Jessica Demkes en Eveline te Winkel in het archief. Foto: Karin Stronks
Jessica Demkes en Eveline te Winkel in het archief. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Historische documenten bijeengebracht

Stamboom-onderzoek en oorlogs-bibliotheek

Door Karin Stronks

AALTEN - Aan de Prinsenstraat in Aalten, in het pand waar de openbare kleuterschool Ten Hietbrink gevestigd was, is een bijzondere collectie documenten bijeengebracht. Een grote verscheidenheid van naslagwerken zijn keurig gerangschikt in boekenkasten en op schappen opgeborgen. Van boeken over kastelen en landgoederen tot jaargangen van het blad Kerkvenster, van privé-aantekeningen van dokter Das tot transcripties over belastingen uit 1748, een veelvoud aan historisch materiaal ligt ter inzage voor eenieder die geïnteresseerd is in geschiedenis of die meer wil weten over zijn of haar familieverleden.

Oorlogsbibliotheek
Daarnaast is ook een uitgebreide oorlogsbibliotheek in het pand aanwezig met vooral veel informatie over de Tweede Wereldoorlog in Europa. Ook over Nederlands Indië en de oorlog in Rusland en Japan is veel te vinden in het historisch documentatiecentrum Aalten (HDCA). Enkele controversionele boeken worden achter gesloten deuren bewaard, zoals 'Mein Kampf' van Adolf Hitler en een boek over Verordeningen Strafbaarheid van de Wehrmacht uit 1941. Jessica Demkes beheert de collectie documenten samen met vrijwilliger Eveline te Winkel.

Fusie
"Na de fusie van het Staringinstituut met het Achterhoeks Archief is het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers ontstaan. Het Erfgoedcentrum beheert het archief van acht Achterhoekse gemeenten. Ook voor Aalten betekende het dat alle naslagwerken van het gemeentearchief na de fusie naar Doetinchem zijn verhuisd. Niet iedereen was daar blij mee, wilde je iets weten over je familiegeschiedenis of over een Aaltens landgoed dan moest je daarvoor naar Doetinchem", legt Jessica Demkes uit. De Bredevoortse is vrijwilliger bij het Erfgoedcentrum en ze is ook actief voor de Oostgelderse stichting voor Genealogie en Boerderijonderzoek (OSGB). De laatstgenoemde stichting zocht een onderkomen voor haar boeken, naslagwerken en andere documenten.

Documentatiecentrum
Jessica en haar man Tonco besloten om het pand aan de Prinsenstraat te kopen om daar een historisch archief mogelijk te maken. Jessica glimlacht: "Na de verbouwing, die zo'n drie jaar heeft geduurd, zijn we ongeveer een jaar geleden begonnen met het inrichten van het documentatiecentrum op de bovenverdieping. De collectie breidt zich nog steeds uit. Mensen die weten dat wij hier zitten brengen regelmatig boeken, verenigingskrantjes of huwelijksboekjes mee, documenten die ze niet weg willen doen en die hier bewaard blijven. Desgewenst kunnen we families helpen die een stamboom willen maken of die meer willen weten van de geschiedenis van hun voorouders", vertelt Jessica enthousiast.

Exposities
De ruimte onder het documentatiecentrum zal worden gebruikt voor exposities en eventueel door verenigingen. Van 21 tot en met 29 november is de reizende tentoonstelling '250 jaar grens' te zien aan de Prinsenstraat. Jessica: "Er worden foto's, landkaarten en ander materiaal geëxposeerd. De entree is gratis, een vrije gift is welkom. De reizende expositie gaat de hele Achterhoek door, op 23 oktober 2016 is de afsluiting in Dinxperlo/Suderwick. We streven ernaar om vaker dergelijke tentoonstellingen te houden." Ze voegt toe: "HDCA kan trouwens nog wel vrijwilligers gebruiken. Interesse in geschiedenis is gewenst, geduld is een must!"


www.otgb.nl of tel. 06-27324456