Gerda Brethouwer vertelt over de totstandkoming van Gängeskes Junior. Foto: Karin Stronks
Gerda Brethouwer vertelt over de totstandkoming van Gängeskes Junior. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Nu ook gängeskesroute voor kinderen

AALTEN - Magispad, Klokkenpad, Armenpad, Wehmerpad, Langs De Gevangenis, allemaal namen van 'gängeskes', twee kruiwagens brede paadjes die overal door Aalten voeren en die allemaal een stukje geschiedenis vertellen. Voor volwassenen was er al een route, nu is er ook eentje voor de jeugd: Gängeskes Junior.

Door Karin Stronks

Voor volwassenen bestaat al langer een route die met of zonder gids gelopen kan worden. Ruim een jaar geleden besloten Natasja Mengerink en Lia de Ridder dat er ook voor kinderen een Gängeskestocht moest komen.
De Aaltense Musea, VVV Aalten en de gemeente Aalten juichten dit initiatief toe en de twee dames gingen samen met een groepje vrijwilligers aan de slag.
Op 14 oktober, een jaar later, werd tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de Aaltense Musea Gängeskes Junior gepresenteerd.

Scholieren
Gerda Brethouwer, directeur van de Aaltense Musea, heette alle aanwezigen van harte welkom bij de officiële presentatie. Naast mensen van de VVV, de Aaltense Musea en de gemeente Aalten was ook een aantal scholieren van de Groen van Prinstererschool en de Sint Jozefschool uitgenodigd. Gerda Brethouwer vertelde: "Vroeger waren er paadjes in vrijwel alle dorpen, in de meeste gevallen zijn ze verloren gegaan doordat ze bij tuinen werden gevoegd. Gelukkig zijn ze hier in Aalten behouden gebleven en goed onderhouden. Tonnie Stoltenborg zorgde ervoor dat de gängeskes een naam kregen! Naast de Gängeskestocht voor grote mensen is er nu ook één speciaal voor kinderen. De gemeente Aalten heeft dit mede mogelijk gemaakt."


Vervolg op pagina 7

Wethouder Henk Rijks vertelt dat er bij hem in Dinxperlo geen gängeskes zijn, maar wel een 'vri'jerspaedjen'. Foto: Karin Stronks