De Koppelkerk. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De Koppelkerk. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Koppelkerk wordt cultureel centrum

Bijdrage uit Naoberfonds voor eerste activiteiten

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - De voormalige gereformeerde kerk in Bredevoort wordt een cultureel centrum, waar exposities, kleine concerten, lezingen, symposia en theatervoorstellingen worden gehouden. Op 10 oktober worden de deuren voor het eerst geopend met de expositie Waterland van Engelbert L'hoëst.

Kloppend hart van de gemeenschap

De stichting Koppelkerk wil dat het gebouw uitgroeit tot het 'kloppend hart van de gemeenschap'. Daarbij worden ook de buurtbewoners actief betrokken. Zij kunnen inbreng hebben bij het samenstellen van de activiteiten, maar er wordt ook gehoopt dat zij een bijdrage leveren aan het draaiende houden van deze nieuwe plek in de boekenstad. Zo wordt een gebouw met historische waarde, de kerk werd in 2013 gemeentelijk monument, weer op een goede manier gebruikt.

Startkapitaal
Om de activiteiten te kunnen organiseren heeft de stichting Koppelkerk begroot dat ze ongeveer 35.000 euro nodig hebben. Hiervan wordt het organiseren van de activiteiten betaald en de publiciteit, maar ook de benodigde techniek (projectie, akoestische maatregelen en dergelijke) en de aankleding van de te gebruiken ruimtes.

Het merendeel van het bedrag is bijeen gebracht dankzij diverse sponsoren. Voor de ontbrekende 7000 euro is er een beroep gedaan op de gemeente Aalten. Die stelt via het Naoberfonds een bedrag van 5000 euro ter beschikking. Dit is het maximumbedrag dat uit het fonds gegeven kan worden. Bij 'bijzondere omstandigheden' zou het bedrag hoger kunnen zijn, maar daarvan is volgens de gemeente geen sprake. De initiatiefnemers hebben de gemeente inmiddels laten weten dat zij ook met deze bijdrage kunnen starten met de activiteiten.

Goede koffie en boeken
Waar vroeger de kerkbanken stonden zullen vanaf 10 oktober de kleurrijke en expressieve schilderijen van Engelbert L'hoëst worden getoond. De ruimte is echter ook snel om te bouwen tot bijvoorbeeld een concertzaal.
L'hoëst brak eerst door in Duitsland en raakte in Nederland bekend dankzij een overzichtstentoonstelling in het gerenommeerde Singermuseum in Laren in het Gooi. De expositie van Engelbert L'hoëst is vanaf 10 oktober te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt vijf euro.
Omdat Bredevoort nog steeds boekenstad is worden er ook literaire activiteiten georganiseerd. Elk weekend zal er daarom een Boekencafé zijn voor de liefhebber van 'goede koffie en boeken'. In januari zal er een tentoonstelling gehouden worden met werken van Piet te Lintum.