heb enorm genoten van het samenstellen van dit boek. Zo veel materiaal gekregen, prachtige foto's en mooie archieven. Het gaat verder waar ik in deel 1 gebleven ben, het begint in De Heurne en eindigt in Dinxperlo. Dit keer zonder uitstapjes!"

Dank
Dinxperlo en De Heurne in beeld deel 2 is net als het eerste deel vormgegeven door Arjan Ligtenbarg uit Winterswijk en gedrukt door Grafistar uit Lichtenvoorde.

´Zoveel reacties op mijn oproep gehad´

"Arjan is een echte vakman! Hij scant de foto's niet alleen maar retoucheert ze ook. Daarom zijn ze zo mooi geworden.`

"Ik ben ook veel dank verschuldigd aan mijn vrouw Alie, zij heeft de teksten nagekeken en indien nodig gecorrigeerd. Mijn tweede boek bevat twee gedichten van haar, het eerste deel heb ik aan haar opgedragen. Een woord van dank voor de steun van sponsoren is hier ook op zijn plaats, hun namen staan in het boek vermeld", vertelt Ben Maandag.
De Heurne
Dinxperlo en De Heurne deel 2 begint in De Heurne. Ben Maandag kreeg kort nadat deel 1 was verschenen prachtige foto's van juffrouw Hengeveld. Zij was ruim veertig jaar aan de christelijke lagere school in De Heurne verbonden. Vier pagina's heeft Maandag gevuld met dit fraaie materiaal. Daarnaast zijn er onder meer foto's van De Olde Riete I, café Bruggink en de Tönnismölle.

Het rondje De Heurne bevat ook recenter materiaal, zoals het Oogstfeest van 1981, carbidschieten in 2013 en de fraaie fietspaden van stichting 't Olde Karrespoor. Na honderdtwintig pagina's De Heurne voert het boek de kijker mee terug naar Dinxperlo.

Voornamelijk de middenstand, bedrijven en het verenigingsleven worden belicht.

Dinxperlo
Via Aaldersduker, Tieltjeshuus en 't Luesenberendhuus neemt het prachtige naslagwerk de lezer mee op reis door Dinxperlo. De eerste volkswoningen uit 1912/1914, het eerste postkantoor en het kleinste kerkje van Nederland. De industrie met onder andere metaaldraadweverij Hallen, tricotfabriek Willink en transportbedrijf Bussink. Het eerste verwarmde zwembad van Dinxperlo.

Weer terug in de tijd met het Onafhankelijkheidsfeest van 1913, de postkoets, spoorlijn tussen Varsseveld en Dinxperlo. Veel materiaal van het Dinxperse verenigingsleven zoals Jong Gelre, Psalm 150, DZSV, De Grensruiters en ijsclub 't Boesveld. Trots is Ben op de fotocollectie van Dinxper 700, fraaie foto's van Derk Beernink. 22 pagina's zijn hieraan gewijd.

Oproep
Ben Maandag glimlacht: "In het eerste deel is een oproep geplaatst of mensen foto's of ander materiaal beschikbaar wilden stellen voor een tweede boek. Nou, dat heb ik geweten. Heb zo veel bezoek gehad en bezoekjes afgelegd en gesprekken gevoerd. Hier heb ik ontzettend van genoten! Het eerste deel is positief ontvangen, er zijn nog een paar exemplaren te koop voor € 30,- euro. Het tweede deel ligt vanaf dinsdag 24 november bij boekhandel Heezen en bij VVV Dinxperlo, te koop voor € 30,- euro. Mensen die interesse hebben mogen mij ook bellen of mailen."
Kick
Ben Maandag verzamelt al jaren alles wat met Dinxperlo en omstreken te maken heeft.

Hij lacht: "Samen met collega/verzamelaar Leo van der Linde struinde ik vele beurzen en markten af. Leo zocht Aaltens materiaal terwijl ik uitkeek naar Dinxperse spullen. Van alles heb ik op zolder, van suikerzakjes tot groentekistjes, ansichtkaarten en foto's. Het verzamelen geeft een kick en dat gaat nooit meer weg!"

Op de vraag of er een derde boek zal verschijnen zegt de Dinxperloër duidelijk: "Nee. Ik weet zeker van niet!"


benaliemaandag@kpnmail.nl of tel. 0315 653449