Rolinda (links) en Janny in de weer met een ooievaar. Foto: Frank Vinkenvleugel
Rolinda (links) en Janny in de weer met een ooievaar. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Ballonnengekte van moeder Janny en dochter Rolinda

DINXPERLO - Rolinda Eversteijn-Kromkamp en haar moeder Janny Kromkamp hebben een geweldige hobby waar zowel zij maar ook anderen blij van worden. Ze draaien ballonnen. Geen gewone ballonnen, maar ballonnen waarvan ze prachtige creaties maken. De ballonnengekte is toegeslagen. Met veel enthousiasme vertelt Rolinda hierover en je zou haast denken dat ze 's nachts over ballonnen droomt. Ze hebben hart voor hun ballonnen.

Door Waltraud Wensink

Door omstandigheden is Rolinda al een tijdje niet meer werkzaam in de zorg en ook haar moeder die vroeger in de kraamzorg heeft gewerkt, heeft momenteel tijd voor deze hobby. Rolinda: "We kwamen vroeger in de meubelzaak van mijn oom en tante en die hadden regelmatig een ballonnenartiest in de zaak. Dat fascineerde mij enorm en ik kwam soms alleen al naar de zaak voor zijn kunsten met ballonnen." Moeder Janny was in haar beroep al vaker mooie cadeaus van ballonnen tegengekomen. "Als ik ooit stop met het werken in de kraam, dan ga ik dat ook maken om iedereen te bedanken, zo had ik bedacht," zegt Janny. "Ik kwam op het internet diverse cursussen tegen en ik wilde dat wel gaan doen. Gelukkig kreeg ik Rolinda zo ver om mee te gaan."

"En toen was er geen houden meer aan. Ik zal en moet ballonnen draaien. Het is voor mij echt een uitlaatklep geworden. Ik kan mijn ei er echt helemaal in kwijt. Als ik een tijdje geen ballonnen draai wordt ik onrustig. Toen we op vakantie gingen wilde ik zelfs de ballonnen meenemen maar mijn man hield dat tegen. Na een aantal dagen kwamen we bij toeval in een winkel met allemaal ballonnen. Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel. Ik werd er helemaal blij van", zegt Rolinda.

Hobby
Rolinda: "Het is wel een echte ,uit de hand gelopen hobby. We draaien graag in opdracht van anderen en af en toe op feestjes of partijen. Een kleine workshop geven we ook wel. Rijk worden we er niet van. Het is een dure hobby en als je kijkt naar de aanschaf van materiaal en de vele uren die er in gaan zitten dan kun je je voorstellen dat het veel onkosten met zich mee brengt. Momenteel ben ik aan het sparen voor een elektrische ballonnenpomp. Het gaat ons echt om het bezig zijn met de ballonnen en andereen blij maken. Ik moet veel investeren in spulletjes en we moeten blijven oefenen. Er zijn in Nederland speciale ballonenverenigingen en clubs."

Fijn om al die blije gezichten te zien

'Jammen'
Rolinda: "Toen een tijdje terug ons zoontje in het ziekenhuis lag, nam ik mijn ballonnen mee. In de ruimte waar zoveel zieke kinderen zijn kan je zo veel kinderen blij maken met een zelfgemaakte bloem, een roadrunner, of andere herkenbare figuren. Op een gegeven moment namen de CliniClowns me zelfs mee om ballonnen te draaien. Zo veel blije gezichten, daar doe je het voor. Afgelopen weekeind mocht ik mee naar de Efteling om daar voor Lonny Ballonnie te draaien. het was een super ervaring. Ik ga wel eens naar een speciaal feest weekeind om te 'jammen' met ballonnen. Dan laten we elkaar zien wat we kunnen en leren elkaar weer speciale trucjes en vaardigheden. helemaal geweldig."

De samenwerking tussen moeder en dochter is erg leuk. Regelmatig wordt er gelachen.Wat er gemaakt wordt, varieert enorm. De dames maken bijvoorbeeld een levensgrote Sarah of Abraham van ballonnen maar ook bruidspaartjes waar het geld in verwerkt kan worden om cadeau te geven. Daarnaast zijn traktaties voor op school ook mogelijk. Wat de dames maken, blijft minstens 14 dagen goed. De ballonnen zijn wel temperatuurgevoelig en kunnen niet goed tegen grote overgangen van warm naar koud.

Uitdaging
Rolinda: "We zien het als een uitdaging wanneer we een opdracht van iemand krijgen om er iets moois van te maken. Ik was al eens te gast bij Azora waar ik bij een mevrouw mocht komen die amper nog op haar omgeving reageerde. Toen ik op haar bed zat met mijn ballonnen een bloem begon te draaien kwamen er kleine reacties. Dat was echt prachtig om te zien. En wat ik helemaal mooi vind is dat we gevraagd zijn om op 27 september te draaien voor Stichting Fiete Anders.Er is dan Fiete in de herfstwei in De Heurne. Dit is voor een goed doel. Dat is een van de dingen waar we het voor doen." Op de Facebookpagina zijn creaties van Rolinda en Janny te bekijken; zo kan er ook contact worden opgenomen.


www.facebook.com/Rolinda Eversteijn-kromkamp


Herfstmarkt van Psalm 150

DINXPERLO - Voor jong en oud worden er op de herfstmarkt van Psalm 150 tweedehands boeken, cd's, dvd's en speelgoed te koop aangeboden.

Ook tussen de stands kunnen de bezoekers zich vermaken. Kinderen kunnen meedoen aan creatieve activiteiten of voor een klein prijsje grabbelen in de grabbelton.
Met een hapje en drankje kan er plaatsgenomen worden op het 'herfstterras'.
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de muzikanten van Fanfare Psalm 150 en de Götekapel. De herfstmarkt wordt georganiseerd door Fanfare Psalm 150 en vindt plaats op 31 oktober van 15.30 tot 20.00 uur in Sportcentrum Het Blauwe Meer aan de De Kolk 6 te Dinxperlo.
De entree is vrij.


www.psalm150.nl