Martin Veldhuizen neemt de opbrengst van een 'tegenprestatie' in ontvangst. Foto: Joost van de Nadort
Martin Veldhuizen neemt de opbrengst van een 'tegenprestatie' in ontvangst. Foto: Joost van de Nadort Foto: Joost van de Nadort

'Eén van de leukste dingen die er is'

Wensen vervullen met Stichting Vrienden van Estinea

Door Joost van de Nadort

AALTEN - Martin Veldhuizen, sinds een jaar of drie voorzitter van de Stichting Vrienden van Estinea, kan er enthousiast over vertellen. De stichting probeert zo veel mogelijk wensen van Estinea en haar cliënten te vervullen. Veldhuizen: "Zien hoe blij de mensen zijn wanneer je hen in staat stelt een wens te realiseren, is één van de leukste dingen die er is."

Stichting
De voorloper van Estinea had al de beschikking over een fonds waarmee wensen die niet voor subsidiëring in aanmerking kwamen, werden gefinancierd. In 2007 is dit geformaliseerd en is de Stichting Vrienden van Estinea opgericht. Iedereen die betrokken is bij de stichting werkt, belangeloos mee. Er zijn geen betaalde krachten in dienst van de stichting.

Stichting zoekt nog twee à drie bestuursleden

Veldhuizen: "Zelfs reiskosten worden niet gedeclareerd. Al het geld wordt gebruikt om zo veel mogelijk wensen van de cliënten van Estinea te vervullen." De stichting zoekt nog 2 à 3 leden voor het bestuur. Belangstellenden kunnen zich melden via de website van de Stichting Vrienden van Estinea.

Tegenprestatie
Sinds 2 jaar vraagt de stichting een tegenprestatie. Hoe groter het bedrag dat met een project gemoeid is, hoe groter de tegenprestatie moet zijn. Als voorbeeld noemt Veldhuizen een concert dat deze zomer door Estinea en haar cliënten is gegeven in de tuin van de Cederhof in Aalten, in ruil voor de financiering van een trapondersteuning. De opbrengst werd op vrijdag 9 oktober door een cliënt en medewerkers van Estinea overhandigd aan de stichting. Verder verzorgen cliënten van Estinea de bediening tijdens de Beurs van Aalten en is er met het Aaltens Museum afgesproken dat ze ook bij evenementen van het museum gaan helpen bedienen. Veldhuizen: "Dit werkt naar twee kanten goed en op deze manier betrek je de cliënten bij de maatschappij."

Projecten
De stichting faciliteert tal van projecten en het gaat niet altijd om geld. Er worden via de stichting ook mensen of middelen beschikbaar gesteld om een project te realiseren. Aanvragen worden na een advies van Estinea besproken in het bestuur. Het bestuur bekijkt onder andere of het project niet in aanmerking komt voor subsidie, of het niet slimmer kan en wat de tegenprestatie is. Veldhuizen: "Het mooiste project van de stichting vind ik het project Open mijn Wereld. Dit project loopt nog en is er op gericht om mensen met een ernstige meervoudige beperking de mogelijkheid te bieden beter te communiceren met hun omgeving." Door hun beperking kunnen deze mensen niet goed communiceren met belangrijke mensen in hun omgeving zoals familieleden en begeleiders. Via dit project wil de Stichting Vrienden van Estinea vijf computers aanschaffen waarmee ongeveer 50 cliënten door middel van oogbesturing meer en beter kunnen communiceren. Eén computer kost 26.500 euro, waardoor de kosten van het hele project op 132.500 euro uitkomen. Inmiddels is er al veel geld binnengekomen. Er moet nog ongeveer 20.000 euro ingezameld worden. Veldhuizen: "Het is een kostbaar project, maar het is het zeker waard."

Fondsen
Eén van de hoofdtaken van de stichting is het werven van fondsen. Tot 2007 ging dat vrij gemakkelijk. Daarna werd het door de economische crisis lastig. Veldhuizen: "Wanneer een bedrijf werknemers moet ontslaan is het natuurlijk niet goed uit te leggen dat je wel een stichting sponsort." Op dit moment gaat het weer wat gemakkelijker.

Sommige sponsoren willen een tegenprestatie. Dan komt hun bedrijfsnaam op de website van de stichting, andere bedrijven willen dat liever niet. Doordat de stichting een ANBI-vergunning heeft kunnen giften onder voorwaarden afgetrokken worden van de belasting. Naast inkomsten van sponsoren komt er ook geld binnen via activiteiten. Zo komt een deel van de opbrengst van de Paastoertocht ten goede aan de stichting en bracht een kunstveiling deze zomer ook een aardig bedrag op.


www.stichtingvriendenvanestinea.nl