Hendrik Jan Lovink, die de eerste disco-avond opende, op de dansvloer met enkele bezoekers. Foto: Karin Stronks
Hendrik Jan Lovink, die de eerste disco-avond opende, op de dansvloer met enkele bezoekers. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Eerste avond geopend door Hendrik Jan Lovink

LICHTENVOORDE - 'Wakker worden' klonk het bij sociaal cultureel centrum (SCC) Den Diek op de eerste discoavond voor jongeren met een beperking. Hendrik Jan Lovink van De Feestfabriek opende de primeur, hij sprong dwars door een 'muur' van gekleurd crêpepapier heen. Terwijl de song 'Wakker worden' van Jovink & de Voederbietels werd gedraaid door DJ Harm wandelden de bezoekers de disco binnen. Eerst keken zij een beetje de kat uit de boom maar al bij het tweede liedje werd er volop gedanst. Naast special guest Hendrik Jan Lovink was 'malle tekenaar' Frank Los uitgenodigd. Zijn speciale kwasten die reageren op het ritme van de muziek zorgden voor grillige kleurige tekeningen op een groot wit doek.

Door Karin Stronks

"We gaan vanavond de gasten vragen of zij een leuke naam voor de discoavonden kunnen verzinnen. Bij de volgende disco, op zaterdag 10 oktober, wordt bekend gemaakt hoe we de jeugddisco zullen noemen", vertelt de in een vrolijk gebloemd jasje geklede Frank Los. De eerste discoavond van een serie van zeven werd gehouden in SCC Den Diek op 26 september. De organisatie ligt in handen van Tonnie Weikamp van de Kei en Knal Soos, Marloes Nijenhuis van stichting De Lichtenvoorde Perron 8 en Elly Velthuys.

Tot Kerstmis
Tonnie legt uit: "We willen tot de kerst om de week een discoavond voor jongeren met een beperking vanaf 14 jaar houden hier in Den Diek. Niet alleen jeugd uit Lichtenvoorde is welkom, jongeren uit de hele regio mogen komen. Het vervoer kan verzorgd worden door de regiotaxi, ook ouders of begeleiders kunnen de adolescenten hier brengen en weer ophalen. Ze mogen natuurlijk ook blijven! De avonden beginnen om half acht, rond de klok van 22.30 uur is het afgelopen. Er wordt hier tijdens de disco geen alcoholische drank geschonken. De entree bedraagt € 2,- euro, drankjes zijn voor een klein prijsje verkrijgbaar."

Vrijwilligers
De discoavonden worden gerund door vrijwilligers. "Den Diek is een ideale locatie voor deze disco, we mogen gebruik maken van de licht- en geluidsinstallatie van filmhuis Het Doek tegen een redelijke huurprijs. DJ's van de Kei en Knal Soos verzorgen de muziek. We gaan rond de kerst evalueren, eerst willen we kijken of er veel jongeren op deze avonden af komen. We doen allemaal ons best om elke twee weken een leuk avondje uit voor deze doelgroep te organiseren, het zou natuurlijk geweldig zijn als er veel mensen komen", vertelt Marloes Nijenhuis enthousiast.

Ouders van jongeren met een beperking opperden het idee om eens iets leuks voor de jeugd vanaf 14 jaar te organiseren. Elly Velthuys wierp zich op als initiatiefnemer.

Avondje uit
Ze zegt: "Er is met name in de weekeinden niets te beleven voor deze jonge mensen. Doordeweeks zijn er wel activiteiten maar we zouden het leuk vinden als onze kinderen ook in het weekend nu en dan een leuke avond aangeboden krijgen." Marloes, Tonnie en Elly vonden in Den Diek de perfecte locatie voor de discoavonden, ze schreven scholen en instellingen aan om ruchtbaarheid aan de jeugddisco te geven. De eerste avond verliep geweldig, Hendrik Jan Lovink vond het een eer dat hij de disco mocht openen. De jongeren vermaakten zich opperbest! Voor informatie of vragen over de jeugddisco kan een mail gestuurd worden naar perron8@delichtenvoorde.nl.


Kinderboekenweek: Raar maar waar

AALTEN/DINXPERLO - Het jaarlijkse Kinderboekenweekfeest staat dit jaar in het teken van het thema Raar maar waar, over natuur, wetenschap en techniek. De Bibliotheek Achterhoekse Poort organiseert dit jaar een speciale activiteit voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool. Op zondag 11 oktober staat er van 12.00 tot 16.00 uur een grote Technobiel op het terrein van de DRU Culturrfabriek in Ulft.

De Technobiel is een mobiele experimenteerruimte waarin kinderen op allerlei manieren van techniek kunnen proeven. De grote vrachtauto telt twee verdiepingen waar van alles onderzocht kan worden en is bedoeld voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. Op de eerste verdieping kunnen kinderen onder andere ontdekken hoe een transportband werkt en hoe ze vliegtuigjes kunnen laten vliegen door er met licht op te schijnen. Ook zijn er de laatste (nieuwste) technieken te vinden.

Een verdieping hoger komen de kinderen in een echte experimenteerzone terecht waar ze verschillende technische proefjes kunnen doen. Voor de leerlingen die meer exact georiënteerd zijn, staan allerlei natuurkundige experimenten tot beschikking.

Er kunnen maximaal 25 kinderen per keer in de Technobiel naar binnen. De Technobiel mensen hebben nadrukkelijk laten weten dat de Technobiel voor leerlingen van groep 7-8 is. Het is nodig om kinderen voor deze middag aan te melden (gratis). Dit kan bij één van de bibliotheken van de Achterhoekse Poort (Gendringen, Ulft, Terborg, Varsseveld, Aalten of Dinxperlo) of via www.achterhoeksepoort.nl.

Voor leerlingen, groep 4-5-6, is er in en rond de bibliotheekruimte in de DRU de mogelijkheid om met verschillende technieken bezig te gaan waaronder banden plakken en het uitvoeren van verschillende proefjes. Ook wordt een techniekverhaal voorgelezen met aansluitend een proefje.