Het zelfportret van L'Hoëst, onthuld door wethouder Henk Rijks,
Het zelfportret van L'Hoëst, onthuld door wethouder Henk Rijks, Foto: Leo van der Linde

Koppelkerk feestelijk geopend

Start met expositie Waterland van Engelbert L'Hoëst

Door Leo van der Linde

BREDEVOORT - Henk Rijks, wethouder cultuur van de gemeente Aalten opende vrijdagmiddag 9 oktober de tentoonstelling: Waterland van Engelbert L'Hoëst in de Koppelkerk Bredevoort. Daarmee is de Koppelkerk geopend als centrum van kunst en cultuur.

Waar vroeger de kerkbanken stonden, worden nu exposities en andere culturele activiteiten gehouden. Te beginnen met de kleurrijke en expressionistische landschappen van colorist L'Hoëst.

Sylvia Heijnen, directeur Koppelkerk, heette iedereen van harte welkom. Onno Maurer, directeur van Museum Flehite in Amersfoort had lovende woorden voor het nieuwe initiatief. Er was lof voor het cultuurplan van Stichting Koppelkerk dat steunt op drie pijlers: kunst, verdieping en boeken. Met wisselende exposities, concerten, lezingen, cursussen en een sfeervol boekencafé is het cultuurplan van de Stichting Koppelkerk een mooie aanwinst voor Bredevoort.

Als cadeau ontving directeur Sylvia Heijnen een kunstwerk van L'Hoest, dat blijvend bezit wordt van de Koppelkerk. Namens de Provincie Gelderland was Willemijn van den Berg aanwezig. Zij is adviseur cultuur en erfgoed van de Provincie. Zij ziet een goede toekomst weggelegd voor het initiatief in deze kerk. Het gebeuren werd muzikaal omlijst door schitterend viool- en pianospel.

Hans Jorg Modlmayr, kenner van het werk van L'hoëst, ging in op het werk van deze kunstenaar. Engelbert L'Hoëst is geboren in Amersfoort op 15 september 1919 en overleed in Soesterberg op 9 december 2008. Hij is als wees opgegroeid: zijn vader en moeder heeft hij nooit gekend. Op school was Engelbert goed in tekenen en in zijn vrije tijd ontwikkelde hij zich daar steeds meer in.

Als vijftienjarige kwam hij terecht bij zijn leermeester A.C. Sleeswijk in Soest. Daar leerde hij zijn eigen stijl te ontwikkelen. Engelbert werd lid van Het Amersfoortse kunstenaarsgenootschap: De Ploegh. Hij maakte impressies van avondluchten, stillevens, landschappen met vurige wolkenluchten en portretten. Hij vertrok op een gegeven moment al gauw naar Frankrijk, Portugal en Duitsland om daar te schilderen. Hij ontwikkelde verder zijn eigen stijl in olieverf, acryl, tempera en waterverf. Hij was een groot bewonderaar van Vincent van Gogh en later ook van Appel en Corneille. In zijn expressieve en kleurrijke doeken is hun invloed terug te zien.


Vervolg op pagina 3

Het zelfportret van L'Hoëst. Foto: Leo van der Linde
Muziek bij de opening van de expositie in de Koppelkerk. Foto: Leo van der Linde
De expositie bekijken. Foto: Leo van der Linde
Drukte bij de opening van De Koppelkerk. Foto: Leo van der Linde