Jessica Hogewoning en Berber Westerterp. Foto: Rebekka Lensink
Jessica Hogewoning en Berber Westerterp. Foto: Rebekka Lensink Foto: Rebekka Lensink

Christelijk koor Testify viert
jubileum met concert

AALTEN - In 1975 werd Testify opgericht. Negentien enthousiastelingen maakten destijds deel uit van een koor dat inmiddels ongeveer 40 leden telt. Een verscheidenheid aan liederen, heel veel leden en verschillende kleurencombinaties voor de outfits zijn sinds het ontstaan van Testify voorbij gekomen. Dit jaar bestaat het koor veertig jaar, dat gaat gevierd worden. En hoe kan je dat als koor, waarvan de naam ook nog eens 'getuigenis' betekent, nou beter doen dan met een concert?

Door Rebekka Lensink

Concerten geven doet Tesitfy jaarlijks. Om er tijdens dit jubileumjaar een bijzonder tintje aan te geven is besloten om samen te werken met een orkest. Dit is het Oost-Gelders Symfonie Orkest geworden.

Concert op zaterdag 31 oktober
De concertcommissie bestaat op dit moment uit Jessica Hogewoning en Berber Westerterp, zij vertellen meer over de opzet van het jubileumconcert. Jessica: "Ons repertoire bestaat uit christelijke nummer. We zingen bijvoorbeeld Johannes de Heer en Opwekkingsnummers, Nederlands en Engels en a capella of met begeleiding. Dit is wat we tijdens het concert ook laten horen. Oud-leden mochten aangeven welke nummers van 'vroeger' zij graag nog eens terug wilden horen. Daarnaast zingen we nummers uit ons huidige repertoire en hebben we nieuwe muziek ingestudeerd."

Naast concert ook uitstapje en magazine

Berber vult aan: "Tijdens het jubileumconcert zingen we onder begeleiding van het orkest, maar wij en het orkest zullen ook apart van elkaar een aantal nummers laten horen. We hebben al samen geoefend en ik denk dat het mooi gaat worden. Ook als je misschien niet zo van orkesten houdt ga je het juist extra waarderen wanneer je ons samen hoort." Ook Jessica kijkt ernaar uit: "Met het orkest klinkt het goed. Onze gezichtsuitdrukkingen en de emoties in de nummers worden door de muziek extra ondersteund."

Jubileumjaar
Naast het aankomende concert wilde het koor dit jubileumjaar niet zomaar voorbij laten gaan. Een speciale jubileumcommissie organiseerde eerder dit jaar dat het hele koor samen een nachtje weg ging. Ook wordt er gewerkt aan een jubileummagazine. Hierin is alles te vinden over '40 jaar Testify'.

Voorbereidingen
De meeste voorbereidingen voor het jubileumconcert zijn inmiddels getroffen. Berber: "Een zangcoach heeft ons extra geholpen met de Engelse uitspraak en bijvoorbeeld onze gezichtsuitdrukking. Daarnaast zorgt onze dirigent Marco Heusinkveld er echt voor dat we weten wat we zingen; goed naar de tekst luisteren, inleven en vanuit daar zingen."

Maar ook praktische zaken moeten natuurlijk worden geregeld. Jessica: "Alle oud-leden zijn uitgenodigd om, voordat het concert begint, alvast met het koor bij te kletsen. Ook denken we na over de aankleding van de zaal. De kleur van onze kleding was makkelijk te bepalen: dat worden de kleuren waarmee het koor veertig jaar geleden is begonnen."

Wat we kunnen verwachten? Gewoon wat we van Testify gewend zijn. Berber: "We hebben gefocust op de zang, die moet van goede kwaliteit zijn. Er worden geen solo's gezongen, we willen dit echt als koor samen doen. "

Kaartverkoop
Op zaterdag 31 oktober vult Testify, samen met het Oost-Gelders Symfonie Orkest, het podium van de Zuiderkerk in Aalten. Om 19:30 uur gaat de zaal open, om 20:00 uur begint het concert.

Kaarten in de voorverkoop (bij de Fakkel, Messink en Prinsen of via testifyaalten@gmail.com) kosten € 7,50. Aan de deur zijn ze € 10.


Expositie L'Hoëst in Koppelkerk

Vervolg van de voorpagina

Typerend voor het werk van de kunstenaar is het spanningsveld tussen dramatische luchten en serene landschappen. Omdat hij veel in het buitenland werkte verwierf hij vooral bekendheid buiten Nederland.
Veel van zijn vroegere werken kwamen bij verzamelaars over de hele wereld terecht, vooral in Duitsland, maar ook in Amerika en China. Nadat er in Nederland diverse tentoonstellingen werden gehouden onder andere een overzichtstentoonstelling in het Singer Museum in Laren, begon men ook in ons land de kunst van L'Hoëst te ontdekken.

Met de tentoonstelling: Waterland van Engelbert L'Hoëst slaat de Koppelkerk direct een brug tussen Nederland en Duitsland.
Als Nederlands kunstenaar brak hij namelijk allereerst door in Duitsland. Na de officiële openingshandeling, de onthulling van een zelfportret van L'Hoëst, door wethouder Henk Rijks was er gelegenheid om de tentoonstelling onder het genot van een hapje en een drankje te bekijken.

De tentoonstelling Waterland is te bezichtigen tot 10 januari, van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Entreeprijs vijf euro.