De laatste elementen van het Vestingpad worden gelegd.  Foto: Karin Stronks
De laatste elementen van het Vestingpad worden gelegd. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Laatste element Vestingpad geplaatst

Zwevend pad in tuin Sint Bernardus

Door Karin Stronks

BREDEVOORT - Tussen de bolwerken Treurniet en Vreesniet is dit jaar het 400 meter lange Vestingpad aangelegd. Op maandag 21 september, eerder dan gepland, werd het laatste element geplaatst door vakmannen van de firma Te Bokkel. Het pad lijkt te zweven door de tuin van Sint Bernardus, met nu en dan een prachtig uitzicht op de Grote Gracht. De brede betonnen blokken zijn boven het maaiveld 'neergevleid', zoals Hans de Graaf van Bredevoorts Belang het uitdrukte.

Het Vestingpad is een belangrijk deel van de grote opknapbeurt van de tuin van Sint Bernardus, hovenier Johan Oonk zal nog dit jaar de nieuwe aanplant verzorgen. In december verwacht Bredevoorts Belang gereed te zijn met fase I van de totale renovatie van een belangrijk stuk erfgoed van Bredevoort. Vanaf dan zal de tuin de naam Vestingpark St.-Bernardus dragen. Een klein gezelschap was getuige van het plaatsen van het laatste element.

Hans de Graaf van Bredevoorts Belang sprak de gasten toe: "Het Vestingpad is mogelijk gemaakt door steun van het Roelvinkfonds, de Gemeente Aalten en de Provincie Gelderland. Bovendien hebben veel vrijwilligers geholpen met allerlei hand- en spandiensten. Geschiedkundige elementen worden verenigd door het Vestingpad. Het is nog wat kaal in de Tuin van St.-Bernardus zult u zo wel merken. Maar hovenier Johan Oonk gaat de komende maanden de romantische Engelse tuin in ere herstellen. We hopen in december deze fase af te ronden. Er is een boekje gemaakt over Ruimtelijke Kwaliteit in Gelderland, het boek overhandig ik bij deze aan de vakmensen van de firma Te Bokkel die het zwevende Vestingpad hebben neergevleid!"

Wethouder Ted Kok voegde toe: "Allereerst hartelijk gefeliciteerd met dit Vestingpad, heel mooi dat dit bereikt is. We mogen er nu even op lopen, dit jaar tijdens Bredevoort Schittert echter nog niet, wellicht kan het in 2016 opgenomen worden in het evenement."

De aanwezigen wandelden een stuk over het prachtige brede zwevende Vestingpad. Op sommige elementen staan woorden. 'Bastion Treurniet' en 'Courtine' zijn enkele voorbeelden.

Mispel
Op alle vrij stroeve betonnen elementen lijken mispels gestrooid. De mispel, ook wel 'Gelderse Roos' genoemd, staat in het logo van het Geldersch Landschap. Ook de graven van Gelre voerden de mispelbloem in het wapenschild.


Vervolg op pagina 3