Iris Reusen. Foto: Marja Hengeveld-Hallie
Iris Reusen. Foto: Marja Hengeveld-Hallie Foto: Marja Hengeveld-Hallie

Bredevoortse pop-up
met stoffen nog één keer open

BREDEVOORT - Patronenmaakster Iris Reusen opent voor de vierde en allerlaatste keer haar tijdelijke winkel met stoffen aan de Misterstraat 8 in Bredevoort. Deze keer kunnen mensen van 24 september tot 16 oktober op donderdag en vrijdag bij haar terecht om goedkoop aan exclusieve stoffen te komen.

Door Marja Hengeveld-Hallie

Iris doet het nog één keer. "Dit is echt de laatste keer want het magazijn moet leeg." Omdat het een complete leegverkoop is, heeft Iris de restanten extra voordelig geprijsd. Vanaf €3,- per meter kunnen mensen de exclusieve stoffen kopen. De meeste stoffen zijn rekbaar, van hoogwaardig jersey tricot of van wol. Nadat de pop-up gesloten is, gaan alle stoffen weg.

Ook nieuwe stoffen
Naast de verkoop van restanten, heeft Iris de hand weten te leggen op prachtigenajaarsstoffen herfst/winter 2015-16. "Ik werk als patronenmaakster voor verschillende mooie merken. Nadat de kledingproductie klaar is, blijft er wel eens wat meters stof over. Door mijn goede contacten was ik in de gelegenheid die restmeters aan mijn pop-up collectie toe te voegen. Binnen die nieuwe collectie zijn aardetinten sterk vertegenwoordigd maar ook heb ik stretch en gebreide stoffen in prachtig petrol en paars en zwart.

Gemakkelijk en snel
De stretch stoffen die Iris Stoffen verkoopt, lenen zich uitstekend voor het naaien van eenvoudige modellen. Iris: "Ben je geen ervaren naaister of wil je snel resultaat zien? Juist dan is het naaien met stretchstoffen hartstikke leuk.Met weinig inspanning krijg je een mooi en uniek kledingstuk. Dat komt omdat de stoffen niet gevoerd hoeven te worden en een rits meestal onnodig is omdat het pasbereik groot is. Als voorbeeld noemt Iris de kokerrok. "Dit is een echte musthave deze winter. Je maakt hem heel gemakkelijk zelf bijvoorbeeld van een gebreide bouclé, vervolgens draag je 'm met leren broques of een chique pump. Succes verzekerd!Ik heb 't even uitgerekend; vanaf €4,50 kun je zo'n kokerrok zelf maken. Die prijs is inclusief elastiek en garen. Het patroon in S t/m XXL is ook in mijn pop-up te koop."

Magazijn is tijdelijke winkel
Net zoals de vorige keer, is de pop-up van Iris te vinden in het magazijn van Ondernemerscentrum De Bracht.

Zes weken open
De pop-up store van Iris is van 24 september t/m 16 oktober open op elke donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Klanten kunnen alleen contant betalen. Voor de winkel is voldoende parkeergelegenheid.


irisstoffen@gmail.com


Verbouwing gemeentehuis wordt duurder dan begroot

Raad door B en W op het verkeerde been gezet

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Voor de zomervakantie was al duidelijk geworden dat de kosten voor de verbouwing en de gedeeltelijk nieuwbouw van het gemeentehuis hoger zullen zijn dan was begroot. De sloop bleek duurder dan verwacht. Uit een recente raadsmededeling blijkt dat dit niet de eerste tegenvaller is geweest. Het ontwerp voor het deel dat nieuw gebouwd wordt blijkt namelijk 300 vierkante meter groter dan het ontwerp van de stadsboerderij waarmee eerst was gecalculeerd. Dit betekent dat het vernieuwde gemeentehuis zo'n half miljoen duurder zal kunnen zijn dan eerder aangenomen. Voor de VVD is dit reden om in de aanstaande raadsvergadering met een motie te komen, die oproept de besluitvorming opnieuw te doen. De VVD vindt dat Burgemeester en wethouders de raad op het verkeerde been hebben gezet.

Bij aanbesteding duidelijk
De 300 vierkante meter extra betekent dat er rekening gehouden moet worden met, uitgaande van de eenheidprijs bij voorcalculaties per m2 van 1425 euro, met 435.600 euro meer kosten. Hoe hoog dit bedrag daadwerkelijk zal zijn, blijkt pas wanneer de aanbesteding heeft plaatsgevonden. Die is inmiddels opgestart, waarna de bouw omstreeks 1 oktober gestart zou kunnen worden.

De VVD denkt dat het niet bij deze overschrijding zal blijven en heeft al voorspeld dat het voorstel voor de vernieuwbouw (een combinatie van verbouw van de gebouwen aan de Markt en aansluitende nieuwbouw) één miljoen duurder zal worden. De VVD was overigens net als alle oppositiepartijen tegen het oorspronkelijke voorstel.
Jaarlijkse lasten gelijk
B en W verwachten dat de exploitatiekosten (de jaarlijkse vaste lasten) voor de gemeentelijke gebouwen (gemeentehuis Markt, gemeentekantoren aan Hofstraat en Stationsstraat) ondanks de tegenvallers niet hoeven te stijgen. "Deze worden binnen het huidige budget huisvesting gedekt." Het gebouw aan de Stationsstraat wordt te zijner tijd afgestoten. Het college ziet dan ook geen enkele reden om - zoals de VVD vraagt - de aanbesteding op te schorten.

Het bouwtraject is wel heroverwogen en dat "heeft geleid tot het aantrekken van een extern projectleider en herziening van interne verantwoordelijkheden." De VVD denkt dat de motie voldoende steun zal kunnen krijgen "nu het college en de raadsleden van CDA, Gemeentebelangen en de ChristenUnie lijken te accepteren dat het mis is gegaan." Of dit werkelijk zo is, zal blijken in de raadsvergadering van dinsdagavond.