Dini Veerbeek, aanspreekpunt van het VSP. Foto: Karin Stronks
Dini Veerbeek, aanspreekpunt van het VSP. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Even voorstellen: vrijwilligers Servicepunt

VSP bemiddelt tussen vraag en aanbod van vrijwilligerswerk

Door Karin Stronks

AALTEN/DINXPERLO - Mensen die op zoek zijn naar leuk vrijwilligerswerk en instanties die vrijwilligers zoeken kunnen bij het Vrijwilligers Servicepunt (VSP) van Figulus Welzijn terecht. Organisaties kunnen via de website van Figulus Welzijn vacatures voor vrijwilligerswerk plaatsen op de vrijwilligersvacaturebank. Ook mensen die op zoek zijn naar passend vrijwilligerswerk kunnen dit aangeven op deze site.

Professionals en vrijwilligers: elkaar aanvullen

VSP bemiddelt tussen 'vraag en aanbod' van vrijwilligerswerk. Voor informatie over de mogelijkheden op gebied van vrijwilligerswerk in de breedste zin van het woord kan contact opgenomen worden met de contactpersoon van VSP, telefonisch, via e-mail of tijdens het inloopspreekuur van Figulus Welzijn.

Juiste plek
"Het gaat erom om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen. Als je vrijwilligerswerk doet wat bij je past dan ga je met veel plezier, enthousiasme en inzet aan de slag. Ook moet het natuurlijk klikken met de organisatie, met de mensen die er werken en met je collega vrijwilligers. Wij als VSP hebben contact met veel instanties, we kennen de sfeer en de mensen daar. Als we in gesprek gaan met een nieuwe vrijwilliger gaan we na wat hij of zij kan en verwacht van een werkplek. Vervolgens gaan we op zoek naar een geschikte plaats", vertelt Dini Veerbeek, contactpersoon van VSP.

Streepje voor
Ellen van Minnen, PR medewerker van Figulus:"We adviseren vrijwilligers altijd om de lat niet te hoog te leggen. Als je bijvoorbeeld een dagdeel per week bij iemand die in een rolstoel zit op bezoek gaat is bijvoorbeeld een beetje kletsen of een spelletje doen al voldoende. Bij mooi weer kan een wandeling maken al erg fijn zijn. Daarnaast zijn kleine klusjes handig zoals een schilderijtje ophangen, de heg knippen of uitleggen hoe de mobiele telefoon of de laptop werkt. Voor dit werk zijn jonge mensen heel geschikt. Voor je eigen ontwikkeling is het natuurlijk ook heel goed. Bovendien heb je bij sollicitaties een streepje voor als het vrijwilligerswerk in je cv vermeld staat."

Op de Markt
Figulus Welzijn stond deze zomer met een informatiekraam op de weekmarkt in Aalten.

Ellen: "Op de markt hebben we veel mensen gesproken en uitgelegd hoe wij te werk gaan. Persoonlijke benadering werkt meestal het beste en er zijn al contacten ontstaan. We gaan nu evalueren en wellicht maken we een gewoonte van onze marktactie!"

VSP ziet een toename van vraag naar vrijwilligers in de zorgsector, ook op gebied van vluchtelingenwerk is momenteel veel te doen. "Er zijn vrijwilligers nodig die langere tijd beschikbaar zijn maar ook projectmatig helpen behoort tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld voor evenementen of een activiteit die één keer per maand of per jaar gehouden wordt", aldus Ellen.

Signalen
Dini en Ellen benadrukken beide dat het absoluut niet de bedoeling is om beroepsmensen 'in de weg te lopen'. "Het is juist de bedoeling om elkaar aan te vullen. Bijvoorbeeld in de zorg worden vaak signalen opgemerkt door een verzorgende dat een cliënt aan het vereenzamen is. Of er is een partner weggevallen en iemand heeft behoefte aan gezelschap voor een paar dagdelen. VSP kan daar op inspelen en hulp bieden", legt Dini uit.
Ze vervolgt: "VSP richt zich op ondersteuning aan bedrijven en instellingen die met vrijwilligers werken. Te denken aan het zorg dragen voor de juiste regelingen, scholingen opzetten en het zoeken van nieuwe mogelijkheden voor het plaatsen van vrijwilligers."