Ellen van Minnen, manager van De Aaltense Uitdaging. Foto: Marja Hengeveld-Hallie
Ellen van Minnen, manager van De Aaltense Uitdaging. Foto: Marja Hengeveld-Hallie Foto: Marja Hengeveld-Hallie

Nieuw: Aaltense Uitdaging helpt verenigingen

Op 16 oktober aftrap in Dorpshuus IJzerlo

Door Marja Hengeveld-Hallie

AALTEN - Zit je als bestuurslid van een vereniging of stichting weleens met de handen in het haar hoe je 'iets voor elkaar moet krijgen?' Kom dan kennismaken met de Aaltense Uitdaging op vrijdag 16 oktober. Dit bemiddelingsbureau in vraag en aanbod is nieuw in Aalten en helpt maatschappelijke organisaties die op zoek zijn naar kennis, materialen of vrijwilligers .

Concrete vragen zijn vanaf nu welkom

"Worstelen verenigingen met een concrete vraag? Dan kunnen zie die vanaf nu melden bij de Aaltense Uitdaging", zegt Ellen van Minnen, sinds kort manager van dit mooie initiatief. In haar nieuwe rol mag zij voor minstens één dag in de week de Aaltense Uitdaging handen en voeten geven.

"Ik geloof in dit initiatief dat bedrijfsleven en verenigingen aan elkaar moet koppelen. Er lopen al wat succesvolle 'Uitdagingen' in andere gemeentes zoals Doetinchem, Winterswijk, Arnhem en Zutphen. Superleuk dat dit samenwerkingsverband nu ook in Aalten van start gaat."
Goed netwerk helpt
In 2012 kwam Ellen toevallig in contact met welzijnswerker Gerda Geurts. Tijdens die ontmoeting vertelde Gerda uitgebreid over haar initiatief in Arnhem dat ze de 'Arnhemse Uitdaging' had genoemd. De welzijnswerker werd regelmatig geconfronteerd met de lastige zoektocht van maatschappelijke organisaties als ze extra vrijwilligers nodig hadden, de kantine rolstoeltoegankelijk wilden maken of een beamer nodig hadden die ze eigenlijk niet konden betalen. Het aanbieden van een netwerk zou de zoektocht aanmerkelijk vereenvoudigen. Zo kwam Gerda op het idee te starten met de Arnhemse Uitdaging. Omdat het initiatief in Arnhem werkte, zette ze met haar kennis en ervaring een Uitdaging op in Zutphen en Doetinchem. Ellen: "En nu gaan we van start in Aalten. Ik verwacht dat dit initiatief ook hier voorziet in een behoefte."

Maatschappelijk ondernemen
Naast de meerwaarde voor verenigingen en stichtingen helpt De Uitdaging bedrijven met hun maatschappelijke betrokkenheid. Of, zoals ze het zelf vaak omschrijven, 'gewoon iets goeds willen doen'. Voor die bedrijven wordt een passende vraag gezocht. Zo ontstaat een match tussen een bedrijf en een vereniging, zonder dat er geld aan te pas komt. Dat is winst voor beide partijen.

Hoe werkt het?
Ellen: "Is er binnen een vereniging behoefte aan spullen, kennis of vakmanschap? Dan kunnen de bestuursleden een beroep doen op De Aaltense Uitdaging. Wij gaan met de aanvraag aan de slag. Dat hoef ik gelukkig niet alleen te doen. Er is een matchgroep die mij helpt. Hierin zitten mensen uit het bedrijfsleven met een groot netwerk. Deze matchgroep voor de Aaltense Uitdaging is al samengesteld en bestaat uit 'oude rotten' en 'jonge honden'. Zo noemen we ze. Stuk voor stuk hebben ze een groot netwerk. Het grote voordeel? Bedrijven zeggen veel gemakkelijker 'ja' omdat ze de vraag krijgen voorgelegd door andere mensen uit het bedrijfsleven."

Kom kennismaken op 16 oktober
Bestuursleden van alle stichtingen en verenigingen in de gemeente Aalten zijn van harte uitgenodigd op vrijdag 16 oktober. Van 16.00 tot 18.00 uur vindt dan de introductie van de Aaltense Uitdaging plaats in het Dorpshuus IJzerlo aan de Thijsweg 19. Wat kunnen mensen verwachten? Wethouder Henk Rijks licht de visie van de Gemeente Aalten toe over dit nieuwe samenwerkingsverband.

Ellen van Minnen vertelt waarvoor maatschappelijke organisaties kunnen aankloppen bij de Aaltense Uitdaging. Verder geeft ze ter inspiratie voorbeelden van matches die zeer succesvol zijn verlopen. Het wordt op prijs gesteld als mensen zich van te voren aanmelden per mail: info@aaltenseuitdaging.nl.

Al een aanvraag doen?
Hebben verenigingen en stichtingen al een concrete aanvraag? Prima! Die kunnen online worden ingediend op de website van de Aaltense Uitdaging.


www.aaltenseuitdaging.nl
Aanmelden voor 16 oktober via info@aaltenseuitdaging.nl
www.facebook.com/aaltenseuitdaging


Week van de Toegankelijkheid

AALTEN - In de week van 5 tot en met 10 oktober wordt weer de landelijke Week van de Toegankelijkheid gehouden. Het thema is: 'Welkom bij de club!' Deuren open. Ook voor mensen met een beperking en ouderen.

De SSGR (Stichting Senioren/Gehandicapten Raad) in de gemeente Aalten werkt hier graag aan mee. Zij hoort graag waaraan behoefte is, waar knelpunten zijn en waar men tegenaan loopt. Voor sportverenigingen zijn er sinds dit jaar extra mogelijkheden. Het ministerie van VWS heeft een nieuw gehandicaptensportbeleid opgezet onder de noemer 'Grenzeloos actief'. Voor ondersteuning van sportverenigingen op dit gebied zijn er subsidiemogelijkheden via de 'Sportimpuls'.


www.ssgraalten.nl
info@ssgraalten.nl of tel: 06-83228544
www.weekvandetoegankelijkheid.nl.