Afbeelding
Foto: Lydia ter Welle

Bijdrage uit Naoberfonds voor 'Groen verbindt'

AALTEN - In hun vergadering van 6 oktober hebben burgemeester en wethouders besloten 5000 euro uit het Naoberfonds ter beschikking te stellen voor het project 'Groen verbindt'.

Door Bernhard Harfsterkamp

Het is een initiatief van vrijwilligers, die bij de Ahof aan de Polstraat een moestuin, een broeikas en een bijen- en schapenstal met een educatieruimte willen realiseren. Door daar diverse activiteiten te organiseren willen de initiatiefnemers mensen uit alle sociale lagen van de Aaltense bevolking elkaar laten ontmoeten. De sociale samenhang en leefbaarheid kan daardoor versterkt worden.

Met het educatieve aanbod wordt er tevens voor gezorgd dar inwoners van Aalten kennis kunnen maken met de natuur en het werken hierin. Ook wordt er gedacht aan het opzetten van een lesprogramma voor basis- en speciaal onderwijs en het creëren van stageplekken voor het voortgezet speciaal onderwijs en werk-leerervaringsplekken in het kader van de participatiewet. Het uiteindelijke doel is om in 2020 kinderboerderij te realiseren. Voor het project wordt samengewerkt met Figulus, Estinea en de bijenvereniging Aalten. "Het onderscheidende vermogen van dit initiatief is daarmee", volgens het ambtelijk advies "dat het zowel leidt tot nieuwe verbindingen tussen burgers onderling als tussen burgers en de natuur." De kosten voor de moestuin zijn begroot op 7081 euro, voor de bijen- en schapenstal op ruim 25.000 euro.


Tap-Punt van start

MISTE - Woensdag 7 oktober is het Tap-Punt een feit. Een webwinkel, met een ophaalpunt in Miste, en met als doel om streekproducten uit de Achterhoek gemakkelijker beschikbaar te maken. Daarmee is een idee van Jan Leemkuil - eindelijk - werkelijkheid geworden. Hij zal als een soort marktmeester fungeren, om tot een zo compleet mogelijk aanbod aan streekproducten te komen.

Door Lydia ter Welle

Achterhoekse ondernemers bieden via de webwinkel van Tap-Punt.nl hun aardappels, groenten, jam, vlees of wijn van eigen land aan. Klanten hoeven niet meer de hele streek door om de verschillende producten te bemachtigen, maar bestellen alles gemakkelijk online, op één plek. Als de online boodschappen gedaan zijn, verzamelt Tap-Punt de verschillende bestellingen bij de boeren en zet de boodschappen de volgende dag klaar bij het ophaalpunt in Miste.

Toen Jan Leemkuil jaren geleden zijn boerenbedrijf aan de kant deed, had hij dit idee al. "Tap-Punt is er echt voor de inwoners en producenten uit de streek", vertelt hij. "Door ze op deze manier direct met elkaar in contact te brengen, bouwen wij aan een sterke Achterhoekse markt voor iedereen, met verse producten, goede prijzen en een transparante en betrouwbare keten." Bij de start van Tap-Punt worden er ruim 200 producten aangeboden van 15 ondernemers. Zo levert kaasboerderij Weenink bijvoorbeeld verschillende soorten boerenkazen, biedt Groot Antink uit Groenlo lekkere jam en zijn er rookworsten van hoeve 't Hulshof. "Doel is om het aantal leveranciers en de producten steeds verder uit te breiden, zodat het assortiment zo compleet mogelijk is", aldus Leemkuil. Hij ziet de locatie - aan de Misterweg - als ideaal. "Kijk maar eens hoeveel verkeer er dagelijks langs komt, op weg naar werk in het westen en weer terug. Dan is het makkelijk om even de reis te onderbreken om je boodschappen op te halen, die je de dag ervoor vanuit de luie stoel hebt besteld."
De naam Tap-Punt is gekozen met een 'fonetische' knipoog naar de locatie: aan de Misterweg, naast Den Tappen, al eeuwenlang een plek waar handel werd gedreven. En daarnaast is het de vlag die de lading dekt: het is immers het punt waar de klant z'n streekproducten kan 'tappen'. Nu nog uitgereikt door mensenhanden, maar in de toekomst wil Tap-Punt zich verder ontwikkelen naar een onbemand afhaalpunt, waarbij de boodschappen automatisch voor de klant zullen worden klaargezet.
Tap-Punt wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, LTO Noord en stichting Waardevol Cultuur Landschap Winterswijk. Jan Leemkuil wilde bij de opening eigenlijk geen namen noemen, maar deed dat toch: hij vond dat hij veel dank was verschuldigd aan Arie Schoemaker (WCL), Hans de Haan (Oost NV) en Martin Stor (ACT). "Overheden, wees zuinig op deze mensen. Die dóen er toe!", zo riep Leemkuil op. Ook de vakkennis en het enthousiasme van Gert Smits (Landwinkel Smits in De Heurne), één van de leveranciers, was hem tot steun.
Bestellen en betalen kan via de website. En wat voor 15.00 uur wordt besteld, kan de volgende dag tussen 12.00 en 20.00 uur worden opgehaald.


www.tap-punt.nl