Kamp Sobibor. Foto: PR Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge
Kamp Sobibor. Foto: PR Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge Foto: PR Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge

Donateursavond synagoge over Sobibor

AALTEN - De stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge houdt een donateursavond met als sprekers Drs. Maarten Eddes en Mr. Doede Sijtsma. Zij spreken over Sobibor: onthullingen over een vernietigingskamp.

Het kamp Sobibor heeft een merkwaardige geschiedenis.

Bijzondere geschiedenis toegelicht

Het was geen werkkamp, maar een kamp dat uitsluitend bestemd was voor een systematische vernietiging van mensenlevens, waaronder de levens van 34.000 Nederlandse Joden, een derde van het totale aantal. Het heeft nog geen anderhalf jaar bestaan. Op 14 oktober 1943 vond namelijk een uitbraak plaats van gevangenen, waarna de Duitsers Kamp Sobibor met de grond gelijk hebben gemaakt, om te voorkomen dat bekend zou worden, wat zich daar had afgespeeld. Pas na de val van het communistische regime in Polen is men begonnen met een archeologisch onderzoek, dat tot vandaag toe voortduurt. In de laatste jaren is daardoor steeds meer bekend geworden over wat zich in Sobibor moet hebben afgespeeld. Drs. Maarten Eddes, voorzitter van de Stichting Sobibor, en Mr. Doede Sijtsma, als ambtenaar buitenlandse betrekkingen van de provincie Gelderland betrokken bij de opgravingen op het terrein van het vroegere kamp Sobibor, geven met ondersteuning van beeldmateriaal een beeld van de geschiedenis van Sobibor, voor en na de Tweede Wereldoorlog.
Behalve donateurs zijn ook belangstellenden van harte welkom tijdens deze avond die begint op dinsdag 29 september om 20.00 uur in De Hofnar (voorheen De Pol), Polstraat 7 in Aalten. De toegang is vrij, maar een gift voor de Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge is welkom.