Bloemen voor Cindy Brussé. Foto: Karin Stronks
Bloemen voor Cindy Brussé. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Bloemen voor Nederlands kampioene Cindy Brussé

Winnares NK sprint triatlon voor masters

Door Karin Stronks

AALTEN - Na een uurtje trainen bij zwembad 't Walfort werd triatlete Cindy Brussé opgewacht door collega-zwemmers en Wilmar Westerveld, de voorzitter van zwemsportvereniging Natare. De Aaltense was verrast toen ze zich realiseerde dat de kleine bijeenkomst om haar ging en niet om een briefing voor de waterpoloheren. Glimlachend nam ze een fraai boeket bloemen in ontvangst uit handen van Wilmar Westerveld. De voorzitter van Natare zegt: "We zijn best trots op de prestatie van Cindy die als lid van Natare hier heel wat trainingsuren maakt. Het Nederlands kampioenschap bij de sprint triatlon voor masters is een prachtig resultaat!"

Na survival nu in training voor triatlon

Het NK sprint triatlon werd gehouden op zondag 6 september in Enschede. Bij deze wedstrijd moeten deelnemers 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 km lopen. De Aaltense was in de dames masterklasse, de leeftijdscategorie van 40 tot 45 jaar de snelste. Zij zette een tijd neer van 1:12:13, hierdoor werd zij in deze klasse kampioen van Nederland. In het overall masters klassement voor dames werd de Aaltense derde.

Survival en triatlon
Tot drie jaar geleden heeft Cindy Brussé twee sporten op hoog niveau gecombineerd. Zij trainde het hele jaar door op wedstrijdniveau voor survival kampioenschappen én voor de sprint triatlon.

Cindy: "Dat kwam net goed uit, het triatlonseizoen begint in mei en loopt tot september terwijl in september de survivalwedstrijden beginnen en die gaan door tot juni. Het overlapte elkaar niet veel. Op gegeven moment realiseerde ik mij dat ik het hele jaar door met wedstrijden bezig was en heb toen voor survival gekozen."

Haar keuze resulteerde in diverse kampioenschappen. Zo won zij het NK Basis Survival Circuit (BSC) in 2013. Door deze sportieve prestatie werd Cindy Brussé uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar 2013 van de gemeente Aalten, de prijs werd uitgereikt tijdens het eerste sportgala in Kulturhus Lintelo.

Eredivisie
Drie maanden geleden stortte Cindy zich weer volop op de triatlon-trainingen. Ze werd gevraagd om in het eredivisieteam te komen acteren. "Dat is een mooie uitdaging voor mij! Het team kampte met blessures en had versterking nodig. Ik besloot om het roer om te gooien en heb ja gezegd. Als team moet je met vijf landelijke wedstrijden meedoen die tellen voor het kampioenschap, verder bepaal je zelf het seizoensprogramma. Ik ben volop gaan trainen en besloot om individueel mee te doen met het NK in Enschede. Dat pakte heel goed uit", vertelt de Aaltense.

Deze winter gaat Cindy werken met een vaste begeleider en met trainingsschema's om zich optimaal voor te bereiden voor het nieuwe seizoen. Zij traint zo'n acht uur per week, als er wedstrijden aankomen kan dat oplopen tot twaalf uur.

Cindy: "Dan train ik op alle drie de onderdelen drie keer per week. Het leukst vind ik de afwisseling, je beoefent drie sporten. En daarbij heb je bij alle drie de sporten ook nog verschillende vormen zoals duur- en intervaltraining. Soms combineer ik op één dag twee sporten. Het verveelt nooit!"

Inge de Bruin
Cindy Brussé deed als tiener al mee met zwemwedstrijden. "Vroeger woonde ik in het westen van Nederland, daar heb ik ook wedstrijden gezwommen waaraan Inge de Bruin meedeed. Toen kon je al goed zien dat zij echt talent had. Ook had zij geluk dat zij bij haar zwemvereniging twee keer per dag kon trainen, terwijl ik destijds vier keer per week trainde. Bij de triatlons ligt zwemmen mij het beste. Wat mij drijft is de uitdaging. Je stelt bepaalde doelen en als je die dan haalt is dat fantastisch", aldus Cindy.


Cursussen stamboomonderzoek

REGIO - Binnenkort starten bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers cursussen voor geïnteresseerden in stamboomonderzoek en het lezen van oud schrift. Op alle cursussen is nog plaats.

De Basiscursus genealogie, start 1 oktober in het Regionaal Archief Zutphen, Spiegelstraat 13-17 in Zutphen, helpt deelnemers op weg bij de zoektocht naar voorouders. De cursus geeft uitleg over de eerste bronnen die men bij onderzoek tegenkomt, de bevolkingsregisters, de burgerlijke stand en de Doop-, Trouw- en Begraafboeken. De cursus is op donderdag 1, 8, 15 en 22 oktober, van 13.30-16.00 uur en de kosten zijn € 22,50 (inclusief cursusmateriaal en koffie/thee) en € 20,00 voor leden NGV. Opgave: voor eind september via B.vanSligtenhorst@zutphen.nl of 0575-512157.

Genealogie voor gevorderden, start 9 oktober bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, IJsselkade 13 in Doetinchem, is een vervolg op de basiscursus genealogie en behandelt onder andere bronnen.Tevens komen het ordenen en publiceren van onderzoeksresultaten, onderzoek in notariële archieven en militieregisters aan bod.

Deze cursus is op 9 en 23 oktober en 6 en 20 november, 13.30-16.00 uur; de kosten zijn € 22,50 (inclusief cursusmateriaal en koffie/thee) en leden NGV € 20,--. Opgave: voor eind september via info@ecal.nu of 0314-787078.