Links Petra Uding met Henk en Rikie Onnink. Foto: Karin Stronks
Links Petra Uding met Henk en Rikie Onnink. Foto: Karin Stronks

Onnink Textiel blijft bestaan

Algemeen

‘Onnink hoort gewoon bij Aalten’

AALTEN – Een half jaar geleden hebben Henk en Rikie Onnink te kennen gegeven dat zij gaan stoppen met de manufacturenwinkel Onnink Textiel aan de Hogestraat in Aalten. Een opvolger is er op dat moment niet. Nu is er wel iemand bereid om de winkel, kenmerkend en uniek door de sfeer van weleer en de gemoedelijkheid, voort te zetten. Petra Uding (52) neemt vanaf 1 april het stokje over. Ze zegt: “Nu het definitief is kan ik bijna niet wachten!” 

Door Karin Stronks

“Ik las het artikel in deze krant en mijn hart maakte een sprongetje. Zou dat iets voor mij zijn?”, glimlacht Petra bij de herinnering. We zitten bij haar thuis in de kamer, knus en gezellig. Ze vertelt verder: “Ik was bij een vriendin op de koffie en ze zei, ‘Petra, heb je de krant gelezen, is dat niet iets voor jou?’ Mijn zus kwam met dezelfde opmerking. Toen ben ik er serieus erover gaan nadenken. En met mensen in mijn omgeving erover gaan praten. Een winkel runnen heeft me altijd wel getrokken, maar dat leek altijd ver weg, niet haalbaar. Toch heb de stoute schoenen aan getrokken en heb Onnink gebeld en we zijn in gesprek gegaan. Henk, Rikie en ik.”   

Dialect
Petra is 52 jaar, moeder van drie dochters, ze is oma van twee kleinkinderen. Ze is geboren en getogen in Winterswijk, haar ouders komen uit Arnhem en Apeldoorn. “Daarom heb ik niet geleerd om dialect te praten maar ik versta het wel!” In 1990 strijkt ze in Aalten neer. “Toen kwam ik wel eens bij Onnink. Niet wetend dat ik het ooit zou voortzetten…”

Overname
Haar werkervaring ligt in de dienstensector, ze is gewend om met mensen om te gaan. “Ik werk al achttien jaar op Schaersvoorde, in de schoonmaak, daarnaast werk ik in een campingwinkel en ben conferentie-coördinator. Als er bijeenkomsten zijn zorg ik dat alles op rolletjes loopt zeg maar. Daarnaast, in wat rustigere periodes, werk ik ook wel eens voor uitzendbureaus.” Ze is niet echt op zoek naar de overname van een winkel, het is op haar pad gekomen. “Nu het definitief is kan ik bijna niet wachten! Het is een hele verandering voor mij maar wel een superleuke! Ik kijk uit naar 1 april, dat is geen grapje!”

Italiano
De gemoedelijkheid, de eenvoud en het ‘gewone’ van de winkel spreekt haar enorm aan. “Ik ben ook niet van plan om iets te veranderen. Wellicht ga ik op een later moment mijn draai er aan geven, bijvoorbeeld een website bouwen, maar het karakter van de winkel zal hetzelfde blijven. Ook de Italiano, het snoepje dat de klant krijgt bij het vertrek, houden we er in!”

Begrip
Petra beseft dat ze niet met iets nieuws gaat beginnen maar dat er een basis staat. “Onnink Textiel is al 60 jaar een begrip in Aalten en omstreken, nu is het aan mij om het voort te zetten. De naam blijft hetzelfde. Ik kan wel wat anders verzinnen maar weet zeker dat mensen het altijd Onnink Textiel zullen blijven noemen…”

Hulp
Ze gaat in principe alleen aan de slag. “De winkel is vijf dagen per week open. Daar ga ik niets aan veranderen. Ik krijg van alle kanten hulp aangeboden, van mijn dochters, van Henk en Rikie. Fijn dat ik op mensen terug kan vallen. Ik ben me al aan het inlezen, er komt wel het een en ander bij kijken. Maar ik kijk er zo naar uit! In januari ga ik echt stappen zetten, in februari begin ik mee te draaien in de winkel. En dan op 1 april begin ik officieel.” Volgt er een openingsmoment? Petra zegt daar nog over na te denken. “We hebben nog even tijd.”

Vertrouwen
Henk en Rikie Onnink zijn blij dat Onnink Textiel wordt voortgezet. Rikie Onnink: “Petra was de eerste die heeft gereageerd naar aanleiding van het artikel. We hebben overlegd met haar en onderling en voor onszelf de puntjes op de i gezet. En we dragen met vertrouwen de zaak over.”

‘Het is goed zo’
Vinden Henk en Rikie het moeilijk om te stoppen? Rikie: “Nee, we hebben met veel plezier de winkel gerund, het is goed zo. We zullen ons niet vervelen en als Petra een beroep op ons doet zullen we alle hulp bieden.” Een collega van Petra heeft gezegd het jammer te vinden dat ze afscheid moeten nemen maar dat hij het besluit begrijpt. “Onnink hoort gewoon bij Aalten…”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant